Unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice, Perseidele, va fi la apogeu în noaptea de 12 august spre 13 august 2020. Atunci, luna va fi în primul pătrar, iar pe cer va putea fi observată o ploaie de steluţe luminoase; în fiecare oră, între 60 și 150 de meteori vor cădea cu o viteză de aproximativ 60 de km/s.
„Ploaia de stele” este un fenomen cunoscut, iar pasionații de astronomie așteaptă cu nerăbdare momentul în care se vor putea bucura de unul dintre cele mai frumoase fenomene cereşti.
Perseidele sunt cunoscute ca o ploaie de meteori, asociată cu cometa Swift Tuttle, cometa periodică observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle la 16 și 19 iulie 1962. Cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992, de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swift Tuttle.
Meteorii sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel că aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului. Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca furtuni de meteori.
Cel mai bun moment pentru a urmări Perseidele este după miezul nopții până dimineaţa. Atunci se pot observa cu ochiul liber meteorii, iar astronomii susțin faptul că în zonele de munte, dar și la marginea orașelor mari se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce din oraș se pot vedea până la 20 de meteori pe oră.
În tradiția populară se spune că Perseidele îndeplinesc dorințe. Astrologii antici vorbeau despre puterea lor nemărginită. Pentru ei, Perseidele reprezentau un dar din partea zeilor, o perioadă benefică prin care muritorii de rând primeau iluminare.