„Poate o remaniere ar fi, să spunem, indicată mai repede şi o restructurare. Cred că ar fi bună remaniere cât mai rapidă şi o restructurare a Guvernului, desigur atunci când Parlamentul se va întoarce din vacanţă sau dacă nu, va fi convocat poate mai repede, pe final de august ar fi cel mai bine. De ce faci o remaniere? Să aduci un ministru mai performant decât cel care este astăzi în poziţie. Atunci o faci cât mai repede, nu aştepţi încă o lună, două”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi seară, la Antena 3.
Întrebat dacă remanierea va urma paşii normali să meargă la Cotroceni sau se va face odată cu restructurarea, prin votul Parlamentului, ministrul de Finanţe a spus că cele două pot fi făcute separat.
„Nu, remanierea se face separat prin discuţia cu preşedintele (României – n.r.). Dar poţi să faci ambele şi remanierea şi partea de restructurare. Trebuie si ai o gândire foarte clară. Ce fel de restructurare faci la nivel de Guvern. O faci pe asta. Foarte bine. Acolo unde nu schimbi ministere, acolo unde ministerele rămân mai departe, acolo e nevoie să se impună o anumită remaniere, atunci poţi să faci o remaniere în acele zone. Diferenţa o faci la final, pe restructurare, astfel încât oamenii să se apuce de treabă. Nu faci în toamnă ca să se apuce oamenii când?”, a conchis Teodorovici.
Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că începând de săptămâna viitoare va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliţiei guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare. Premierul a precizat că o eventuală restructurare se va referi la ministere, nu la persoane.
Teodorovici: Poate unele ministere au o structură supradimensionată
Eugen Teodorovici a afirmat că poate unele ministere sunt supradimensionate. El a oferit exemplul Ministerului Economiei, condus de Niculae Bădălău, cu mii de companii în subordine, care nu îşi justifică prezenta în economie, unele cu un singur angajat şi care „atârnă de ani de zile”.
„Dacă o companie privată are un surplus sau o cheltuială care nu se justifică, şi poate să facă o eficientizare în acea firmă nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structură supradimensionată, poate numărul de ministere este foarte mare. Nu e normal să le spunem că trebuie să fie aliniate la situaţia actuală? Dacă la Ministerul Economiei avem mii de companii în subordine care nu îşi justifică prezenţa în economie, atunci de ce să le ţinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat şi atârnă de ani de zile în mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi seară, la Antena 3, întrebat despre posibile restructurări bugetare.
Acesta a explicat că va avea în vedere eficientizarea administraţiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurări în alte domenii bugetare ca educaţia sau sistemul medical.
Totodată, ministrul Finanţelor a dat asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite indiferent de indicii macroeconomici.
„Nu au cum să spui că un Guvern nu poate să asigure plata unor pensii sau salarii. Ele se vor întâmpla, se vor asigura. Nicio factură legată de investiţii nu va rămâne fără plata aferentă, indiferent de modificarea indicatorilor macroeconomici”, a conchis Teodorovici.