Aproximativ 6 milioane de copii au fost diagnosticati in ultimul an cu ADHD, conform datelor actuale oferite de Centrele de Supraveghere si Control al Bolilor, marcand o crestere fata de anii precedenti pentru toate grupele de varsta. Unul dintre motivele pentru care cifrele au crescut este ca parintii, profesorii si ingrijitorii au devenit mai constienti de comportamentele si alte “simptome” care sunt caracteristice copiilor cu ADHD. Asta inseamna ca mai multi copii sunt diagnosticati corect si primesc ingrijirea medicala de care au nevie pentru a-si controla simptomele si a-si imbunatati viata.
Desigur, nu toti copiii care se agita au ADHD si, din fericire, DSM (Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale) a stabilit pasii pe care trebuie sa ii urmeze un specialist inainte de a pune un diagnostic.
In cazul in care crezi ca micutul tau ar putea avea ADHD, iata 5 dintre cele mai comune semne pe care ar trebui sa le cauti:
Impulsivitatea
Copiii cu ADHD actioneaza adesea impulsiv, fara a lua in considerare consecintele potentiale. Ei par sa actioneze fara sa se gandeasca mai intai. Aceasta trasatura poate fi deosebit de problematica la adolescenti, unde ADHD poate determina comportamente riscante, inclusiv activitati periculoase sau ilegale. Scaderea controlului impulsurilor se poate dezvalui si in moduri mai subtile, de exemplu, facand comentarii care ar putea fi dureroase sau lipsite de tact.
Lipsa rabdarii
Copiii cu ADHD au dificultati in organizarea timpului, iar natura lor impulsiva ii determina sa nu poate sa-si astepte randul in timpul jocurilor si altor activitati la scoala, acasa si in situatii sociale cu prietenii. De fapt, din cauza acestei caracteristici, copiilor cu ADHD le poate fi mai dificil sa-si faca sau sa-si mentina prieteni pentru perioade lungi de timp. In plus, din cauza lipsei rabdarii, copiii cu ADHD tind sa intrerupa conversatii, inclusiv conversatiile care nu ii include sau care nu se refera la ei.
Probleme de concentrare
Copiii cu ADHD au dificultati in a sta focusati pe o sarcina, ceea ce le ingreuneaza munca la scoala, precum si temele de acasa si celelalte treburi. De asemenea, le poate fi foarte dificil sa se organizeze si sa ramana organizati cu temele scolare. Deoarece au probleme de concentrare, copiii cu ADHD sunt, totodata, mai predispusi la visarea cu ochii deschisi.
Ca rezultat, multi copii cu ADHD ajung sa aiba performante slabe la scoala, desi pot fi foarte inteligenti.
Agitatia
Copiilor cu ADHD le este foarte greu sa stea nemiscati si sa ramana pe locurile lor la scoala. Ei par sa fie in permanenta in miscare: fie mergand, alergand, catarandu-se sau doar miscand anumite parti ale corpului. Pentru cei mai multi dintre noi, agitatia poate parea un semn de neatentie si grosolanie. Dar copiii cu ADHD tind sa se plictiseasca cu usurinta si, deoarece creierul lor nu ofera intotdeauna nivelul de stimulare de care au nevoie pentru a ramane concentrati, agitatia poate fi o modalitate prin care se autostimuleaza.
Labilitatea emotionala
Labilitatea este un termen medical care presupune ca ceva este intr-o schimbare constanta sau mai predispus la schimbare. La copiii cu ADHD, emotiile lor pot parea deosebit de puternice, iar ei pot parea ca au putin control asupra emotiilor lor. Multi copii cu ADHD au accese emotionale frecvente, chiar si problemele minore putand deveni o sursa de reactii emotionale majore.