Adriana Formenti, o italiancă ajunsă în România în urmă cu 17 ani (2003), prin Biserica catolică pentru un proiect social, ca voluntar în București dar și cu gândul de a porni un proiect dedicat fetelor care ies dintr-un orfelinat, așa că, asta a și făcut în cadrul unui proiect social dedicat integrării în societate a tinerelor ieșite din casa de copii reușind să salveze tinere abandonate şi crescute în orfelinate.
,,După ce am lucrat 9 ani în Bucureşti, pentru acest proiect, în 2005 s-au închis adopţiile pentru străinătate şi mi s-a cerut să facem acolo un proiect pentru minori. S-a schimbat practic ideea de la început şi acum trebuia să facem ceva dedicat familiilor, să găsim cupluri care să aibă copii şi să mai primească şi alţii. Eu, fiind singură, acest proiect nu mai era potrivit pentru mine şi am zis că e cazul să o iau de la capăt, să pornesc un proiect nou tot pentru fete ieşite din casele de copii”, relata Adriana Formenti.
Când proiectul nu a mai funcționat, și-a pus toți banii în joc şi a pornit ea unul la Sârbova, un sat cu puțin peste o sută de locuitori la 34 de kilometri de Timişoara, în care oferă casă, adăpost şi mai ales o familie pentru fete aflate în situaţii complicate. ,,Da, am venit aici cu ideea clară să fac ceva pentru fetele majore care au trăit în orfelinat sau pentru persoane cu probleme care nu au unde să stea. Dar încă nu ştiam cum să susţin acest proiect şi să mă întreţin şi pe mine. Mă gândisem să fac o grădină, să cultiv legume şi să le pun la borcan, în ulei, cum se fac în Italia. M-am gândit şi la altele, apoi mi-a venit ideea de a face brânzeturi, că era ceva ce-mi lipsea mie pentru că aici nu găseai brânzeturi maturate, iar eu mănânc mai cu poftă brânză decât carne. Am plecat în Italia să văd ce posibilitate am să pornesc o mică unitate de prelucrare a laptelui. M-am dus, am văzut mai multe fabrici mici, mari, mijlocii, am vorbit cu un prieten care lucrează la o instituţie cum ar fi DSVSA aici şi el m-a dus să vizitez şi fabricile şi mi-a explicat tot ce trebuie să ştiu”, spunea Adriana Formenti.
Asociația Curtea Culorilor a fost înființată de un grup de oameni, membri ai Mișcării Ecleziale Carmelitane, ce și-au luat angajamentul de a se implica activ în solidaritatea socială și a oferi ajutor concret pentru o viață mai bună a semenilor săi.
Adriana Formenti, membru fondator al Asociației Curtea Culorilor, încă de la înființarea asociației și-a dedicat întreaga existență dezvoltării proiectelor sociale. Locuiește alături de beneficiarii asociației pe care îi îndrumă prin propriu exemplu de viață pentru o trăire în comuniune, ea fiind cea care creează și oferă stabilitate fiecărei persoane din echipa asociației. Adriana este omul multifuncțional, cu o largă viziune asupra a ceea ce înseamnă Asociația Curtea Culorilor și direcția pe care aceasta are nevoie să o ia. Este omul care soluționează orice problemă ivită zi de zi, inspiră și implică fiecare persoană pentru activitățile necesare desfășurării proiectului. De la aratul pământului cu tractorul, îndrumarea tinerelor, crearea și menținerea relațiilor cu instituțiile statului, strângerea fondurilor necesare desfășurării proiectelor, la alinarea durerilor, toate au soluție într-un singur cuvânt: Adriana.
În Sârbova, Asociația a cumpărat două case cu ceva teren agricol în jurul lor și este în curs de construire a celei de-a treia case, pentru a face loc activităților și întâlnirilor de vară.
Asociația Curtea Culorilor propune două tipuri de servicii sociale: servicii medico-sociale oferite cu ajutorul a doi medici voluntari prin intermediul vizitelor medicale la domiciliu și servicii sociale de găzduire prin intermediul microfermei sociale, unde beneficiarilor le este creată oportunitatea de a-și dezvolta deprinderile de viață independentă într-un ambient de familie.
