Orice operație care presupune stoma schimbă rutina de îngrijire personală și este firesc să fie așa. Preocuparea pentru pielea din jurul stomei este importantă, dar nu trebuie să iți ocupe tot timpul. Descoperă câteva sfaturi simple și ușoare pentru a economisi timp. Bunele obiceiuri de îngrijire a pielii te vor ajuta să eviți complicațiile pielii peristomale in stomaterapie.

Descoperă 5 modalități eficiente de a menține pielea sănătoasă în jurul stomei:

  1. Nu te complica.

Cele mai simple soluții sunt cele mai bune. Pentru majoritatea persoanelor cu stoma este suficient să spele pielea cu apă. Nu uita să speli bine mâinile după schimbarea sau golirea pungii.

Dacă ai nevoie de săpun, folosește un săpun ușor, fără loțiuni sau creme care ar putea să lase un reziduu sau un film pe piele. Acest aspect poate interfera cu adezivul protector de piele. Nu folosi șervetele umede pe baza de alcool, nu uda cu parfum zona și nu folosi creme cosmetice.

  1. Folosește un protector de piele de calitate.
De interes:  Servicii de content writing |Agenție de marketing online| digitalmanifest.ro

La fel cum un zid de cărămidă are nevoie de mortar pentru a rămâne solid și rezistent, pielea are nevoie de ceramidă pentru a cimenta celulele stratului său exterior. Relația dintre ceramidă și pielea sănătoasă este acum bine stabilită și o crema protectoare te va ajută să păstrezi pielea sănătoasă în jurul stomei.

  1. Fii proactiv în prevenirea complicațiilor pielii peristomale.

Dacă remarci iritații, scurgeri, nu le consideră niciodată normale. Multe persoane nu solicită ajutor sau sfaturi, considerând că acest lucru este normal. Iritațiile duc la infecții și apoi la șederi mai lungi în spital. Este important să le detectăm și să le tratăm rapid, când avem de-a face cu stomaterapie.

  1. Scoate și înlocuiește dispozitivul dacă simți mâncărime.

Mâncărimea peristomală, numită si prurit, este problematică, chiar dacă nu există o leziune vizibilă a pielii. Dacă începeți să mâncați alimente solide, cel mai bine este să scoateți și să înlocuiți punga de stomă. Într-un sondaj în rândul bolnavilor cu stomă, care au prezentat mâncărimi, peste 79% au declarat că schimbarea pungii a ajutat la reducerea mâncărimii. Cu toate acestea, dacă mâncărimea persistă, contactați o asistentă specializată în îngrijirea stomei sau medicul curant.

  1. Folosește pulbere specială pentru a absorbi umiditatea pielii.
De interes:  Cum susții un discurs reușit?

Pulberea pentru stoma (nu pudra simplă de talc) absoarbe umiditatea astfel încât protectorul pielii să adere bine și să protejeze pielea peristomală pentru a favoriza vindecarea. Când folosești pudra specială pentru stomă, asigură-te că elimini excesul înainte să aplici dispozitivul. Prea multă pulbere poate interfera cu etanșarea protectorului de piele și poate provoca scurgeri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.