Meseria de părinte nu este deloc una ușoară, mai ales atunci când trebuie să îmbini viața profesională cu cea de familie. Probabil te-ai aflat de multe ori în situația de a alege dacă să stai după program la serviciu ca să termini un proiect sau să mergi mai repede acasă pentru a-i citi celui mic o poveste înainte de culcare. În astfel de circumstanțe, viața ta devine foarte stresantă și obositoare, mai ales că alegerile implică renunțarea la un lucru important.
Ei bine, cariera și viața de părinte nu trebuie să se excludă, ci să se completeze. Îți venim în ajutor cu câteva trucuri care te vor ajuta să găsești un echilibru constant între profesie și timpul petrecut cu cel mic.
1. Scapă de sentimentul de vinovăție
Adesea, părinții sunt copleșiți de sentimentul de vinovăție că nu pot fi alături de cei mici în fiecare moment. Amintește-ți, însă, că jobul tău aduce beneficii familiei. Uneori, sarcinile de la serviciu îți pot solicita mai mult atenția, însă tot ceea ce faci îți oferă satisfacție profesională și financiară, lucruri deloc de neglijat.
2. Găsește activități pe care să le faci împreună cu cel mic
Nu te rezuma doar la zilele de weekend când vine vorba de petrecerea timpului alături de copilul tău. Chiar dacă programul de lucru nu este fix sau ai foarte mult de lucru în timpul săptămânii, ideal ar fi să îți faci timp zilnic pentru a lua micul dejun împreună cu el, să-i citești câteva povești sau să vă uitați seara la un film animat. Alege câteva produse educative de pe https://www.educlass.ro/jucarii-creative/ și stabilește un program de joacă la care să poți lua și tu parte în fiecare zi. Atunci când gătești, implică-l și pe cel mic în activitățile tale. Încearcă să te concentrezi pe nevoile copilului și să găsiți întotdeauna lucruri de făcut împreună care să fie educative și distractive.
3. Renunță la perfecționism
Oamenii își doresc în permanență să fie cei mai buni, indiferent de domeniu, iar lucrurile să se deruleze într-o ordine perfectă. Vrei ca copilul tău să meargă la sport, să cânte la pian, să doarmă la ore fixe, să ai o relație minunată cu el, dar în același timp să muncești mai mult, să obții o promovare sau aprecierea colegilor. Relaxează-te atât în rolul de părinte cât și în cel de angajat și acceptă că este imposibil ca totul să iasă ca la carte. Dacă te dedici mai mult familiei pentru a face față unui program încărcat al celui mic, s-ar putea ca noua funcție la serviciu să întârzie să apară. Mai mult, copilul tău va fi tot timpul ocupat, iar asta limitează timpul pe care îl petreceți împreună. În cazul în care lucrezi exagerat, s-ar putea să-ți neglijezi copilul. Așadar, încearcă să fii acolo unde este nevoie de tine și renunță la a tinde spre perfecționism pentru că un părinte etern obosit și frustrat nu va face performanță pe niciun plan.
4. Acceptă că nu poți să împarți timpul egal între muncă și viața de părinte
Ambele meserii pe care încerci să le îmbini cât mai ușor sunt cu normă întreagă, dar timpul pe care poți să-l aloci nu este egal. Există momente când cel mic are nevoie de tine, dar și situații când serviciul te solicită mai mult. Ca să gestionezi mai ușor acest conflict de interese, explică-i copilului de ce ai nevoie de un loc de muncă și încearcă să-i imprimi o atitudine pozitivă față de momentele în care trebuie să lipsești de lângă el pentru job. De cealaltă parte, mergi cu plăcere la job, fii deschis și dedicat, astfel încât angajatorul tău să te înțeleagă atunci când vor exista clipe în care vei avea nevoie de mai mult timp pentru familie.
5. Păstrează legătura cu copilul și în timpul zilei
Încearcă să fii în permanență aproape de copilul tău. În pauzele de la serviciu, ia legătura cu cel mic deoarece pentru el înseamnă foarte mult doar să-ți audă vocea. Totodată, și tu te vei concentra mai bine dacă știi că micuțul tău a mâncat, a dormit sau își face temele, dacă merge la școală. În plus, copilul tău nu se va simți abandonat timp de 8-10 ore pe zi dacă îi vei da cel puțin un telefon ca să vezi că este bine ori ca să stabiliți împreună ce veți face când te întorci acasă.
Programul unui părinte depinde foarte mult de capacitatea sa de muncă și nivelul de energie pe care îl are. Nu există reguli pentru a echilibra viața profesională cu cea personală, însă numitorul comun ar trebui să fie flexibilitatea și dorința de a jongla cu activitățile zilnice în funcție de necesitățile jobului sau ale familiei.