Curăţarea regulată a aragazului este o acţiune necesară ce trebuie îndeplinită cu grijă şi atenţie. Acesta nu este importantă doar pentru a menţine aspectul bucătăriei, ci şi pentru a asigura că spaţiul de gătit este sigur şi eficient.
Indiferent că este vorba de un aragaz pe gaz sau unul electric, oferta de aragazuri fiind foarte variata, ingrjirea periodică îi va prelungi speranţa de viaţă şi va face procesul de gătire mult mai plăcut.
Cu toate acestea, multe persoane se pot simţi copleşite de acesta operaţiune sau pur şi simplu nu ştiu exact cu ce trebuie să înceapă. Din fericire, curăţarea se realizează uşor, fiind necesar doar puţin timp liber şi câteva obiecte şi soluţii de curăţare ce se regăsesc în orice casă.
Cum se curăţa un aragaz?
Fie că este vorba de aragazuri mixte, pe gaz sau electrice, de plită sau de cuptor, curăţarea se realizează urmând aceiaşi paşi:
1. Pune siguranţă pe primul loc
Înainte de a începe procedura de curăţare propriu zisă, va fi esenţial mai întâi să se oprească sursele de căldură şi să fie lăsate câteva minute până se răcesc complet. De asemenea, este indicat să se poarte mănuşi de protecţie deoarece substanţele folosite pot irita pielea. Pentru mai multă siguranţă, aparatul poate fi scos din priză.
2. Curăţă butoanele şi grătarele
În cazul în care aragazul este echipat cu butoane şi grătare, va fi necesar să fie scoase şi amplasate într-un vas plin cu apă şi lichid de vase (se poate utiliza de asemenea şi un degresant potrivit petru inox sau sticlă, în funcţie de la caz la caz). După ce au fost lăsate aproximativ 10 minute, se foloseşte un burete sau o perie moale pentru a le curăţa de resturi şi grăsime. Se clătesc generos cu apă şi se lasă la uscat.
3. Spălarea suprafeţelor
Pe piaţa există multe aragaze de vânzare care au plită realizată din sticlă. Aceasta se curăţa mult mai uşor, fiind necesar doar să se şteargă cu o soluţie degresantă blândă şi o lavetă. În cazul cuptorului, se aplică aceasi procedura. Dacă sunt întâlnite pete încăpăţânate, se poate folosi un burete neabraziv.
4. Spălarea cu atenţie a arzătoarelor
La fel ca şi în celelalte cazuri, acestea trebuie şterse folosind substanţe de curăţare adecvate şi un burete. Va fi necesar să se spele cu grijă aceste zone şi să nu se verse apa în duzele de gaz. Se poate folosi o lavetă uscată sau chiar beţişoare de urechi pentru a elimina murdăria sau apă excesivă.
5. Asamblează şi testează
După ce au fost îndepliniţi toţi paşii, tot ce mai rămâne de făcut este să se reasambleze piesele îndepărtate după ce s-au uscat. Se conectează din nou la priză şi se testează dacă porneşte corect atât plita, cât şi cuptorul.
Cum se întreţine un aragaz?
Specialistii sunt de părere că pentru a întreţine un aragaz corect trebuie să se urmeze câţiva paşi:
- Curăţarea trebuie realizată regulat;
- Trebuie inspectat periodic pentru a observa din timp semne de uzură;
- Substanţele folosite în curăţare trebuie să fie potrivite pentru tipul de suprafeţe avute;
- Inspectarea anuală de către un profesionist.
Curăţarea unui aragaz nu este o acţiune dificilă, însă este necesară. Cu ajutorul acestor sfaturi, oricine se poate bucura în fiecare zi de o plită şi un cuptor sigur, eficient şi curat, pregătite pentru prepararea specialităţilor culinare preferate.