Atunci cand vine vorba despre sisteme de incalzire, exista o multime de solutii si optiuni la care putem apela in sezonul rece. Cu toate acestea, nu toate aceste variante pot fi considerate fiabile si avantajoase in general. Exista conditii si medii potrivite pentru unele sisteme de incalzire dar si cazuri in care o centrala considerata a fi de top se poate dovedi a fi ineficienta.
Alegerea sistemului de incalzire se face luand in calcul foarte multe detalii. De cele mai multe ori, modul de incalzire este stabilit in functie de tipul locuintei (casa la curte sau apartament la bloc) dar si de facilitatile disponibile. De exemplu, atunci cand locuiesti la casa si nu ai la dispozitie o retea de gaze, este foarte probabil sa fii tentat de oferta tot mai bogata de centrale termice pe lemne.
Daca nu esti familiarizat insa cu acest tip de centrale atunci este foarte probabil sa ai o multime de semne de intrebare. Am decis sa luam ca exemplu principal centralele pe lemne Liepsnele, iar asta deoarece acestea se bucura de foarte multa popularitate dar si de apreciere in randul utilizatorilor si a instalatorilor.
Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemne Liepsnele
- Centralele Liepsnele sunt modele de top care se marca prin performanta, calitate si siguranta. Acestea detin o omologare TUV si totodata au si marcajul CE.
- Acestea folosesc un principiu de ardere foarte apreciat, anume arderea tip lumanare. Practic, lemnele ard de sus in jos, obtinandu-se astfel o eficienta ridicata dar si un timp de ardere indelungat.
- Brandul Liepsnele nu este apreciat doar in Romania, ci se bucura de foarte multa popularitate la nivel international. Ai o multime de motive pentru a alege o centrala Liepsnele.
- Inainte de a-ti alege o centrala termica pe lemne, ar trebui sa te consulti cu un specialist pentru a face o alegere cat mai buna.
Lucrarile de intretinere ale centralelor pe lemne
Unul dintre dezavantajele centralelor pe lemne este faptul ca trebuie sa efectuezi in mod regulat mai multe lucrari de intretinere care vor ajuta centrala sa functioneze la parametri optimi, sa-si pastreze eficienta la un nivel inalt si totodata sa aiba o durata de viata cat mai indelungata.
In primul rand, instalarea ar trebui sa respecte recomandarile din cartea tehnica a centralei. Daca toate aceste norme sunt respectate, atunci nu vor exista depuneri de gudron pe cosul de fum si nici macar pe peretii cazanului. Cu toate acestea, este recomandata efectuarea unei verificari lunare iar atunci cand situatia o cere, centrala trebuie curatata cu ajutorul unei perii de sarma.
Prin verificari frecvente dar si cu o curatare facuta ca la carte se evita infundarea sistemului de evacuare a gazelor arse dar si a centralei in general.
Cosul de fum – cerinte
O centrala pe lemne are nevoie si de un cos de fum corespunzator. Acesta trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte pentru ca gazele sa fie evacuate fara dificultati, iar centrala sa functioneze in conditii optime.
Producatorul Liepsnele recomanda ca inaltimea cosului de fum sa aiba cel putin 0.5 metri mai mult decat inaltimea anexei in care a fost instalata centrala si totodata sa nu fie mai mic de 6 metri de la racord. Unele conditii care tin de localizarea geografica dar si de proproietatile din vecinatate pot impune constructia unui cos mai inalt. In ceea ce priveste materialul cosului de fum, materialele recomandate sunt inoxul sau ceramica. Este important ca acesta sa fie izolat.
Un randament de top al centralei nu poate fi obtinut fara un cos de fum realizat respectand toate cerintele.
Combustibil recomandat pentru centralele pe lemne
Atentie suplimentara trebuie acordata si alegerii combustibilului pentru centrala. Mai exact, acesta ar trebui sa fie de estenta tare si sa aiba un grad de umiditate cat mai scazut.
De regula, majoritatea centralelor pot folosi mai multe tipuri de combustibil solid. In cazul Liepsnele, pentru alimentarea centralelor poate fi folosit nu numai lemn ci si brichete de rumegus, peleti sau chiar carbuni,, daca se opteaza pentru modelul Universal.
Per total, putem concluziona ca o centrala pe lemne este un mod inovativ de incalzire, exceland la capitolele economie si performante.