Peste 18 milioane de români sunt așteptați astăzi să voteze reprezentanții în Parlamentul European, dar și să răspundă la întrebările referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis. În județele Caraș-Severin și Timiș sunt înscrise pe liste aproape 900.000 de persoane.

De mai bine de 3 ore, secțiile de votare din România și-au deschis porțile. În total, 18.267.732 de persoane sunt așteptate să își exprime opțiunea atât în ceea ce privește alegerile europarlamentare, cât și în privința referendumului pe Justiție, inițiat de Klaus Iohannis.

Așadar, fiecare persoană cu drept de vot va primi 3 buletine și o ștampilă, pentru a-și exprima opțiunile. Unul dintre buletine conține denumirea și siglele partidelor politice înscrise în competiția pentru Parlamentul European, iar celelalte două au opțiunile DA și NU și fac referire la cele două întrebări ale referendumului:

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  • Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
De interes:  Luna octombrie începe în straie de sărbătoare în cartierul Fabric. Vino și tu la Impuls!

Bănățenii reprezintă circa 5% din numărul total de alegători. Mai exact, 266.730 de cărășeni și 625.719 timișeni sunt așteptați astăzi la urne.

Secțiile de votare rămân deschise până la ora 21.00.

Ora 10.30

Au trecut deja 3 ore și jumătate de la deschiderea secțiilor de votare. În Caraș-Severin au fost pe la urne 19.290 de persoane, adică 7,22% dintre persoanele înscrise pe liste. La această oră, cel mai harnic oraș este Băile Herculane, acolo unde au ieșit deja la vot peste 450 de persoane, ceea ce înseamnă aproximativ 12% dintre alegători. La polul opus, cel mai leneș oraș este Bocșa, urmat îndeaproape de Reșița, cu puțin peste 6,40% prezență la urne.

În județul Timiș au votat deja până acum peste 8% dintre alegători. În cele două municipii situația este următoarea: 7,88% prezență în Lugoj și 8,67% în Timișoara.

Ora 11.30

Cea mai ridicată prezență la vot se înregistrează, la această oră, în județul Teleorman (peste 15%), urmat de Ilfov (14,81%) și Dâmbovița (14,67%). Județul Caraș-Severin (10,99%) se clasează pe locul 34, iar Timișul (11,90%), pe 26, raportat la prezență.

De interes:  Velopa | Cel mai uşor mod de a comanda anvelope online

La nivel național, 12,47% dintre românii cu drept de vot au fost deja la urne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.