De asemenea, Asociația Curtea Culorilor, prin activitățile sale are un statut socio-economic deoarece încearcă prin acțiunile sale economice să devină producătoare de venituri destinate exclusiv întreținerii și dezvoltării proiectelor sociale.
Ca să susțină asociația pe care a fondat-o, Curtea Culorilor, Adriana Formenti a pus pe picioare o microfermă unde produce legume, fructe şi plante aromatice pe care le conservă după metode tradiționale aduse din peninsulă și o mică fabrică de brânzeturi, unde produce 12 sortimente de specialităţi italiene, dar şi iaurt şi unt.
,,Am început mai întâi să facem brânză. Am făcut nişte probe, apoi am mers iar la 2-3 firme din Italia care fac brânză în mod artizanal şi aşa am pornit tot. Am început cu 4 feluri de brânză, două maturate şi 2 feluri proaspete şi apoi am diversificat, am început să facem mai multe feluri. Clientela era puţină şi atunci trebuia să aibă o mai mare gamă de produse din care să aleagă”, mărturisea Adriana Formenti.
Deoarece au un respect pentru natura umană, consideră că este important ca hrana pe care o consumă atât ele cât și cei din jur trebuie sa fie cât mai sănătoasă. Din această perspectivă, în microferma lor au dezvoltat până la momentul actual patru proiecte:
1. Grădina cu fructe, mirodenii și zarzavaturi – unde au legume, plante aromate și fructe proaspete, cultivate și îngrijite de împreună cu beneficiarii asociației. Practică o agricultură în stil natural , fără a folosi nici un fel de soluții chimice pentru dezvoltarea și protejarea plantelor, chiar dacă aceasta presupune ca uneori ca roadele muncii să fie împărțite cu naturalii dăunători
2. Brânzeturi – produc brânză după rețete tradiționale italienești doar cu produse naturale: lapte și cheag natural de vițel sau cheag bio vegetal. Laptele pe care îl folosesc în producția de brânză provine de la văcuțele asociației hrănite pe pășune.
Dacă la început am avut trei tipuri de brânzeturi maturate (Sârbova, Tondello și Tomasar), în timp, alături de beneficiarele noastre, având la baza rețetele italienești, au dezvoltat și crescut gama de produse maturate. Au și trei tipuri de brânzeturi proaspete: Ricotta, Ricotta la cuptor și Stracchino.
Sârbova – brânza maturată, are o consistență tare. Este o brânză produsă cu laptele provenit din două mulsori, una de seară (lapte care se degresează) și una de dimineață folosind laptele complet.
După pasteurizarea laptelui (la 72° timp de 20”), se adaugă fermenți, se rupe cheagul și se mai încălzește a doua oară. După punerea în forme, brânza este presată prin zerul cald. Se scoate din forme și se pune la maturat, în pivniță pe scânduri din lemn natural, pentru o perioadă ce poate varia de la o lună la 4-5 luni. În funcție de anotimp, consistență și aroma brânzei se schimba, de aceea vara când laptele este mai slab, brânza devine mai tare, în iarnă, când laptele este mai gras, brânza rămâne puțin mai cremoasă.
Ca și analiză fizico-chimică, brânza Sârbova conține: Proteină %: 29,00, Grăsime %: 32,00, Substanță uscată %: 65,00. Conține: lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare. Are o valabilitate 6-8 luni de la data fabricării, cu condiția să fie păstrată în condiții recomandate. Pentru servire, se păstrează în frigider la o temperatură de 4-8°.
Tondello – brânza maturată, de o consistență tare. Tondello, ca orice brânză pe care o maturează, este produsă cu lapte de la două mulsori și degresat. Pasteurizarea laptelui se face la 72° timp de 20”.
Ca și Sârbova, și în acest caz, cheagul se încălzește de două ori, dar la o temperatura mai scăzută. De acea rămâne mai cremos și cu gust mai delicat, dar și mai particular. Analiza fizico-chimică a brânzei Tondello conține: Proteină %: 28,00, Grăsime %: 30,60, Substanță uscată %: 64,00. Ingrediente: lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare. Are o valabilitate 6 luni de la data fabricării păstrat în condiții recomandate, iar pentru servire, se păstrează în frigider la o temperatura de 4-8°.
