Pentru ca situatia economica din Romania determina din ce in ce mai multe persoane sa apeleze la un imprumut urgent de la un salariu la altul sau la o finantare pe termen lung pentru a-si cumpara o casa, o masina sau pentru a face alte investitii inteligente, este important ca acestia sa se asigure ca pot restitui ratele la timp, sa isi asume responsabilitatea aceasta, in caz contrar vor fi nevoiti sa suporte consecintele.
Pot sa apara in viata oricarui om evenimente neprevazute care sa il impiedice sa mai restituie rata facuta pentru un credit rapid sau pentru un imprumut pe termen lung, de aceea persoanele care urmaresc sa le faca trebuie sa cunoasca riscurile la care se supun in cazul in care isi achita datoriile cu intarziere, dar si ce solutii au in astfel de contexte.
Diferentele dintre o banca si un IFN referitoare la politica aplicata in cazul intarzierii la plata ratelor la credite
Exista deosebiri mari in ceea ce priveste regulile unei banci si ale unui IFN online in ceea ce priveste politica aplicata de plata ratelor la credite? Diferente exista, dar nu sunt exagerat de mari. Diferentele majore intre aceste institutii sunt legate de flexibilitatea in ceea ce priveste procedurile si normele de acordare a creditelor.
Daca o banca solicita un dosar complet si foarte “stufos” de documente, un IFN acorda un imprumut nebancar mult mai rapid. In cazul imposibilitatii de a plati rata la un credit, diferentele sunt asemanatoare, diferind doar dobanda penalizatoare de dupa data scadentei, precum si sanctiunile in acest sens, care reprezinta un procent diferit din suma restanta sau imprumutata.
Situatii ipotetice si reale in cazul intarzierilor la plata ratelor
In cazul in care persoanele care au obtinut finantare intarzie la plata ratelor la credite, procedura difera de la o institutie financiara la alta, in functie de numarul de zile care trec pana cand vor fi achitate sumele restante. Perioada maxima pusa la dispozitie inainte de trimiterea in judecata este de regula de 90 de zile. BZI au scris un articol care sa ajute in acest sens.
In cazul intarzierii cu plata ratei, imprumutatii vor fi contactati telefonic de catre un angajat al al IFN-ului, care ii va reaminti acestuia despre obligatia achitarii ratei si care il va informa referitor la inscrierea numelui la Biroul de Credite.
In cazul unor IFN-uri, daca intarzierea este mai mica de 30 de zile, va fi necesar sa se achite o suma a carei dobanda va creste progresiv din 10 in 10 zile. Daca intarzierea este mai mare de 30 de zile, penalitatile pot creste destul de mult si se poate pune poprire pe salariu sau pe veniturile debitorului, pana la executarea bunurilor mobile si imobile.
Este important ca imprumutatii sa incerce sa nu ajunga in situatia in care figureaza ca si rau platnici la Biroul de Credite pentru ca in caz contrar nu vor putea imprumuta o noua suma de bani.