Pentru a vinde sau a putea inchiria un spatiu (apartament, casa, cladire, hala industriala, etc) detinatorul acestuia este obligat sa aibe un un document de certificare energetica. In continuare aflati ce anume trebuie sa stiti cand ajungeti intr-o astfel de situatie.

Un certificat energetic este un document tehnic si contine informatii despre eficienta energetica a unui imobil. Analiza si calculele pentru a obtine aceste date se realizeaza de catre un specialist atestat (auditorul energetic) si sunt cuprinse pe hartie sub forma a doua semnale: nota energetica si clasa energetica. Nota energetica care este acordata face parte din intervalul 1-100 , si cu cat mai se apropie mai mult de partea superioara, cu atat este mai buna. Clasa energetica este o scara de la A la G, unde prima litera reprezinta cea mai puternica eficienta energetica, iar cea din spate valoarea cea mai mica a eficientei energetice.
Pentru a primi o certificare energetica pentru o cladire, trebuie ca auditorul sa realizeze o analiza, precum si evaluari caracteristice, luand in considerare particularitatile imobilului. Printre cele mai de valoare astfel de trasaturi se gaseste gradul de izolare termica fata de pamant si fata de exteriorul casei.

De interes:  Ghid pentru alegerea serverului potrivit

Documentul finalizat va contine stampila unui auditor energetic atestat de Minister (o lista cu astfel de specialisti poate fi gasita pe Internet pe site-ul Ministerului, pe website-ul Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania sau pe diverse portaluri online precum website-ul Certificat-energetic.net.

Pentru a putea intocmi un certificat energetic, auditorul va avea trebuinta de extrasul de carte funciara sau hartia de posesiune, precum si de RLV-ul imobilului. De asemenea, auditorul va trebui sa faca o vizita la locuinta, si va cere referinte specifice despre echipamentele de incalzire, tevile de apa calda, de incalzire, masurarea energiei termice, la care se pot adauga date despre zidurile exterioare, despre geamuri, despre acoperis, etc.

Evident, pretul unui certificat de performanta energetica depinde de suprafata apartamentului, iar cateodata si de utilizarea spatiului (pentru locuit sau pentru comert). Tarifele sunt marcate si de orasul din Romania unde se gaseste imobilul, si numarul de specialisti in audit energetic care isi desfasoara activitatea acolo. Concurenta mai ridicata inseamna preturi mai mici. De obicei, tarifele debuteaza de la 120 de lei pentru o garsoniera, si se maresc cu suprafata obiectivului.

De interes:  Obtii banii de care ai nevoie din confortul propriei case cu Smile Credit

Certificatul energetic trebuie sa fie prezent obligatoriu cand se ia in calcul vanzarea, scoaterea spre inchiriere sau intabularea (doar pentru immobile nou construite), iar lipsa lui conduce la anularea contractelor de vanzare-cumparare, inchiriere etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.