Tondello cu mirodenii sau nuci – brânză maturată, de o consistență tare. Pentru această brânză folosim rețeta Tondello.
Lapte pasteurizat la 72° timp de 20”
Valabilitate 6 luni de la data fabricării păstrat în condiții recomandate.
Analiza fizico-chimică: Proteină %: 28,00, Grăsime %: 30,60, Substanță uscată %: 62,00. Ingrediente: Lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare, nuci sau mirodenii: salvie, rozmarin, oregano, maghiran, tarhon, cimbru, busuioc, mentă, artemisia). A se păstra în frigider la temperatura de 4-8°.
Tomasar – brânză maturată, de o consistență semitare. Tomasar este o brânză produsă cu lapte provenit din două mulsori consecutive, una de seară (lapte care se degresează) și una de dimineață folosind lapte complet. Laptele, după ce l-am pasteurizat (la 72° timp de 20”), îl răcesc la 35-37°, adaugă fermenți naturali și după un timp pun cheagul natural de vițel. După 30-40 de minute rup cheagul și îl lasă să se depună cașul și să se scurgă zerul. Când s-a depus îl mai amestecă o dată și îl lasă la depus din nou. Acum este gata de pus în forme pe care le lasă într-o cameră caldă (30-35°) timp de 3 ore. Ziua următoare se pune sarea și se pune la maturat cel puțin 30 de zile în pivniță. În pivniță, se curățăm și se întoarce zilnic.
Analiza fizico-chimică a brânzei Tomasar: Proteină %: 23,00, Grăsime %: 30,60, Substanță uscată %: 61,00. Ingredientele brânzei Tomasar: lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare. Are o valabilitate 6 luni de la data fabricării păstrat în condiții recomandate, iar pentru servire, se păstrează iî frigider la o temperatura de 4-8°.
Caciotta – branză maturată, semitare și cremoasă. Caciotta este brânza cu rețeta cea mai simplă și pe care o pot condimenta cu aproape orice, de la condimente provenite din semințe până la mirodenii din frunzele diferitelor plante. Datorita formelor mici a acestui tip de brânză, ea se maturează destul de repede, chiar și după 15 zile și are o consistență cremoasă. Lapte pasteurizat la 72° timp de 20”. Analiza fizico-chimică: Proteină %: 23,00, Grăsime %: 31,00, Substanță uscată %: 57,80. Brânza Caciotta conține lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare. Are o valabilitate 6 luni de la data fabricării păstrată în condiții recomandate, iar pentru servire, se păstrează în frigider la o temperatura de 4-8°.
Caciotta cu arome / chilly / chimen / piper. Pentru această brânză folosesc rețeta brânzei Caciotta, fără să o preseze și adaugă piper, chilly sau chimen. Brânza este pusă la maturat 15-40 de zile. Are o valabilitate 3 luni de la data fabricării păstrată în condiții recomandate. Pentru consum se va păstra la frigider la o temperatura de 4-8°.
Analiza fizico-chimica: Proteină %: 23,00, Grăsime %: 31,00, Substanță uscată %: 57,80. Brânza Caciotta conține lapte, fermenți, cheag natural de vițel, sare. A se păstra in frigider la temperatura de 4-8°.
Ricotta proaspata. Ricotta este un produs lactat pe care îl obțin din zer după ce s-a produs brânza. Zerul se mai încălzește până la aprox. 90° pentru a face să se ridice ricotta la suprafață. Este un produs proaspăt și cu puține calorii care este potrivit în cure de slăbire și pentru copii mai mici. Ideal consumat proaspăt, întinsă pe pâine prăjită, aromatizată cu arome diferite, cu ceapă călită, usturoi, roșii uscate, etc. Poate fi folosită și pentru a condimenta paste, amestecată cu ton sau cu legume fierte sau prăjite. Îndulcită cu zahăr sau miere poate fi folosită pentru a pregăti diferite dulciuri sau creme. Are un termen de valabilitate 5 zile de la data fabricației și e necesar să fie păstrată în frigider la temperatura de 4-8°.
