Lentilele de contact dupa varsta de 40 de ani: ce tipuri de lentile sunt indicate tratarii presbiopiei

Odata cu depasirea pragului psihologic de 40 de ani, ochiul uman incepe sa aiba de suferit de pe urma declansarii procesului ireversibil de imbatranire. Concret, capacitatea de acomodare scade, astfel incat pacientul care se confrunta cu aceasta probleme incepe sa aiba probleme tot mai mari din cauza focalizarii precare a imaginilor de aproape.

Avem cu totii lucruri la care trebuie sa fim mai atenti după varsta de 40 de ani. Pastrarea unei acuitati vizuale cat mai aproape de normal te poate ajuta sa continui sa citesti fara dificultate si sa te bucuri din plin de viata.

Lucrurile care se petrec dupa 40 de ani

Dupa varsta de 40 de ani, aproape toti adultii dezvolta prezbiopie, o stare a vederii in care cristalinul ochiului pierde din flexibilitate si face dificila focalizarea obiectelor apropiate.

Prezbiopia este o parte firească a procesului de îmbătrânire a ochiului.

Unele semne de prezbiopie includ:
– tendinta de a tine materialele citite mai departe decat in mod obisnuit
– vedere incetosata la distanta normala de citit
– oboseala ochilor insotita de dureri de cap in cazul activitatilor la distante mici

Corneea imbatranită si lentila ochiului devin mai puţin transparente si astfel lumina este imprastiata la interiorul ochiului, ceea ce sporeste luminozitatea si reduce sensibilitatea la contrast. Prin urmare, abilitatea de a discerne diferentele subtile de stralucire a obiectelor este incetinita, ceea ce face sa fie mai greu de identificat obiectele pe timp de noapte.

Problemele de vedere cauzate de varsta, cum ar fi cataracte, pot aparea lent si este posibil sa nu iti dai seama ca iti este afectată vederea.

Pentru mentinerea acuitatii vizuale, o consultatie oftalmologica anuala devine obligatorie imediat dupa implinirea varstei de 40 de ani.

Diagnosticul si tratarea precoce a problemelor oculare si de vedere sunt importante pentru mentinerea unei vederi bune si pentru asigurararea sanatatii ochilor si, cand este posibil, pentru prevenirea orbirii.

Pentru a compensa prezbiopia si schimbările de vedere produse odate cu inaintarea in varsta, optometristul sau medicul oftalmolog iti poate prescrie lentile monofocale, bifocale, trifocale sau progresive.

Lentilele progresive moderne ofera avantaje cheie fata de lentilele bifocale si trifocale. Aceste lentile garanteaza vederea la toate distantele, fara intreruperea vederii de la o distanta de vedere la alta si fara o linie vizibila pe lentile. In aceste conditii, tranzitia de la vederea de aproape la cea de distanta se realizeaza fara a crea purtatorului de lentile de contact o stare de disconfort pronuntata.

De interes:  Care sunt avantajele monitorizării GPS în timp real

Folosirea lentilelor de contact progresive

Prescrierea lentilelor de contact multifocale sau progresive depinde, in mare masura,de istoricul medical al pacientului. Astfel, daca pacientul a avut nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact pentru a focaliza mai bine imaginile de la distanta, prezbiopia impune utilizarea lentilelor multifocale sau a lentilelor bifocale.

Daca ai fost diagnosticat cu  miopie, se poate observa ca, pentru a vedea mai bine la apropiere, este nevoie sa iti scoti ochelarii. In cazul hipermetropiei, dioptriile cu plus vor creste. Daca ai avut in tinere astigmatism, vei avea nevoie de doua perechi de ochelari sau lentile de contact, care sa iti asigure vederea de aproape, dar si cea de la distanta.

Din fericire, prezbiopii au acum mai multe optiuuni pentru a-si imbunatati vederea. Lentilele progresive cuprind in spectrul lor cele trei dioptrii pentru distanta, intermediar si aproapiere si sunt foarte practice, oferind beneficiul mai multor perechi de ochelari intr-una singura.

Metode de corectie a prezbiopiei

Corectarea prezbiopiei implica abordarea mai multor metode clasice si moderne, menite sa imbunatateasca acuitatea vizuala si sa atenueze simptomele care insotesc aceasta afectiune oculara.

Dintre aceste metode se evidentiaza:

  • corectarea prezbiopiei cu ajutorul ochelarilor de vedere
  • corectarea prezbiopiei prin intermediul lentilelor de contact progresive sau multifocale
  • tratarea prezbiopiei pe cale chirurgicala

Prezbiopia si ochelarii de vedere

Ochelarii de vedere reprezinta o metoda simpla si conventionala de corectare a prezbiopiei. Specialistii sunt de parere ca ochelarii de vedere sunt cea mai la indemana metoda de corectie optica. Ochelarii sunt de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali.

Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari: pe suprafata aceleiasi lentile dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos si astfel ofera o vedere buna la toate distantele printr-o usoara miscare pe verticala a ochilor. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele diferitelor dioptrii. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de raze UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc.

