Potrivit unei statistici, in 2015, americanii au cheltuit peste 11 miliarde de dolari pentru albirea dintilor, din care peste 1,4 miliarde de dolari au fost platiti pe produse de albire care pot fi folosite la domiciliu.
Si la noi in tara, tot mai multi romani au inceput sa investeasca in albirea dintilor, apeland atat la metode aplicate in cabinetele stomatologice, cat si la produse profesioniste de albirea dintilor, care pot fi utilizate la domiciliu. Exista o multime de produse din care sa alegeti cand vine vorba de albirea dintilor.
Cu toate acestea, majoritatea produselor de albire folosesc substante chimice pentru a va albi dintii, ceea ce ii ingrijoreaza pe cei mai multi. Daca doriti dinti mai albi, dar doriti, de asemenea, sa evitati substantele chimice, atunci puteti incerca cateva optiuni naturale.
Ce provoaca ingalbenirea dintilor?
Exista mai multi factori care fac ca dintii sa devina inchisi la culoare si sa-si piarda stralucirea. Anumite alimente va pot pata smaltul dintilor, care este stratul exterior al dintilor. In plus, acumularea tartrului pe dinti ii poate face sa para galbeni.
Acest tip de decolorare poate fi de obicei tratat cu remedii regulate de curatare si albire. Cu toate acestea, uneori dintii arata galbeni, deoarece smaltul s-a erodat, dezvaluind dentina de dedesubt. Dentina este un tesut osos, natural, galben, care se afla sub smalt.
Trei substante care albesc dintii
1. Ulei
Clatirea dintilor cu ulei timp de cateva minute este un remediu traditional indian menit sa imbunatateasca igiena orala si sa elimine toxinele din organism. Luarea uleiului in gura (fara a-l inghiti) si clatirea dintilor pentru a elimina bacteriile, care se pot transforma in placa si poate determina dintii sa para galbeni.
In mod traditional, indienii foloseau ulei de floarea soarelui sau de susan pentru aceasta practica. Uleiul de nuca de cocos este o alegere populara, deoarece are un gust placut si ofera multe beneficii suplimentare pentru sanatate. Uleiul de nuca de cocos este de asemenea bogat in acid lauric, care este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamatia si de a ucide bacteriile.
Cateva studii au aratat ca daca iti clatesti zilnic dintii cu ulei vei elimina considerabil bacteriile din gura, impreuna cu placa si gingivita. Streptococcus mutans este unul dintre principalele tipuri de bacterii din gura care provoaca placa si gingivita. Un studiu a constatat ca clatirea zilnica a dintilor cu ulei de susan a redus semnificativ Streptococcus mutans din saliva dupa o saptamana.
Din pacate, nu exista studii stiintifice care sa demonstreze ca aceasta clatire cu uleiului iti albeste dintii.
2. Bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu are proprietati de albire a dintilor, motiv pentru care este un ingredient popular in pasta de dinti din comert. Este un abraziv usor care poate ajuta la eliminarea petelor de suprafata de pe dinti. In plus, bicarbonatul de sodiu creeaza un mediu alcalin in gura, care impiedica bacteriile sa se dezvolte.
Asta nu inseamna ca va veti albi dintii peste noapte, dar veti constata acest lucru in timp. Stiinta inca nu a dovedit ca periajul cu bicarbonat simplu va va albi dintii, dar mai multe studii arata ca pasta de dinti care contine acest ingredient are un efect semnificativ de albire.
Pentru a utiliza acest remediu, amestecati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu cu 2 lingurite de apa si spalati dintii cu pasta formata. Puteti repeta operatiunea de cateva ori pe saptamana.
3. Peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen este un agent natural de albire care, de asemenea, omoara bacteriile din gura. De fapt, oamenii folosesc peroxid de hidrogen de ani buni pentru a dezinfecta ranile datorita capacitatii sale de a omori bacteriile.
Multe produse de albire comerciale contin peroxid de hidrogen, desi intr-o concentratie mult mai mare decat aveti dvs. nevoie.
Un studiu a descoperit ca o pasta de dinti care contine bicarbonat si 1% peroxid de hidrogen a condus la o albire mai rapida a dintilor. Un alt studiu a descoperit ca periajul de doua ori pe zi cu o pasta de dinti comerciala care contine bicarbonat si peroxid a dus la o albire de 62% in sase saptamani.
Cu toate acestea, exista cateva intrebari cu privire la siguranta peroxidului de hidrogen. In timp ce concentratiile mici par sigure, concentratiile puternice sau consumul excesiv pot provoca iritarea gingiilor si sensibilitatea dintilor. De asemenea, exista ingrijorarea ca dozele mari pot provoca cancer, dar acest lucru nu a fost dovedit.
O modalitate de a folosi peroxidul de hidrogen este cu o apa de gura inainte de a va spala pe dinti. Asigurati-va ca utilizati o solutie cu o concentratie de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare.