Contrar aparențelor, împărtășirea poveștii tale cu un străin complet se poate dovedi mai ușoară decât cu cineva apropiat. Terapeutul nu este acolo pentru a ne evalua comportamentul, ci pentru a ajuta la rezolvarea problemelor.
Mai sunt și alte aspecte de clarificat, nu doar de a te interesa cât costă o ședință la psiholog.
În țara noastră o provocare peste care musai trebuie ca să treci este gândirea învechită despre ce este în realitate și ce face un psiholog.
Mulți oameni se tem să nu fie considerați nebuni de către cunoscuți. Culmea este că tot mai mulți dintre ei deja folosesc serviciile psihologilor, de exemplu participând la cursuri de dezvoltarea personală ținute de psihologi cu diplomă!
Nu există cerințe speciale pentru o prima vizită la un psiholog. Este normal ca în calitate de client să ai o oarecare strângere de inimă, dar se poate trece rapid peste asta.
Dacă dorim să întrebăm un specialist despre ceva specific în prima ședință, putem face o listă scrisă de întrebări, astfel încât să nu uităm lucrurile importante pe care am vrea să le clarificăm.
Desigur, în timpul primei consultații psihologice (de cunoaștere specialist-client), este posibil să nu existe suficient timp pentru a acoperi toate aceste probleme. Cu toate acestea, ca exista cu siguranță ocazia să reveniți la ele și să le discutați detaliat la următoarele întâlniri.
Când este bine ca să te programezi pentru o vizită la psiholog?
Doar pentru exemplificare, iată câteva motive pentru care e bine să apelezi la un psiholog bun:
- senzația de epuizare psihică;
- probleme cu insomnia;
- stres legat de job-ul pe care-l desfășori;
- stima de sine prea scăzută;
- probleme de cuplu;
- probleme cu copiii;
- probleme în stabilirea unor relații corecte, pozitive, cu alte persoane;
- probleme legate de asertivitatea;
- tulburări de alimentație (anorexie, bulimie etc.);
- depresie, anxietate;
- nevroze și fobii;
- dependențe de diferite tipuri
- aspecte legate de codependență (soțul/soția sau copilul unui alcoolic, spre exemplu);
- moartea cuiva drag (copil, părinte, soț/soție);
- trecerea peste un divorț.
Și totuși… Cât costă o vizită la un psiholog?
O ședință terapeutică cu un psiholog bun costă aproximativ 100 – 250 de lei. Locația biroului, reputația acestuia și experiența terapeutică (specializările pe care le are), precum și numărul de clienți, sunt de o mare importanță în stabilirea tarifului orar. În zonele în care nu există multe birouri de psiholog, prețurile pot fi puțin mai mari. Chiar și 100 de euro/oră.
Puteți conta pe costuri mai mici doar atunci când vizita are loc în unele centre unde activează psihologi. De multe ori un client plătește acolo cam 50 de lei/ședință.
Costul total al terapiei cu un psiholog depinde totuși nu numai de tariful pentru o întâlnire, ci și de posibilele costuri de călătorie, de durata terapiei (numărul total de ședințe).
Ce determină succesul terapiei cu un psiholog?
Este bine de știut faptul că succesul terapiei cu un psiholog depinde în primul rând de client. Acesta trebuie ca să fie motivat să se schimbe. Niciun specialist nu va putea să-l facă să lucreze pe sine dacă el nu vrea.
Mulți clienți încearcă să se descurce bine în ochii terapeutului și să-i ascundă câte ceva. Nimic mai greșit! Un specialist nu va putea ajuta pe deplin o astfel de persoană care vrea să pară altfel decât este.
În zilele noastre, se poate întâlni foarte des convingerea că o persoană care decide să urmeze o psihoterapie este cineva care dorește să-și schimbe viața în bine.
Așa stând lucrurile, tu mai crezi că este ceva rușinos ca să mergi la psiholog?