Pregatirea locuintei pentru primii pasi ai bebelusului: masuri de siguranta esentiale

Viata intr-o familie animata de prezenta copiilor este un carusel de emotii. Mereu cu grija pentru binele celor mici, cu atentie sporita asupra oricarui aspect problematic, parintii responsabili se preocupa pentru odorul lor si pe buna dreptate – copiii mici sunt fragili si au nevoie constanta de supraveghere.

Un aspect extrem de important in dinamica unei locuinte este pregatirea acesteia pentru momente-cheie, precum primii pasi ai bebelusului care are nevoie de un spatiu foarte bine asigurat pentru a exersa. Care este rezolvarea unei asemenea situatii? Pregatirea corespunzatoare a casei! Iata cateva masuri extrem de utile in acest sens.

Indeparteaza obiectele si substantele periculoase.

O locuinta ce adaposteste un copil care invata sa se deplaseze singur va semana, in scurta vreme, cu o tabara de supravietuire – toate obiectele din jur vor fi atinse, trase, investigate atent. Curiozitatea este un semn recunoscut al dezvoltarii sanatoase, deci nu ar trebui sa ne plangem, insa ramane problema stringenta a sigurantei. 

Aceasta se poate remedia prin indepartarea obiectelor din ceramica, metal, sticla etc. din calea celui mic: vaze, bibelouri, cutite si obiecte contondente. In plus, mobilierul din sticla sau cu parti casante ar trebui sa fie realizat astfel incat partile sensibile sa fie deasupra nivelului pe care l-ar putea atinge copilul, chiar daca ar sta in picioare.

Acelasi lucru este valabil pentru substantele toxice, precum detergentii, erbicidele si produsele care indeparteaza insecte. De asemenea, este extrem de important sa feresti copilul de contactul cu medicamente solide sau lichide, preparate nepotrivite (dulciuri, condimente), alcool si altele. Cel mai intelept este sa depozitezi astfel de articole in rafturi si sertare bine inchise.

Mentine copilul in zone sigure

Foarfece, ustensile ascutite, aragazul care arde, electrocasnice conectate la electricitate, recipiente fierbinti – bucataria este cea mai periculoasa, mai ales pentru un copil.

Indiferent cat de interesant ar putea fi pentru el sa descopere, de exemplu, cum functioneaza desfacatorul de conserve, este mult mai intelept si sigur sa-i permiteti asemenea explorari mai tarziu, cand poate intelege mai multe. Practic, fiecare stadiu de dezvoltare necesita limitari de siguranta.

Aceasta nevoie este pe deplin inteleasa de specialistii in domeniul puericulturii, cu ajutorul carora a fost dezvoltat un produs care salveaza copilul de la posibile accidentari si asigura linistea parintilor. 

In prezent, exista suficiente modele de scaune de masa proiectate pentru confortul si siguranta bebelusului, astfel incat prezenta sa in locuinta sa nu creeze riscuri suplimentare. Instalat intr-un astfel de dispozitiv, copilul poate invata sa se hraneasca singur, se poate juca, poate chiar sa urmareasca natura de afara.

Construite pe baza unor principii benefice (stabilitate, manevrabilitate, usurinta de curatare), aceste scaune fac parte din „arsenalul” de siguranta al oricarei locuinte. Este recomandat, insa, ca bebelusul sa nu fie tinut mult timp in scaunul de masa, pentru a evita probleme ulterioare, precum afectarea coloanei vertebrale din cauza pozitiei sezut prelungite.

Instaleaza dispozitive de siguranta

In ceea ce priveste protectia copiilor in propria locuinta, piata de profil a stiut cum sa vina in intampinarea nevoilor de familie. Vei putea gasi cu usurinta produse mai mult decat utile atunci cand vei dori sa iti protejezi copilul. In cautarile aferente acestui demers, vei descoperi dispozitivele speciale care permit:

  • inchiderea cu protectie a sertarelor si a dulapurilor;
  • stabilirea unei limite maxime pentru deschiderea anumitor usi din casa;
  • fixarea unor praguri, a unor garduri sau porti de protectie, care blocheaza sau incetinesc accesul copilului catre unele zone – scari, etaj, demisol, pivnita etc.

Absolut obligatorii sunt protectiile pentru prize, prin intermediul carora te asiguri ca bebelusul nu va intra in contact direct cu sursele de electricitate.

Scoate cheile din usi, foloseste protectie de colturi.

Se poate intampla oricui ca, din neatentie, sa se inchida intr-o camera, insa acest lucru devine o problema daca se intampla unui copil care nu stie cum functioneaza incuietorile. Este mai bine sa pastrezi usile fara chei, sa te asiguri ca pragurile pot fi trecute fara probleme acolo unde copilul are voie sa circule, iar daca ai mobilier periculos – colturi ascutite – trebuie sa instalezi protectii.

Recomandarea specialistilor este sa achizitionezi asemenea articole de la distribuitori experimentati, pentru a beneficia de produse calitative si omologate.

De interes:  Cele mai noi profile led si cum ne usureaza viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.