PREMIERĂ. Un bărbat a fost condamnat la plata a 2.000 de euro pentru live-urile de pe Facebook!

Un bărbat din Lugoj este bun de plată după ce a jignit doi concetățeni în timpul unor live-uri pe care le-a transmis pe Facebook. Inculpatul nu doar că trebuie să scoată din buzunar peste 9.000 de lei, ci are interdicție de a mai posta filmări de acest gen pe rețeaua de socializare.

Începutul lunii iunie a adus o premieră în jurisprudența Judecătoriei Lugoj. Prin sentința civilă 1866/04.06.2019, Judecătoria Lugoj l-a obligat pe numitul Antal Zlato la plata sumei de 2.000 de euro către două persoane, membri ai familiei lui Ioan Boț – lider al comunității de romi din Lugoj. Sentința a fosta dată constatând caracterul ilicit al faptelor săvârșite de pârât care, prin aparițiile sale pe Facebook, a făcut afirmații care aduc atingere onoarei și reputației reclamantului. Pentru a pronunța această sentință, Judecătoria Lugoj a avut în vedere caracterul public al postărilor în mediul virtual Facebook, precum și jurisprudența CEDO.

„Instanța a constatat faptul că Antal Zlato Barosanul a avut mai multe apariții live pe rețeaua de socializare Facebook, apariții în care făcea afirmații jignitoare la adresa reclamanților. Obligă pârâtul să înceteze încălcarea drepturilor personale nepatrimoniale prin săvârșirea în viitor a faptelor ilicite. Obligă pârâtul la plata către fiecare reclamant a sumei de 1.000 de euro, reprezentând prejudiciul nepatrimonial cauzat”, se arată în sentința dată de Judecătoria Lugoj.

De interes:  Cum îți organizezi o vacanță low-cost? 5 sfaturi

Dincolo de latura financiară, cea mai însemnată pierdere pentru pârât o reprezintă faptul că instanța a dispus ca acesta să înceteze săvârșirea în viitor a acestui gen de fapte ilicite (postări cu caracter denigrator ce aduc atingere onoarei și demnității persoanelor), nerespectarea acestei hotărâri judecătorești putând atrage răspunderea. Este de așteptat ca și alte persoane de etnie romă să invoce această sentință civilă. Sentința dată de Judecătoria Lugoj poate fi atacată în termen de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.