Pe măsură ce coronavirusul crește pe tot globul, oamenii de știință se mobilizează într-un efort unit pentru a confrunta, întârzia și opri răspândirea acestuia. Mii de pacienți s-au recuperat deja din coronavirus, iar la Summit-ul internațional COVID-19 al Societății Americane de Microbiologie (23 martie 2020), cercetătorii au discutat despre ce se poate face mai mult prin eforturi coordonate pentru a accelera cercetarea și, ulterior, pentru a salva vieți.
Pe măsură ce multe țări din întreaga lume încep să redeschidă școlile și afacerile cu seriozitate, avertismentele privind pericolele de a se baza pe teste de anticorpi pentru a identifica persoanele cu imunitate la virusul Covid-19 au devenit mai puternice.
Încă nu este clar dacă anticorpii conferă imunitate și, dacă o fac, cât timp ar putea dura acest lucru. Rămân întrebări cu privire la acuratețe, cifrele revendicate pentru testele comercializate variind, iar calitatea dovezilor pe care se bazează acele afirmații arată, de asemenea, o oarecare disparitate.
Autoritățile naționale române încearcă în mod constant să crească capacitatea de testare a infecției cu coronavirus (COVID-19). Evoluția drastică a răspândirii virusului a dus la un total de 2.015.772 teste efectuate până la 10 septembrie 2020.
O serie de tehnici moleculare, de la testarea centrală de laborator până la testele de la punctul de îngrijire, sunt în curs de dezvoltare sau sunt deja disponibile pentru diagnosticarea și gestionarea pacienților cu COVID-19. Aceste tehnici, deși sunt binecunoscute cercetătorilor și clinicienilor cu experiență în amplificarea acidului dezoxiribonucleic (ADN), precum și teste de anticorpi și antigeni, pot fi relativ necunoscute comunității mai largi. Acest document a fost scris pentru a schița și explica principiile de bază ale principalelor teste de diagnostic COVID-19 utilizate în prezent sau în studii.
Anticorp – Anticorpii sunt proteine protectoare produse în mod natural ca răspuns la observarea structurilor străine (antigeni), de exemplu în timpul unei infecții virale. Organismul produce anticorpi “prototip” timpurii (IgM) cu rezistență intermediară pentru legarea la virus. Aceștia pot începe să lucreze pentru a elimina virusul la aproximativ cinci zile după ce a început o nouă infecție. De obicei, la opt până la zece zile după începerea infecției, anticorpii IgG cu rezistență ridicată la legare pot contribui la eliminarea mai rapidă a virusului.
Antigen – Un antigen este o structură recunoscută ca străină de corpul uman care declanșează sistemul imunitar să producă sisteme de autoapărare pentru a elimina agenții patogeni din sânge și țesuturi. Clearance-ul antigenului este condus de anticorpi și celule albe din sânge.
COVID-19 – Boala coronavirusului-19 – O boală respiratorie cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), denumit în mod colocvial coronavirus. Familia coronavirusurilor include nu numai SARS (-1 și -2) și MERS, ci și forme mai ușoare (cauzând 15-20% din răcelile obișnuite).