Ricotta la cuptor. Ricotta la cuptor se obține respectând antica tradiție din Sicilia. După ce este pregătită Ricotta, se lasă să se usuce câteva zile, apoi se sărează, după care se pune din nou la uscat pentru încă două- trei zile. Acum este gata de cuptor, când s-a răcit este gata de a fi gustată în toată delicatețea și bunătatea ei. Poate fi consumata pur și simplu, sau ăn locul parmezanului, rasă pe paste, ori pentru a aromatiza diferite rețete. Are un termen de valabilitate 10 zile de la data fabricației și este necesar să fie păstrată în frigider la temperatura de 4-8°.
Stracchino. Este o brânză proaspătă, crudă, pentru care laptele se încălzește o singură dată sau chiar nici nu se încălzește dacă se pregătește imediat după mulgerea vacilor, dar se preferă pasteurizarea laptelui înainte de orice prelucrare. Laptele se folosește nedegresat. Are un gust delicat care menține toată aroma laptelui. Este cremoasă și tartinabilă. Numele provine dintr-un dialect din județul Lombardia, stracch care înseamnă obosit. Fiind o brânza proaspătă, trebuie consumată în cel mult zece zile.
Iaurt. Are un termen de valabilitate 15 zile de la data fabricației și este necesar să fie păstrat în frigider la temperatura de 4-8°
3. Conservarea produselor proaspete din grădina – folosind metode naturale – fierberea/coacerea/uscarea roadelor din gradină pentru a le putea folosi și în perioadele în care acestea nu mai pot fi găsite sub formă proaspătă.
În acest moment Asociația Curtea Culorilor oferă găzduire pentru patru persoane: Gabriela, Petronela, Roza și copilul ei, Dorian.
Cu implicarea Gabrielei, Petronelei și a Rozei acțiunile din mica lor fermă au o rutină, iar zi de zi activitățile sunt încheiate în cel mai bun mod cu putință.
Gabriela, bucătăreasă și lucrător la atelierul de brânzeturi. Face parte din Asociația Curtea Culorilor încă de la început, din 2011. Pe Adriana a cunoscut-o în 2003, la București, unde, în timp, au legat o relație de întrajutorare reciprocă. Pe atunci, Gabriela lucra la o fabrică de prosoape, fabrică ce s-a închis la scurt timp. Cu ajutorul Adrianei, în perioada 2008 – 2009 a lucrat la Mănăstirea Carmelitană din Snagov unde a deprins tainele bucătăriei. Odată cu decizia Adrianei de a se muta în Banat, Gabriela a hotărât să o urmeze. Acum ea face parte din echipa Curții Culorilor și se implică cu bucurie în activitățile zilnice. Îi place să gătească, să muncească în gradină pentru a se bronza, să picteze icoane pe sticlă, să se plimbe, mai ales în Italia, și să cunoască oameni, în special medici.
La Curtea Culorilor îi place faptul că nu îi lipsește nimic și nu e nevoie să se îngrijoreze pentru ziua de mâine. Are camera ei, zilnic are ceva bun de făcut, aici a cunoscut oameni veseli și respectuoși și pentru prima oară a putut să sărbătorească ziua de naștere. Înainte, când locuia în apartamentul social, deși avea un loc de muncă, nu reușea să își plătească întreținerea și să cumpere alimente pentru întreaga lună, mereu trebuia să ceară ajutor de la cineva. Acum, aici este independentă, lucrează în grădina sau în atelierul de brânză, uneori face ordine în casă, și reușește chiar să aibă mereu câțiva bani de buzunar cu care își poate cumpăra ce dorește.
De la începutul anului 2015 are un loc de muncă în Timișoara, la Reciproc Café, unde lucrează o zi pe săptămână. Îi place locul de muncă din Timișoara pentru ca locația e foarte aproape de centrul orașului, iar oamenii de acolo sunt veseli, deschiși și prietenoși.
Despre Curtea Culorilor, Gabriela spunea: ,,La noi nu se stă! Se muncește, dar ne și plimbăm, călătorim în lume, cunoaștem oameni, iar viața la țară e frumoasă și sănătoasă! Mi-ar place să rămân aici toată viața și să mai vină și alte fete, dar să fie harnice și liniștite!”.
