Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui, iar în ziua de 9 martie, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici, moment în care, gospodinele, conform tradiției, împart mucenici copți sau fierți.
În această zi femeile obișnuiesc să prepare unele specialități care poartă numele de mucenici, macinici, brânduși, brândușei, sfinți sau sfințișori, iar forma acestora variază în funcție de regiune.Spre exemplu, în satul Răchita din “Țara Făgetului”, județul Timiș, spre deosebire de alte părți, cei 40 de mucenici sunt făcuți, fie în formă pătrată, fie în formă rotundă, asemenea unei pâinici, pe care, cu ajutorul unei țevi de lemn, se fac puncte.
Tot în acestă zi, în fiecare casă, aprinderea unui foc care poartă numele de Focul Sfinților,făcut dis de dimineață de către bărbați, reprezintă și el, o tradiție. Se pare că, oamenii vedeau prin acest foc un simbol al soarelui pe pământ care, avea menirea de a arde anotimpul vechi, pentru a face loc renașterii celui nou, al primăverii aducătoare de viață.
În Banat, după stingerea focului, cenușa era presărată de către femei de jur-împrejurul gospodăriei în forma de cerc pentru a o proteja de serpi și de insecte, pe timpul verii, iar mai apoi, se făcea o tămâiere, de trei ori, în numele Sfintei Treimi, pentru a se alunga duhurile necurate. Din păcate însă aceste obiceiuri sunt practicate tot mai rar.