Luna septembrie e cât se poate de darnică: soare prietenos, culori pentru toate gusturile, vânt care îți facilitează respirația! La fel – DOOM2, dicționarul care nu se sfiește să arate că lumea s-a schimbat și că, odată cu ea, peisajul lingvistic!

Aud de multe ori formulări de tipul: Un sfârșit de săptămână plăcut!; Caut un loc de muncă cu jumătate de normă. Mă gândesc că în spatele acestora nu e decât dorința de a păstra trecutul sau o nostalgie caldă. Se uită însă nuanța, se pierde din vedere contextul, se uită ideea că limba e un sistem deschis! Desigur că nu trebuie să vorbim engleză într-un background cultural profund românesc, așteptând un feedback pozitiv. Oare „sună mai bine” fundal cultural sau conexiuni inverse?!

Lumea modei este, prin ea însăși, un sistem deschis, atât de deschis încât devine, uneori, închis, termenii preluați și retrimiși publicului nespecialist fiind, nu de puține ori, netransparenți, un fel de dead-end la nivel lingvistic și comunicațional. Tocmai de aceea, consider că e necesar să lămuresc minunile, luate cu împrumut, ale societății actuale. Câteva, doar!

De interes:  Accident rutier pe DN 58B! Un autoturism s-a răsturnat in afara părții carosabile!

Zilele de toamnă când purtăm, inevitabil, pulover, sveter, trenci sau bomber sunt aproape, imediat după colț. Așadar, să alcătuim outfitul de toamnă cu un ochi în dicționare! Pe cât de discutabilă e modalitatea de pronunțate, pe atât de problematică e transpunerea pe hârtie, mai ales că dicționarele nu se prea pun de acord în privința trendului (DEX: pulover/pulovăr; DN, DOOM2: pulover, pl. pulovere). Fiind vorba de interesul pentru formă, DOOM2 e cel care stabilește cum scriem un anumit cuvânt. De reținut: Mi-am luat un pulover cu 50 de lei.; Nu-mi plac puloverele multicolore. Alte variante nu sunt acceptate. Urmărindu-i statutul în mediul online, nu pot să nu observ preocuparea pentru eliminarea unor variante precum: plover, plovăr etc.: Cum este corect – plover, plovăr, pulovăr sau pulover? (www.avantulliber.ro); pulovăr | Ştii să scrii? (www.scri.ro); Cum este corect – plover, plovăr, pulovăr sau pulover? (www.destepti.ro). Prin urmare, trendul vorbitului corect nu poate fi ignorat.

De interes:  Universitatea de Vest din Timișoara doboară un nou record! Va fi prima universitate din Sud-Estul Europei membră în rețeaua EuniverCities!

Rămânând în sfera tricotajelor, sinonim cu pulover este cuvântul sveter, pl. svetere. Despre el însă – data viitoare! Tot luni. Ca să începem săptămâna corect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.