Exista si asa-numitii ochelari progresivi tip „office”, utili mai ales pentru persoanele care isi desfasoara activitatea la birou, in fata calculatorului, deoarece ofera o vedere clara atat la aproape, cat si la distanta intermediara (ex. monitorul calculatorului).

De interes:  Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

Prezbiopia si lentile de contact multifocale sau progresive

O alta varianta de corectie optica a presbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau multifocale.
Lentilele de contact sunt o optiune din ce in ce mai des intalnita, fiind mai la indemana celor care sunt deja purtatori de lentile de contact din tinerete si ajungand la varsta de 40 ani constata ca au nevoie de o dioptrii diferite pentru vederea de aproape. Aceste lentile au dioptrii care scad din zona centrala spre periferie, permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei.

In cazul unor vicii de refractie preexistente, dupa varsta de 40 ani pot fi gasite solutii pentru vederea de aproape folosind lentilele de contact multifocale sau lentile monofocale, dar cu dioptrii diferite pentru cei doi ochi, realizandu-se astfel metoda de corectare numita monovision. Aceasta este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt este miopizat pentru a vedea bine la citit.

Este important sa retinem insa ca aceasta varianta nu e acceptata la fel de usor de toata lumea, deoarece presupune un efort pe care creierul il face pentru a integra informatia diferita primita de la cei doi ochi in asa fel incat sa nu existe fenomene neplacute de genul vederii duble, ametelilor, durerilor de cap.

Pacientii cu prezbiopie au la dispozitie doua categorii de lentile de contact multifocale sau progresive: lentile de unica folosinta, cum ar fi lentilele Air Optix PLUS HydraGlyde Multifocal. Lentilele multifocale Air Optix Plus HydraGlyde Multifocal sunt o combinatie perfecta de materiale inovatoare si tehnologie avansata de la Alcon Vision Care, oferind confort in utilizarea de zi cu zi si garanteaza o corectie eficienta a vederii. Ele se remarca prin:

  • proprietati de hidratare de inalta calitate
  • aplicare usoara
  • potrivire perfecta conturului anatomic al ochiului
  • vederea perfecta la orice distanta

Cea de-a doua categorie de accesorii oftalmologice destinate corectarii prezbiopiei

sunt lentilele de contact progresive lunare. Din categoria lentilelor de contact lunare fac parte  PureVision® 2 HD for Presbyopia.

Acestea sunt realizate abordand tehnologia ultramoderna Balafilcon A. Ele sunt fabricate in conformitate cu tehnologia 3-Zone progresiv. Designul specific acestora ofera utilizatorilor o calitate perfecta a vederii, atat la apropiere cat si la departare. Mai mult, PureVision 2 pentru Prezbiopie sunt fabricate in conformitate cu standardele ComfortMoist, sunt foarte subtiri, care ofera lentilelor margini rotunde, iar in interactiunea dintre lentile si pleoape se evita orice risc de iritare.

De interes:  Partidul Verde a rămas fără consilieri locali la Moldova Nouă!

Un blister de hidratare este instalat in interiorul PureVision 2 pentru Prezbiopie, cu scopul de a mentine proprietatile unice acestor lentile. Au un 130 -Dk / grad de oxigen t- permeabilitate, un coeficient mai mare decat cea a altor lentile de contact lunare progresive, oferind astfel un grad mare de confort pe toata durata purtarii.

Corectarea chirurgicala a prezbiopiei

Pentru pacientii care se simt inconfortabil in timpul purtarii lentilelor de contact sau a ochelarilor de vederii, stiinta a progresat masiv, fiind posibila corectarea prezbiopiei pe cale chirurgicala.

Corectarea prezbiopiei se poate realiza fie cu ajutorul tehnicii revolutionare presbyond, fie prin implant cu scop refractiv.

Presbyond este o tehnica pentru tratarea presbiopiei, care consta in modificarea formei corneei cu ajutorul femtolaserului si al laserului cu excimeri. Printr-un tratament personalizat, acesta ofera o vedere buna fara ochelari, pastrand profunzimea campului vizual si permitand readaptarea pentru vederea la toate distantele.

Ochiul principal (dominant) este corectat sa vada la distanta si intermediar, iar ochiul secundar (nondominant) sa vada la intermediar si aproape, la acestea se adauga si cresterea profunzimii focalizarii (Extended Depth Of Focus). Creierul reuseste in timp sa compuna imaginile astfel obtinute si sa iti ofere o imagine buna.

Implantul in scop refractiv consta in cristalinului natural cu unul artificial si multifocal.

Metoda este aleasa de un numar din ce in ce mare de pacienti presbiopi, pentru ca ofera satisfactie foarte mare, cu conditia de a se face la amandoi ochii si de a intruni anumite conditii stabilite in cadrul consultului si a investigatiilor preoperatorii. Marele avantaj pe care il ofera aceasta metoda este ca respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodata sa poarte ochelari de vedere si nu va mai face cataracta.

In concluzie, dupa varsta de 40 de ani, daca iti doresti sa scapati de simptomele neplacute asociate prezbiopiei, un consult la medicul oftalmolog poate fi de folos astfel incat sa gasesti metoda de corectie a prezbiopiei care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.