Petronela, omul tehnic, priceput în activități, coordonatorul atelierului de brânzeturi. Este în proiectul Curtea Culorilor din toamna anului 2012. Treptat a învățat să participe la toate activitățile, iar acum cunoaște tot ceea ce e necesar să facă, atât în atelierul de brânză cât și în grădină. Doar spre sfârșitul anului 2015 a început să învețe cum se fac brânzeturile și neașteptat de repede și-a însușit mare parte din procesul de producție.
Iubește să taie iarba cu motocoasa și îi place să facă brânză, dar și mai mult îi place să o mănânce, după cum spune ea! E încântată de plimbări, să joace bowling, să asculte muzica anilor ‘80 – ’90, să meargă în vizită la prieteni și să primească vizitatori.
La împlinirea vârstei adulte și odată cu terminarea scolii profesionale, un patron a venit la Casa de Copii din Recaș, unde a copilărit Petronela, și a promis absolvenților o locuință și un loc de muncă. Ea a fost unul din tinerii care s-au dus să lucreze la acel patron, însă situația reală a fost una la care nu se aștepta. Și totuși, în lipsa unei alternative, a locuit și lucrat acolo vreme de zece ani.
După cum spunea ea, ,,Munceam de dimineață până noaptea târziu, fără concediu, fără zile libere, nu primeam salariu, dar trebuia să semnăm fluturașul și locuiam în condiții foarte urate. Acolo lucram orice, zugrăveam, făceam curățenie în camere, strângeam baloți de pe câmp, curățam grajdurile, spălam vasele, săpam grădina. Locuiam în camere aglomerate și reci, primeam mâncare doar ce rămânea de la restaurant, mâncare neîncălzită”.
De când este aici, spune Petronela, viața i s-a schimbat mult în bine. Oamenii o respectă, a mers în multe excursii, are camera ei, spațiul personal și a cunoscut multe persoane prietenoase, inimoase și vesele. Își dorește să rămână aici pentru totdeauna pentru ca are tot ce îi trebuie și nu îi lipsește nimic.
Roza și micuțul Dorian sunt în proiectul Curtea Culorilor din iarna anului 2019. Au adus cu ei bucuria pe care numai copiii mici știu să o aducă. Roza se ocupă în primul rând de Dorian, dar este tot timpul atentă la nevoile celor din jur și imediat gata să ajute pe toți. Îi place să gătească și, când Gabriela nu poate, îi ia locul în bucătărie. În timpul în care Dorian se joacă, Roza calcă lucrurile comune a Asociației.
Roza si Dorian au venit la noi pentru doi ani de zile, perioada concediului de maternitate, pentru că avea nevoie de ajutor în creșterea copilului în prima perioadă, noi ne-am bucura dacă ar rămâne cu noi și mai mult, dar alegerea este a Rozei.
,,Ne dorim să mărim grupul de fete cărora să le dăruim o viață decentă și o șansă de a-și descoperi, dezvolta și valorifica abilitățile lucrative. Mai avem posibilitatea de a găzdui fete (în limita a două locuri) care se află în situații de dificultate”, spunea Adriana.
Dacă doriți să susțineți și să promovați o economie durabilă și solidară, puteți achiziționa produseartizanale din punctele de lucru mai jos menționate:
➢ direct de la producător ,,Curtea Culorilor” – Sat Sârbova nr. 161, zilnic: între orele 8.00 – 12.00 și 15.00 – 17.00;
➢ Comuna Dumbrăviţa, Piața Volantă, strada Karoly Kos: în fiecare Vineri, de la ora 08.00 la 13.30;
➢ Timișoara, Piața Volantă de la stadion Dan Păltinișanu, strada Arieș: în fiecare Sâmbătă de la orele 07.30 până la 13.00;
➢ Timișoara, Reciproc Café, strada Mărășești nr. 14: Se vând fie în bistro sub formă de platouri (le au în meniu), ori se pot cumpăra calupuri de brânză pentru acasă. Zilnic de la 8.00 la 24.00.