Munca in gradina ma linisteste dupa mai multe ore de truda intelectuala. Imi place sa eliberez plantele de cultura din imbratisarea toxica a buruienilor, sa adun gandacii si ouale lor de pe ele si mai ales sa le ud dupa zilele caniculare.
Mi se pare ca planta este asemenea unui om insetat care ii multumeste celui care i-a adus o cana de apa si bea pana la ultimul strop. Senzatia de sete acuta este ingrozitoare. Simti ca ti se usuca organismul, ca nimic nu mai functioneaza corect in organism si ca daca nu vei gasi o sursa de apa urgent, vei lesina.
Fata de plantele crescute din truda noastra, comitem adesea greseli fatale. Imi amintesc de brazdele de ceapa asezate in bataia soarelui. Pareau niste paduri minuscule, iar ceapa niste pomi vigurosi. La fel de inalte erau si buruienile si printre ele rochita randunicii care sufoca pur si simplu tulpina cepei. Era si marar foarte inalt despre care se spune ca saraceste pamantul cand infloreste si cate o loboda uriasa si salata, toate pline de seminte.
Intr-o dimineata am decis sa intru pe roua la plivit si inainte sa iasa albinele vecinului meu din stup. M-au alergat de vreo doua ori si am scapat cu fuga. Este stresant sa vezi zece insecte nervoase alergand dupa tine si sa te aperi cu mainile, sa nu iti injecteze acul cu venin.
Am smuls atent buruienile, si le-a facut gramada sa le duc undeva la o groapa de gunoi vegetal, fiindca daca le lasi pe loc si ploua, ele prind radacini din nou.
Ceapa arata bine cand am terminat de plivit si am privit cu multumire rezultatul. Se vedeau capatanile mari, unele frunze erau inca verzi, buruienile disparusera.
In ziua aceea soarele a ars ca o torta. Simteam ca ma topesc, de aceea am stat mai mult in casa si m-am resimtit si acolo, la umbra si racoare. Mi-a fost teama pentru persoanele in varsta din familie.
Catre seara, cand a inceput sa se insereze si sa adie putin vantul, m-am dus sa imi vad ceapa. Intre noi era relatia aceea salvator-salvat. Ceapa nu mai era in picioare. Pana atunci o sustinusera buruienile, acum, toate frunzele ei erau la pamant. Ceapa mea se uscase in cateva ore si arata deplorabil, fiindca nu am mai avut umbra de la buruieni si stand in bataia soarelui a fost arsa de acesta. Buruienile sau „iarba rea” sunt mult mai rezistente decat plantele de cultura.
Daca as fi avut plasa de umbrire de aici altfel s-ar fi petrecut lucrurile.
O alta greseala pe care o faceam cand eram copil si nu stiam mare lucru despre universul plantelor era sa le ud cand era arsita mai mare. Plangeam cand vedeam cum plantele mor pana seara.
De ce s-ar chinui omul sa aiba o gradina din care sa se aprovizioneze, fiindca zic unii ca fructele si legumele nu sunt nici macar scumpe?
- Este pacat sa lasi pamantul nelucrat. Daca studiem bine, aflam ca multi straini l-au ravnit, iar stramosii nostri l-au platit cu sange. Mi se pare nedrept sa il lasam plin de iarba si de buruieni, in loc sa punem legume, iarba, pomi si cereale pe el.
- Avem nevoie de miscare, de munca fizica noi, cei care stam ore intregi in fata ecranelor pe scaune. De asemenea este bine sa simtim aerul curat, mangaierea vantului si a soarelui, atentie, pana nu incepe sa arda tot ce este viu.
- Legumele din gradina au un gust inegalabil comparativ cu cele luate din supermarket sau de la piata. Daca vrei sa te convingi, musca dintr-un castravete stropit si tinut in soare la piata ore intregi si dintr-unul luat direct din gradina. Poti face acelasi experiment cu rosia sau cu salata de vinete.
- In gradina ta te straduiesti ca recolta sa fie bio, acel bio autentic, adica: nu le stropesti, folosesti ingrasaminte naturale, substantele chimice nu se regasesc in pulpa sau frunzele acestora.
- Ai satisfactii imense sa le poti servi celor dragi legume din gradina lucrata de tine.
- Faci economii si banii stransi ii poti folosi sa plecati intr-o excursie sau in concediu.
- Din aceste legume puteti prepara conserve pentru iarna.
- In cazul in care nu vei mai avea voie sa iesi la piata ca atunci cand pandemia ajunsese la apogeu, tu ai ce manca din gradina.
Iata de ce trebuie sa faci o vizita pe site-ul magazinului virtual prezentat mai sus si sa alegi plasa de umbrire si cleme cu care sa o prinzi de solar sau de gardul obisnuit si soarele nu iti va mai arde plantele, nici nu le va mai sorbi apa din sol.
Exista plasa de umbrire care asigura protectie solara, avand un grad de umbrire de 45 %, dar si plasa de umbrire speciala, care are grad ridicat de umbrire, care ajunge pana la 75 % sau 95 %. Plasa de umbrire este de culoare verde si se confunda cu vegetatia din jur. Ea poate fi utilizata si pentru a masca o piscina, o zona de plaja privata a familiei, ca oamenii sa nu fie vazuti in costum de baie sau imbracati sumar.
Preturile plasei de umbrire sunt accesibile, iar beneficiile pe care le ofera plantelor sunt garantate.
Zmeura nu se mai coace asa de repede, nu se mai usuca si nu mai pica, daca pe gardul ce o margineste se pune plasa de umbrire.
E pacat sa nu practici agricultura si sa nu iti cultivi terenul, din moment ce atatea produse utile pot fi cumparate de acasa si sunt livrate acasa!