Nu putem vedea lumina ultravioletă, dar cel puțin acum știm că există și știm că trebuie să ne protejăm de ea. Până în anii 1930, ochelarii de soare nu erau disponibili pe scară largă. Protejarea ochilor noștri de soare însemna să purtăm o pălărie cu boruri largi. În zilele noastre, știm că radiațiile ultraviolete (UV) pot duce la afecțiuni oculare grave, inclusiv cataractă, cancer, orbire din cauza zăpezii și, mai frecvent, fotokeratită, care echivalează cu o arsură solară a ochilor. Ouch…
Radiațiile UV de la soare pot ajunge la ochii noștri în mai multe moduri – ricoșând în apă, nori, zăpadă și în geamurile clădirilor și ale mașinilor care trec. Și nu toată lumina soarelui ne afectează ochii în același mod. 95% din toate radiațiile UV care ajung la suprafața Pământului sunt raze UVA; restul de 5% sunt radiații UVB. Straturile exterioare ale ochilor noștri acționează ca niște ochelari de soare naturali, protejându-ne retina de majoritatea radiațiilor UV: UVB sunt complet absorbite de corneea ochiului, iar UVA trec prin cornee, dar sunt filtrate de cristalinul ochiului. Doar aproximativ 1% sau mai puțin din radiațiile UV ajung efectiv la retină.
Deși UVB este tipul de radiație asociat cu afectarea ochilor, UVA pot juca, de asemenea, un rol (de exemplu, în formarea cataractei). În general, este necesară o protecție UVA sau UVB, deoarece niciuna dintre ele nu s-a dovedit a fi bună pentru ochii noștri.
Nu este întotdeauna posibil să nu vă expuneți la soare în timpul orelor de vârf UV, de la 11.00 la 16.00. Iar purtarea unei pălării oferă o protecție minimă, la fel ca și ochelarii obișnuiți. Pentru a bloca cel mai bine razele UV dăunătoare, ochii dumneavoastră au nevoie de mai multă protecție.
Când cumpărați ochelari de soare, luați în considerare aceste lucruri care contează:
- Numerele contează. Atunci când cumpărați ochelari de soare, căutați etichete care spun că lentilele blochează între 99% și 100% din radiațiile UV. Asigurați-vă că acestea blochează atât razele UVA, cât și UVB.
- Forma contează. Este posibil ca ochelarii de soare prost ajustați să nu ofere suficientă protecție. Este posibil să fiți mai puțin predispus să purtați ochelari care se simt incomozi sau incomozi. Iar atunci când ochelarii sunt prea mici sau prea mari, aceștia pot lăsa să intre lumina din lateral. Sportivii au o idee bună cu ochelari de soare cu ramă.
- Lentilele contează. Lentilele polarizate deviază strălucirea, dar nu oferă protecție UV. Lentilele realizate din sticlă adevărată oferă puțină protecție deloc. Cea mai bună alegere în aceste zile? Lentilele din plastic policarbonat. Aceste lentile mai rezistente oferă o protecție UV adecvată și sunt mai rezistente decât alte soiuri. Lentilele fotocromatice sunt, de asemenea, o opțiune bună, deoarece blochează strălucirea și radiațiile UV, menținând în același timp acuitatea vizuală.
- Funcționalitatea contează. Există opțiuni pentru cei cărora le este greu să poarte ochelari de soare. Dacă purtați ochelari de vedere, încercați ochelarii de soare cu prescripție medicală, vopsirea ochelarilor de vedere sau lentile de contact la 2 saptamani cu protecție UV. Sunt disponibile noi lentile de contact cu protecție sporită, dar ochelarii de soare trebuie purtați în continuare. Iar persoanele cu astigmatism pot incerca noile lentile de contact Ultra, acum si in magazinele online.