Intentionezi sa aplici pentru un credit, dar te-ai gandit sa te informezi mai bine inainte de a te decide asupra unui anumit tip de produs? Ai ajuns in locul potrivit. Foarte multi dintre consumatorii interesati de un imprumut actioneaza iresponsabil, mai ales daca au nevoie urgenta de bani. Insa, atunci cand te grabesti sa iei un credit poti pierde din vedere anumite detalii importante. Scorul de credit, dobanda, perioada de creditare sau gradul de indatorare sunt esentiale atunci cand vrei sa obtii un imprumut de la o institutie financiara. Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont inainte de a solicita un imprumut:

1. Scopul banilor imprumutati

Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare atunci cand vrei sa accesezi un imprumut il reprezinta destinatia banilor. Mai exact, calculeaza-ti cheltuielile lunare, tine cont care sunt veniturile tale totale si apoi determina ce suma de bani poti aloca unei rate lunare. In functie de aceste lucruri stabileste ce tip de credit ti se potriveste cel mai bine si care este suma de care ai nevoie. De exemplu, poti accesa un imprumut pentru nevoi personale, unul imobiliar sau pentru studii, iar fiecare in parte beneficiaza de anumite caracteristici, mai mult sau mai putin adecvate pentru tine.

2. Costurile pe care le presupune creditul

Dupa ce ai stabilit ce tip de imprumut ti se potriveste incearca sa afli si care sunt costurile pe care le presupune acesta ca sa nu fii luat prin surprindere. Asadar, descopera ce trebuie sa mai platesti in plus pe langa rata lunara. Poate fi vorba de taxe si comisioane pentru analiza dosarului de credit, administrarea soldului, rambursarea anticipata sau intarzierea la plata. Toate informatiile referitoare la banii taxele suplimentare trebuie mentionate in documente inainte de semnarea contractului de creditare.

3. Perioada de rambursare a imprumutului

Este esential ca perioada de creditare sa fie stabilita in functie de nevoile tale specifice ca sa nu-ti compromita siguranta financiara. In general, perioadele scurte de indatorare te ajuta sa platesti mai putina dobanda, dar s-ar putea ca rata achitata lunar sa aiba o valoare mai mare. Daca accesezi un credit de nevoi personale, ia in considerare un termen de rambursare de 3-5 ani, in timp ce pentru un credit ipotecar este de preferat o perioada de 10-15 ani. In situatia unui imprumut imobiliar, dat fiind faptul ca valoarea creditului este ridicata, exista posibilitatea sa platesti rate mai multi ani.

4. Factorii care iti afecteaza scorul de credit

In cazul in care vrei sa soliciti finantare de la banca sau alta institutie, cu siguranta trebuie sa iei in considerare si scorul tau de credit. Probabil ai mai auzit de acest concept si de faptul ca are un impact puternic asupra aprobarii imprumutului. Obiectivul tau este sa te asiguri ca entitatea financiara te va asocia cu un factor scazut de risc. Uneori, din cauza unei datorii restante sau chiar a unei greseli poti fi inregistrat cu un scor negativ in Biroul de credit. In acest sens, este util sa stii cum poti scapa de istoricul negativ ca sa ai sansa obtinerii imprumutului dorit. Bonitatea financiara descrie, pe scurt, situatia ta in relatie cu bancile ori alti furnizori de credite, iar inainte de a accesa un imprumut trebuie sa iei in calcul si acest aspect.

5. Rata maxima pe care o poti plati

Potrivit normelor in vigoare, gradul maxim de indatorare nu poate depasi 60% din veniturile lunare pentru consumatorii cu profil mic de risc. Cu toate acestea, exista institutii de credit ce aproba clientilor chiar si un grad de indatorare mai ridicat. Prin urmare, incearca sa nu te afuzi si mai mult in problemele financiare si ca, dupa plata ratei, poti sa-ti achiti si celealte cheltuieli obisnuite. In mod ideal, intervalul de indatorare trebuie cuprins intre 30 si 50%. Poate ca la data accesarii creditului iti poti asuma o rata mai mare, dar nu stii ce se intampla pe viitor asa ca fii realist atunci cand calculezi rata maxima pe care o vei achita.

6. Valoarea dobanzii

Atunci cand vrei sa acesezi un credit poti alege intre imprumuturile cu dobanda fixa si cele cu dobanda variabila. Sunt de preferat cele din prima categorie pentru ca astfel te poti proteja in fata variabilelor valutare. De asemenea, este recomandat sa contractezi un imprumut in moneda in care realizezi cea mai mare parte a venitului tau. In situatia imprumuturilor cu dobanda variabila, rata variaza direct proportional cu indicele de referinta calculat in functie de moneda creditului. In plus, pe langa dobana lunara nu neglija nici DAE, dobanda anuala efectiva, calculata la valoarea totala a imprumutului si care include, intre altele, costul asigurarii, taxele de administrare sau comisionul de analiza a dosarului de credit. 

Cum trebuie sa procedezi daca vrei sa aplici pentru un imprumut? Pune in balanta toate ofertele pe care le ai la dispozitie dupa ce ti-ai analizat in detaliu situatia financiara. In acest fel, te vei asigura nu te indatorezi mai mult decat iti poti permite.

De interes:  Lucrăm și călătorim în același timp - visul „triburilor nomade” din sfera digitală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.