În cazul în care ești implicat într-un accident auto care nu a rezultat cu victime, poți să deschizi mai rapid dosarul de daună dacă te pui de acord cu celălalt șofer și completați formularul de constatare amiabilă.

Dacă nu ești tu cel vinovat pentru producerea accidentului, compania de asigurări care a emis polița RCA a șoferului care a produs incidentul rutier te va despăgubi și va suporta costul cu reparațiile mașinii tale.

Pentru a putea face acest lucru, după accident, trebuie să anunți asiguratorul ca acesta să înceapă procedura deschiderii dosarului de daună.

Deși în teorie lucrurile par destul de simple, în practică s-ar putea să descoperi un proces birocratic care pentru a fi soluționat are nevoie atât de timp cât și de energie din partea ta.

Partea bună este că pe piață au apărut companii specializate care oferă servicii de la început până la final pentru a-ți rezolva problema. Dacă apelezi la specialiștii care oferă asistență constatare daune auto, aceștia te vor ajuta să anunți compania de asigurări, te vor consilia cu privire la documentele de care ai nevoie pentru deschiderea dosarului de daună și te vor reprezenta în relația cu compania de asigurare pentru ca aceasta să elibereze cât mai repede devizul de reparație, astfel încât mașina ta să fie reparată cât mai curând.

De interes:  Icoana zugrăvită pe stâncă atrage turiștii la Piatra Scrisă

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru deschiderea dosarului de daună, în cazul în care vrei să faci asta pe cont propriu:

Pasul 1: Imediat după producerea accidentului, dacă te înțelegi asupra circumstanțelor cu celălalt șofer, completează formularul de constatare amiabilă. Acesta este atașat tuturor polițelor de asigurare obligatorie RCA. Ai grijă ca informațiile pe care le completezi să fie valide și conforme cu realitatea și să intri în posesia datelor de identificare ale celuilalt șofer.

Iată ce informații va trebui să complezi pe formular:

  • Locul exact, data și ora la care s-a produs accidentul
  • Sensul vostru și al celuilalt autoturism implicat
  • Documentele celuilalt șofer și al autoturismului implicat: copii după RCA, taloane, permise auto, CI șofer

Pasul 2: Anunță compania de asigurări a șoferului vinovat. Poți să faci asta în termen de maxim 4 zile de la data producerii accidentului.

Informarea se poate face online prin completarea unui formular cât și prin telefon, sunând la call centerul companiei de asigurări.

De interes:  Derby amical adjudecat de Ripensia

Poți face acest lucru apelând și la serviciile companiilor specializate pe asistență constatare daune auto. Nu numai că îți vor da toate informațiile necesare pentru următorii pași, dar te vor și consilia cu privire la documentele de care vei avea nevoie și te vor asista pe tot parcursul procesului, până la reparația efectivă a mașinii.

Pasul 3: Prezintă-te la sediul companiei de asigurări pentru a vedea ce acte îți vor fi necesare pentru a deschide dosarul de daună. Abia după depunerea documentelor, un inspector de aici va constata daunele, vei putea merge la service și îți vei putea repara mașina.

Iată ce acte minime o să fie necesare la dosar:

  • Formularul de constatare amiabilă completat
  • Cartea de identitate și permisul tău de conducere
  • Copie a certificatului de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • Copie a poliței RCA a șoferului vinovat de producerea evenimentului

Pasul 4: Mergi cu dosarul de daună la orice service autorizat RAR dorești iar reprezentații acestuia îți vor prezenta un deviz cu cheltuielile necesare pentru reparația mașinii. Compania de asigurări trebuie să își dea acceptul pe deviz și abia apoi mecanicii vor începe reparațiile propriu-zise.

De interes:  ȘOCANT. Înjunghiat, în gât în plină strada. Se zbate între viață și moare la Reanimare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.