Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a achiziţionat un aparat FobroScaner, care înlocuieşte biopsia hepatică cu o investigaţie simplă şi nedureroasă şi permite depistarea, cuantificarea şi monitorizarea fibrozei ficatului într-un mod rapid şi eficient, specialiştii putând spune cât de afectat este ficatul unui pacient.

Fibroza ficatului este o acumulare în exces de ţesut cicatricial, nefuncţional, care apare în hepatite, ciroză, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolică, steatoză hepatică non-alcoolică sau când se face o evaluare a acestui organ după un transplant sau după unele analize de sânge care au rezultate în afara limitelor.

Dispozitivul efectuează o procedură care reprezintă o alternativă la biopsia hepatică, mai ales că aceasta din urmă poate avea numeroase contraindicaţii şi multe efecte secundare.

„Principiul de funcţionare este simplu: cu cât ficatul este mai dur, cu atât gradul fibrozei e mai ridicat. Cu ajutorul unui transductor, aparatul emite unde ultrasonore spre ţesutul hepatic, ulterior măsurându-se viteza cu care acestea se reflectă înapoi la sonda emiţătoare. Astfel, cu cât ţesutul este mai dur, cu atât unda se propagă mai repede. Elasticitatea ficatului se stabileşte prin calcularea mediei a 10 astfel de măsurători”, explică dr. Bianca Cerbu, specialist în boli infecţioase la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

De interes:  Cod galben de fenomene EXTREME. Ploi și vijelii cu grindină în toată țara. Când începe potopul

Avantajul acestei tehnici, cea de elastrogafie hepatică, constă în faptul că nu este dureroasă, este neinvazivă, simplă, rapidă, cu rezultat imediat şi nu are reacţii adverse, întrucât funcţionează pe baza de ultrasunete. Procedura poate fi repetată de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament. Astfel, se poate face o evaluare în dinamică a stării ficatului sau a eficienţei tratamentului administrat.

„Cu ajutorul FibroScan-ului, medicul poate afla cu acurateţe dacă este vorba de o fibroză uşoară sau una severă, în funcţie de aceste rezultate putându-se stabili corect tratamentul. Totodată, se poate monitoriza pacientul în timp real. Elastografia hepatică cu ajutorul FibroScan-ului nu necesită o pregătire specială şi durează în medie 10-15 minute. Aparatul pe care îl folosim în spital este de ultimă generaţie, dotat cu două sonde, atât pentru evaluarea pacienţilor cu constituţie normal-ponderală, cât şi pentru cei supraponderali”, a completat medicul Bianca Cerbu.

Realizarea unei asemenea investigaţii pentru depistarea fibrozei hepatice este deosebit de importantă. O fibroză hepatică avansată poate avea ca rezultat ciroza hepatică, cancerul hepatocelular, insuficienţa hepatică sau hipertensiunea portală, toate aceste necesitând adesea transplant de ficat.

De interes:  Creştere cu aproape 13% a numărului ucrainenilor care au intrat în ţară în ultimele 24 de ore

Investigaţia cu FibroScan se poate efectua în cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, de luni până vineri, între orele 8.30-11.30.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.