Certificatele de performanță energetică (certificatele energetice) sunt documentele care atestă cât de eficiente din punct de vedere energetic sunt imobilele nou construite, dar și cele deja existente.
Ele sunt obligatorii în țara noastră pentru construcțiile noi, la vânzarea și închirierea clădirilor sau părților de clădire (apartamentelor), când se fac renovări majore sau pentru imobilele vizitate frecvent de public.
Vânzarea unui imobil fără să existe acest act poate avea consecințe extrem de neplăcute, actele de vânzare-cumpărare fiind supuse nulității relative, putând fi anulate în instanță.
Puteți afla mai multe detalii pe acestă temă (certificat energetic) vizitând site-ul www.certificat-rapid.ro aparținând Enermed Impex SRL București.
Obținerea certificatelor energetice presupune, însă urmarea a câțiva pași foarte importanți, dar destul de ușor de făcut. În rândurile de mai jos, persoanele interesate de astfel de documente pot descoperi principalele aspecte pe care trebuie să le ia în considerare.
Auditorii energetici atestați
Auditorii energetici sunt specialiștii atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care au dreptul de a elibera actul dorit.
Proprietarii de clădiri trebuie să le pună specialiștilor la dispoziție dosare cu câteva acte ale construcției, din care să reiasă cât mai multe detalii despre caracteristicile termotehnice ale elementelor care alcătuiesc anvelopele imobilelor, informații despre compartimentarea interioară, dar și detalii despre instalațiile de iluminat integrate imobilelor etc.
Mai mult, auditorii vor obține date suplimentare și printr-o vizită la clădire, pentru a extrage prin observații și măsurători alte informații necesare.
Clase energetice
Clădirile pot fi încadrate într-una din cele 7 clase energetice reglementate, cu mențiunea că A este cea mai bună, iar G este considerată a fi cea mai slabă.
Pentru ce tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice?
Potrivit Legii 372 din 2005 modificată și republicată, certificatele de performanță energetică sunt necesare pentru o gamă largă de clădiri, începând de la blocuri de locuințe, clădiri rezidențiale (case), clădiri de birouri, spitale, restaurante, imobilele în care se desfășoară activități sportive sau activități de comerț, dar și alte tipuri de clădiri, care sunt consumatoare de energie electrică.
În același timp, însă există și excepții de la regulă, iar printre acestea se numără lăcașurile de cult, clădirile care urmează a fi folosite pentru o perioadă mai scurtă de 2 ani, precum și imobilele cu o valoare istorică deosebită
Valabilitatea certificatului energetic
Din punct de vedere al valabilității, certificatele energetice pot fi folosite până la 10 ani, cu precizarea că persoanele care, la un moment dat aduc îmbunătățiri majore clădirilor pe care le dețin au dreptul de a solicita din nou o evaluare din partea auditorilor energetici.