Cu totii detinem deseuri deee care ajung sa ne aglomereze locuinta sau sa polueze natura. Din fericire exista optiuni. Pe de o parte exista centrele de reciclare deee care au un sistem de trecere a fiecarui deseu printr-un proces elaborat de tratare iar pe de alta parte exista centrele de colectare fier-vechi.
Desi par ca fac acelasi lucru, cele doua optiuni nu sunt similare.
Care este diferenta intre centrele de colectare DEEE si centrele de fier vechi?
In cazul centrelor de fier vechi, scopul principal este acela de a se extrage produsele valoroase din deseuri, care de regula sunt componentele din fier sau din cupru. Toatae celelalte materiale ( plastic, sticla, cauciuc, etc) ajung sa fie aruncate in natura si sa polueze foarte mult.
In cazul centrelor de reciclare DEEE lucrurile stau total diferit. In aceste centre reciclarea inseamna tratarea fiecarui deseu conform unor standarde de protectie a mediului, in asa fel incat sa se evite pe cat posibil poluarea.
Odata ajunse intr-un centru de colectare deseurile trec prin urmatoarele procese:
- Sunt atent tratate;
- Sunt sortate pe categorii;
- Sunt depoluate, in asa fel incat substantele periculoase sa nu ajunga in natura. Unele echipamente contin diverse substante ( clorofluorocarboni, hidroflorocarboni, etc) care ajung in natura si afecteaza stratul de ozon. Acestea trebuie sa fie extrase, maruntite si izolate;
- Sunt extrase materialele ce pot fi reciclate, sunt sortate si refolosite in fabricarea altor echipamente.
Intregul proces beneficiaza de o atentie sporita si de respectarea cu strictete a normelor de protectie a muncii.
De ce sa reciclezi produsele deee?
Pentru ca prin reciclare se poate micsora volumul de emisii CO2, se pot economisi bani si se poate proteja natura. Sunt argumente cat se poate de bune care sa te faca sa iti duci deseurile vechi intr-un centru DEEE.
Daca nu sunt suficiente, este bine de stiut ca poti beneficia de diverse vouchere de reducere pentru achizitia unor produse noi si ca vei contribui la crearea unei economii circulare, in care fiecare produs este folosit si refolosit, fara a impacta mediul inconjurator.