Radiologiile dentare fac parte din categoria aparaturii medicale, utilizata de catre stomatologi din numeroase motive, iar cel mai important este pentru a gasi structuri dentare ascunse, mase maligne sau benigne, pierderi osoase si cavitati. Medicina dentara este utilizata de majoritatea persoanelor, tocmai de aceea cabinetele s-au inmultit.

Despre radiologiile dentare

O imagine radiografica este formata din numeroase radiatii cu raze X care patrund in structurile orale la diferite niveluri, in functie de diferite densitati anatomice. Cariile dentare, infectiile si alte modificari ale densitatii osoase si a ligamentului parodontal par mai intunecate, deoarece razele X patrund usor in aceste structuri mai putin dense. Constructiile dentare precum: placi, coroane pot parea mai deschise sau mai intunecate, in functie de densitatea materialului.

Odata ce filmul a fost expus radiatiilor cu raze X, acesta trebuie dezvoltat, folosind in mod traditional un proces in care filmul este expus la o serie de substante chimice intr-o camera intunecata, deoarece filmele sunt sensibile la lumina normala. Este un process care acum cativa ani necesita indeajuns de mult timp, insa la ora actuala procedurile sunt realmente rapide, iar daca, procedeul nu iese din prima, pasii pot fi reluati.

De interes:  Amenzi usturătoare pentru abateri mai vechi și mai noi!

Aparate performante

Actualmente, cu ajutorul unor echipamente radiologie dentara moderne, razele X digitale inlocuiesc filmul cu ajutorul unui senzor electronic, astfel incat remediaza unele dintre aceste probleme si sunt utilizate pe scara larga in stomatologie odata cu evolutia tehnologiei. Este posibil sa necesite mai putine radiatii si sa fie procesate mult mai rapid decat filmele radiografice conventionale, adesea vizibile instantaneu pe computer.

Ce sunt mai exact radiologiile?

Radiografiile dentare (radiografiile) sunt imagini ale dintilor pe care dentistul le foloseste pentru a evalua sanatatea orala. Aceste raze X sunt utilizate cu un nivel scazut de radiatii pentru a capta imagini din interiorul dintilor si a gingiilor, in vederea observarii unor eventuale probleme. Acest lucru ii va fi de ajutor dentistul sa identifice probleme, cum ar fi cariile dintilor, dar si alte probleme.

Razele X dentare pot parea in principiu complexe, dar sunt instrumente foarte comune, la fel de importante ca si curatarea dintilor.

De ce se efectueaza radiografii dentare

De interes:  Părintele Necula a vorbit tinerilor din Caraș-Severin despre adevărata libertate

Sa vedem de ce se efectueaza aceste radiografii dentare, care este scopul lor, si la cat timp sunt realizate. Atentie, aici nu discutam despre echipamente si consumabile cabinete dentare , ci despre nevoia efectiva a medicului de a vedea “in interior”.

Ei bine, radiologiile dentare sunt de obicei efectuate anual, asta in cazul in care ai un medic stomatolog la care mergi constant. Insa, acest lucre poate varia in functie de problemele dentare pe care le ai si mai mult decat atat in functie de cerintele medicului stomatolog, care vrea sa urmareasca prograsul unei anumite probleme pe care o ai la nivel oral, sau modul in care actioneaza un tratament dentar.

Factori importanti

Factorii care afecteaza frecventa cu care apar raze X dentare pot include:

  • varsta
  • starea actuala de sanatate orala
  • orice simptome ale bolii orale
  • istoric de boala gingivala (gingivita) sau cariilor dentare

Iar daca esti noul pacient al unui medic stomatolog, cu siguranta ca radiologia este absolut necesara, intrucat medicul trebuie sa aiba o imagine generala in ceea ce priveste starea ta de sanatate dentara. Iar daca nivelul problemelor pe care trebuie sa le rezolvi este complex – mai multi dinti afectati, atunci cu siguranta va fi nevoie de un panoramic dentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.