Pentru a alege un vas de expansiune ai nevoie să calculezi volumul acestuia și ai nevoie de următoarele date:

  • V: Volumul de apă conținut în instalație (V în litri)
  • t: Temperatura maximă a circuitului (ºC).
  • P : Presiunea de umplere a circuitului în punctul în care este instalat vasul (bar).
  • G: Procentul de etilen glicol conținut în apă (%).

Volumul de apă din instalație

Este suma volumelor tuturor elementelor circuitului hidraulic. Trebuie să ții cont de țevi, rezervoare, colectoare, unități terminale etc.

În instalațiile existente în care este dificil de măsurat, se pot estima aproximativ 14 litri de apă pe kW de putere a generatorului. În proiectele de noi instalații trebuie să calculezi volumul real.

Temperatura maximă a circuitului

În circuitele de încălzire, cea mai conservatoare este utilizarea temperaturii de curgere a generatoarelor (cazane, pompe de căldură). Se folosește media dintre debit și temperatura de retur, ceea ce este foarte realist.

În instalațiile care pompează exclusiv apă rece, normal este să folosești temperatura ambientală maximă pe care o anticipezi în instalație. Acest lucru se datorează faptului că apa are un volum minim de aproximativ 4 grade C. Dacă nu cunoști această valoare, trebuie să folosești 30 de grade C ca temperatură maximă.

De interes:  Falimentul i-a trecut din nou companiei Colterm pe la ureche! Problema certificatelor pentru gazele cu efect de seră, rezolvată pe ultima sută de metri! Cu ajutorul Oradei!

Presiunea de umplere

Această valoare este determinată de presiunea de umplere în cel mai înalt punct al circuitului și de înălțimea acestui punct deasupra vasului.

Procentul de etilen glicol conținut în apă

În instalațiile de apă răcită sau în instalațiile care rulează în exterior în condiții de climă rece, este frecvent și recomandabil să adaugi antigel în apă. Acest lucru se face pentru a evita spargerea elementelor instalației, cum ar fi țevile sau schimbătoarele, din cauza înghețării accidentale a apei în interior.

Prezența glicolului variază proprietățile fizice ale apei, și prin urmare, standardul prevede utilizarea factorilor de corecție, pe baza concentrației, propunând o formulă pentru cazul etilenglicolului.

Cum montezi vasul de expansiune în 4 pași?

Echipamentul pentru sistemul de încălzire este selectat în etapa de proiectare a acestuia, luând în considerare cerințele privind capacitatea centralei, lungimea conductelor și volumul suportului de căldură implicat.

  1. Se dezvoltă o schemă în care sunt indicate locațiile de instalare a tuturor elementelor sistemului, inclusiv a vasului de expansiune. Într-un sistem de încălzire de tip închis, este necesară utilizarea unui dispozitiv cu membrană.
  2. Vasul trebuie poziționat astfel încât să asigure accesul normal pentru instalare și întreținere suplimentară. Nu se recomandă instalarea modelelor de pardoseală aproape de perete.
  3. Vasul trebuie să fie conectat la rețeaua sistemului de încălzire prin intermediul unei supape cu bilă de tip american. Acest principiu de instalare permite, dacă este necesar, în orice moment să blocheze mișcarea apei din sistem sau să schimbi vasul de expansiune vechi cu unul nou.
  4. Este necesar un manometru pentru verificarea presiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.