Invadatorii ruși au capturat orașul Herson. Au lăsat în urmă zeci de morți din rândul civililor. O angajată în cadrul OSCE a fost ucisă, iar zeci de clădiri au fost bombardate și făcute una cu pământul de rachete. 

O posibilă ocupare a Odesei reprezintă, de fapt, ocuparea întregii zone de sud-vest a Ucrainei. Ar fi o uriașă victorie pentru ruși. Și Vladimir Putin este conștient de asta. Din acest motiv a și pregătit invazia pe mare. Zeci de fregate înarmate cu rachete și soldați marini au pornit în această dimineața din Crimeea spre Odesa. Ar fi primul atac pe apă de când a început războiul în Ucraina.

Imagine

Foto: Alexandru Buzică

Este așteptată o luptă pe viață și pe moarte. Ucrainenii au declarat că vor opune rezistență până la moarte. Nu degeaba Odesa mai este numit și „orașul martirilor”. Civilii din Odesa sunt sfătuiți să se adăpostească în subteran. Orașul este renumit și pentru pasajele și tunelurile de sub pământ care datează din Evul Mediu. Aceste beciuri pot salva viețile a mii de oameni, ]n cazul în care va fi lansat de pe mare un atac cu rachete asupra lor.

De interes:  Bilanț Coronavirus 31 mai: 153 de noi infectări, 36 de decese

Imagine

Foto: Alexandru Buzică

Plaja de la Odesa este și ea o fortăreață, asemenea celei din Normandia din Al Doilea Război Mondial. Sute de soldați și civili înarmați declară că vor lupta pentru libertatea lor și a familiilor. Această armă motivațională este mai puternică că gerul siberian care s-a așternut peste țările din estul Europei.

Imagine

Foto: Alexandru Buzică

Ieri și astăzi, sute de autocare au plecat cu femei, copii și bătrâni din Odesa și și-au oprit în Izmail. Imaginea este asemănătoare cu cea a exodului din Biblie. Aici, în Izmail am vobit cu Sergey, era împreună cu soția și fiica. A vrut să-și trimită familia peste graniță, în România, dar femeile au refuzat, preferând să stea cu el. Chiar și așa, Sergey nu poate sta acasă și iese în fiecare seara să patruleze pe străzile orașului care se afla la 70 de km de România. Aici, bărbații construiesc din ce în ce mai multe baraje pe drumuri, este foarte greu să intri. Toți sunt suspicioși, mai ales cu jurnaliștii. De câteva zile, se crede că spioni ruși și militari ruși s-au infiltrat printre rezidenți ca să transmită coordonate armatei ruse. Sergey spune că este pregătit să sângereze pentru țara lui, pentru Ucraina.

De interes:  Accident de muncă în vestul țării

REPORTAJ din inima războiului. Panică, foamete și ger. Moartea plutește în aer, dar UCRAINA REZISTĂ – FOTO + VIDEO

De câteva zile, nimeni din Izmail nu mai doarme linișit. Alarmele care anunță bombardament cu rachete răsună în fiecare noapte. Trei alarme au fost, seara trecută. Nimeni nu a închis un ochi până la ora 4 dimineața. Pe cer se auzeau avioane. Oamenii din hotelul unde sunt cazat alergau pe scări pentru a intra în pivnițe! Mulți dintre ei au supraviețuit bombardamentelor din Harkov, Kiev și Odesa. Au pierdut tot. Acum nu fac altceva decât să se ascundă pentru a-și salva viața. Foarte mulți dintre aceștia au auzit că românii îi ajută. Barbații luptă mult mai bine știind că familiile le sunt protejate de poporul român și ne mulțumesc pentru actele de solidaritate pe care le realizăm peste graniță.

Femei și copii din Odesa confecționează plase de camuflaj din șosete și tricouri

Daca Odesa nu va resista asediului din aceste zile, următoarea țintă va fi Izmail, ultimul oraș din sudul Ucrainei, de la granița cu România și Republica Moldova. Un oraș mic care promite o rezistență puternică! Slavă!

De interes:  1 noiembrie – Banat FM

Revenim cu detalii despre situația din regiunea Rein-Odesa.

Citește și: 

REPORTAJ din inima războiului. Panică, foamete și ger. Moartea plutește în aer, dar UCRAINA REZISTĂ – FOTO + VIDEO

Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.