Rolul unui sistem de iluminat industrial potrivit in prevenirea accidentelor de munca

iluminat industrial LED
iluminat industrial LED

Un numar extrem de mare de muncitori sunt, zilnic, victime ale accidentelor de munca iar printre principalele cauze se situeaza si un iluminat industrial deficitar. Acesta este cauza accidentelor uzuale precum alunecari, caderi, loviri si vatamari cu echipamentele de lucru. Din pacate, cele mai multe fabrici folosesc becurile clasice HPS pentru iluminat iar acesta sunt cunoscute pentru lumina portocalie nu tocmai naturala, cantitatea insuficienta de lumina emanata, durata scurta de viata si caracterul periculos datorita expunerii la mercur.

Mai multe studii publicate recent au aratat ca imbunatatirea sistemului de iluminat industrial poate scadea chiar si cu 60% numarul accidentelor de munca. Intr-o fabrica, acest lucru poate face diferenta intre viata si moarte pentru angajatii care lucreaza in conditii dificile.

Sistemele moderne de iluminat LED, cu o durata de viata mai mare, sunt solutia ideala ce conduce la scaderea simtitoare a riscului accidentelor industriale, oferind un mediu de lucru mai sigur, bine iluminat. Exista mai multe moduri in care implementarea unul sistem iluminat industrial LED poate creste siguranta intr-o fabrica.

Redarea imbunatatita a culorilor

Un bec clasic HPS are un indicator de redare a culorii –CRI- mai mic de 30, ceea ce ofera luminii o stralucire portocalie, nenaturala, distorsionand culorile. Acest lucru ingreuneaza, pentru muncitori, procesul de identificare corecta a culorilor si etichetarilor firelor, cablajelor si panourilor – toate acestea bazandu-se pe un cod al culorilor pentru eficienta si siguranta. In comparatie, LED-urile industriale ofera o crestere a CRI-ului pana la valoarea de 70, asigurand o culoare naturala, apropiata de lumina zilei si ajutandu-i pe lucratori sa perceapa corect culorile.

Cresterea vigilentei

Oboseala si starea de somnolenta conduc la accidente si vatamari, lucru ce devine si mai periculos in timpul turelor de noapte. In comparatie cu indicele CRI scazut al sistemelor de iluminat clasice, care contribuie la scaderea nivelului de energie al muncitorilor, lumina alba oferita de LED-uri ajuta la reducerea oboselii si creste de pana la cinci ori vigilenta acestora. Studiile demonstreaza ca sistemele LED de iluminat industrial i-au ajutat pe angajati sa identifice potentialele riscuri de accidentere cu 94% mai repede, lucru ce ar determina evitarea a mii de accidente, anual.

Aprindere instantanee

In cazul unei intreruperi a alimentarii, sistemele HPS au nevoie si de 20 de minute pentru a ajunge la valoarea maxima a iluminarii. In aceasta situatie, vizibilitatea este redusa datorita iluminarii slabe, ceea ce inrautateste conditiile de lucru. In opozitie, corpurile de iluminat LED se aprind instant in momentul restabilirii alimentarii cu energie, ceea ce ofera vizibiltate perfecta imediat de generatoarele de rezerva sunt intra in functiune.

Nivelul minim de intretinere

Dincolo de iluminarea slaba, becurile HPS pot fi periculoase datorita riscului de electrocutare sau a caderii de pe scari ori elevatoare. Si, avand in vedere durata redusa de viata, acestea trebuie schimbate des, generand frecvent riscuri pentru muncitori. Pe de alta parte, sistemele de iluminat industrial cu LED au o durata cu mult mai mare de viata, fara a necesita o intretinere speciala.

Zero expunere la mecur

Un bec HPS contine vapori de mercur ce ar putea provoca intoxicarea unei clase pline cu copii. Acest lucru inseamna ca un singur bec spart genereaza riscuri in ceea ce priveste intoxicatia cu mercur, ce poate avea repercursiuni pe termen lung. Sistemele LED nu contin deloc mercur sau alte substante chimice periculoase, ceea ce le transforma intr-o alternativa sigura pentru iluminatul industrial.

Astfel, sistemele de iluminat cu LED pot reduce, semnificativ, frecventa accidentelor de munca ce au legatura cu intretinerea, folosirea sau reparea corpurilor de iluminat industrial. Avand in vedere durata de viata ridicata, intretinerea minima si vizibilitatea imbunatatita, LED-urile sunt un ajutor real atunci cand este vorba de siguranta la locul de munca, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

De interes:  iNES GROUP lansează iNES Live, noua platformă de televiziune prin aplicație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.