Utilitatea reciclarii in gestionarea mai inteligenta a deseurilor

Reciclarea contribuie la reducerea cantitatilor de deseuri depozitate in gropile de gunoi, a caror eliminare a devenit din ce in ce mai costisitoare. Marele beneficiu al acestui proces este faptul ca poluarea apei, aerului si a solului, cauzata de eliminarea defectuoasa a deseurilor, va fi cu mult diminuata. Descopera in acest articol mai multe informatii despre gestionarea eficienta a deseurilor, precum si despre importanta reciclarii. 

Ce inseamna o gestionare mai eficienta a deseurilor si ce rol are reciclarea? 

 

Pe scurt, reciclarea reprezinta recuperarea si refolosirea anumitor deseuri pentru crearea de produse noi. Acest lucru implica mai multe etape printre care colectarea, sortarea lor si apoi prelucrarea si fabricarea. Printre cele mai concludente exemple de materiale care pot fi reciclate se numara aluminiul, fierul, otelul, sticla, hartia, lemnul si materialele plastice. 

O gestionare mai inteligenta a deseurilor inseamna ca acestea sunt eliminate prin metode care vor avea un efect redus asupra mediului. In acest scop, operatorii economici au mai multe obligatii prevazute in legislatia de mediu, printre care si necesitatea utilizarii unor mecanisme care sa permita refolosirea produselor sau a ambalajelor. Pentru o buna desfasurare a acestor procese, o organizatie pentru transferul responsabilitatii sau un OTR precum Eco Synergy poate fi de mare ajutor. Aceasta te poate ajuta sa atingi tintele de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, iar atributiile sale nu se opresc aici, fiind autorizata sa actioneze si pe alte segmente, inclusiv sa-ti ofere consultanta de mediu.  

In gestionarea inteligenta a deseurilor, reciclarea are o importanta majora. Mai multe materiale a caror descompunere poate dura ani de zile sau care, atunci cand sunt arse, elibereaza gaze toxice in atmosfera, pot fi transformate in produse noi si utile. Iata doar cateva exemple in acest sens: 

  • Hartia – reprezinta o mare parte din deseurile aruncate la groapa de gunoi. Deseurile de hartie provin din ziare, reviste, hartii de birou, hartie pentru calculator, servetele si prosoape de hartie, carton si altele. Dintre acestea, ziarele si cartonul pot fi transformate in aceleasi materiale. Exista si hartie reciclata care poate fi transformata in izolatie din celuloza si alte produse pentru constructii. 
  • Sticla – este un material foarte usor de reutilizat, dar, din pacate, la nivel mondial, o mare parte nu este inca reciclata din cauza costurilor de transport si a riscurilor de spargere. Cu toate acestea, in orice companie este important sa se implementeze un plan eficient de reciclare a deseurilor de sticla. 
  • Materialele plastice – aruncarea necontrolata a plasticului poate avea efecte negative asupra mediului inconjurator. Fiind un material care nu se degradeaza, reutilizarea lui reprezinta o alternativa viabila pentru protejarea mediului. De aceea, obligatia agentilor economici, dar si a cetatenilor, este de a recicla plasticul si de a-l repune in circulatie cat se poate de mult. 

 

De interes:  De Ce Ai Nevoie Pentru Amenajarea Casei In Stil Feng-Shui?

Prin urmare, avantajele reciclarii si gestionarea eficienta a deseurilor nu pot fi subliniate indeajuns. Aceste demersuri contribuie la reducerea cantitatii de deseuri care ajung la gropile de gunoi, la conservarea resurselor, reducerea poluarii si la economisirea energiei folosite pentru producerea de bunuri noi. 

 

Sursa foto: pexels.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.