Studiile arată că 4 din 5 persoane se confruntă la un moment dat cu dureri de spate, reprezentând unul dintre principalele motive pentru care oamenii se programează la o consultație în cabinetul medicului specialist. 

Durerile de spate au cauze și manifestări diferite, însă vestea bună este că acestea pot abordate printr-o mulțime de soluții, stabilite de medic în urma unui control amănunțit. Pentru ameliorarea acestora, pot fi necesare anumite schimbări ale stilului de viață.

Iată o serie de 5 sfaturi simplu de pus în practică: 

1. Fă mai mult sport în timpul săptămânii

Dacă te doare spatele, integrează sesiunile de antrenament fizic în programul tău săptămânal. Poate părea un sfat contraintuitiv, însă experții susțin că efortul de intensitate moderată sau ridicată ajută la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea tensiunii musculare. 

Discută cu medicul tău, sau cu antrenorul de la sală, despre cele mai bune exerciții pentru musculatura spatelui. De asemenea, anumite forme de yoga pot fi utile pentru problema medicală cu care te confrunți, contribuind la îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității.  

2. Ai grijă la numărul de kilograme

Greutatea poate reprezenta unul dintre principalele motive pentru care te doare spatele, atunci când depășește valorile normale (raportate la vârstă și înălțime). Kilogramele în plus pot determina modificarea centrului de greutate, generându-se astfel o presiune suplimentară pe zona mediană a spatelui. 

Specialiștii susține că o valoare a greutății mai mare de 10 kilograme peste limita normală poate fi problematică pentru spate, cauzând dureri. Pentru ameliorarea acestora, ia în considerare urmarea unei diete pentru slăbit, conform recomandărilor venite din partea medicului nutriționist. Acesta îți poate oferi și alte sfaturi pentru a slăbi sănătos.  

3. Renunță la fumat

Așa cum spuneam și în introducere, cauzele pentru durerile de spate sunt cât se poate de variate. Fumatul poate fi unul dintre factorii determinanți pentru acestea, deoarece restricționează afluxul de nutrienți esențiali către discurile coloanei vertebrale. 

Renunțarea la fumat poate contribui la ameliorarea durerilor de spate, însă asigură și alte beneficii pentru sănătate. Fumătorii sunt mai puțin expuși riscului de cancer pulmonar și hipertensiune, au un somn mult mai bun, un apetit alimentar mult mai ridicat, precum și un aspect al pielii mult mai sănătos. Discută cu specialistul despre cum poți renunța la țigări.

4. Comandă un scaun de birou bun

Cel mai bun scaun de birou are spătarul drept și șezutul confortabil. Setarea dimensiunilor potrivite, raportate la înălțimea ta, se realizează astfel încât picioarele să fie flexate la un unghi de 90°. Preferabil, utilizează un suport lombar pentru scaunul tău de birou, ce permite masarea musculaturii atunci când lucrezi. 

Asigură-te că scaunul îți permite să utilizezi tastatura ținând brațele într-o poziție relaxată, pe suprafața biroului. Dacă scaunul este prea jos, poziția brațelor limitează circulația și stresează articulațiile. Acest lucru poate provoca amorțeală și durere în brațe, umeri, încheieturi, precum și în zona mediană a spatelui. 

5. Poartă o orteză lombară

Cea mai bună orteza lombara se fixează foarte bine de trunchi, printr-un sistem de prindere tip velcro, pentru un plus de suport și descărcare articulară. Materialul este confortabil, elastic și ușor compresiv, pentru a stimula astfel musculatura din zona lombară. Alege un model al cărui nivel de compresie poate fi ajustat cu simplitate, în funcție de nevoile tale. 

Asigură-te că alegi o orteză lombară potrivită pentru circumferința taliei. Citește cu atenție informațiile din pagina produsului de care ești interesat și identifică astfel măsura corectă (XS, S, M, L, XL), asociată unui anumit număr de centimetri. Pentru o alegere inspirată, poți citi și review-urile altor utilizatori ai aceluiași produs, disponibile în pagina respectivă.

Cere sfatul medicului specialist, pentru a înțelege care sunt cele mai eficiente soluții pentru ameliorarea durerilor de spate cu care te confrunți. Evaluarea în cabinetul acestui poate include teste de mobilitate, evaluări de imagistică și chiar analize de sânge, pentru a putea identifica factorul determinant al acestora, esențial în stabilirea soluțiilor recomandate.  

REFERINTE

Smith, Michael W, MD.“16 Ways to Avoid Back Pain.” WebMD, WebMD,    www.webmd.com/back-pain/tips-for-pain-relief. Medically reviewed September 20, 2021. Accessed October 19, 2022

De interes:  3 trucuri pentru a organiza o garderoba capsula: renunta la hainele pe care nu le vei purta niciodata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.