Avantajele osmozei inverse pot fi greu supraevaluate, deoarece in acest proces apa sub presiune trece printr-o membrana semipermeabila si este separata intr-un lichid curat si o solutie cu contaminanti. Inainte de a decide cu privire la o achizitie scumpa, merita sa explorezi nu numai avantajele osmozei inverse, ci si preturile convenabile. Acest lucru iti va permite sa alegi modelul potrivit si sa nu cheltui banii degeaba. Primele sisteme de osmoza inversa au aparut in a doua jumatate a secolului trecut. De atunci, aceasta metoda a fost utilizata activ pentru purificarea apei de mare, precum si pentru baut si distilat.
In prezent, sistemul de osmoza inversa este cea mai populara tehnologie folosita pentru tratamentul prealabil al lichidului imbuteliat. Avantajul osmozei inverse fata de alte filtre, este ca echipamentul este echipat cu o membrana ultra-sensibila care poate captura majoritatea substantelor daunatoare. Pentru a creste eficienta de utilizare si a creste durata de viata a sistemului de osmoza inversa, in fata acestuia se poate instala un pre-filtru, ceea ce va impiedica trecerea particulelor mari. Cel mai adesea, astfel de dispozitive folosesc membrane semipermeabile sintetice. Acestea au capacitatea de a purifica lichidul de poluanti cu greutate moleculara mare, dar in acelasi timp retin substante cu greutate moleculara mica si gaze dizolvate (oxigen, dioxid de carbon etc.).
Care sunt avantajele unui sistem de osmoza inversa
Dupa cum am mentionat mai sus, principalul avantaj al osmozei inverse este gradul ridicat de purificare a apei. Porii microscopici ai membranei, molecule lichide care trec liber, sunt o bariera fiabila pentru diversele impuritati chimice si bacterii daunatoare. Niciun singur microorganism nu va putea patrunde prin filtrul de osmoza inversa: purtatori de holera, virusuri hepatite, E. coli – toate acestea sunt garantate sa ramana in afara apei pregatite pentru consum.
Conform rezultatelor a numeroase studii, s-a constatat ca utilizarea prelungita a apei purificate folosind metoda in cauza, nu afecteaza negativ organismul uman si nu poate provoca aparitia sau agravarea vreunei boli. Dupa analizarea tuturor avantajelor si dezavantajelor osmozei inverse, expertii au ajuns la concluzia ca lichidul prelucrat folosind aceasta tehnologie, face fata functiilor sale de baza (impartirea si transportul diferitelor elemente). Beneficiile osmozei inverse au facut ca aceasta tehnica sa fie populara in intreaga lume, iar de mai multe decenii, multe persoane de pe planeta noastra s-au bucurat de calitatea inalta a apei potabile, confirmandu-i beneficiile si demonstrand rezultatul pozitiv al utilizarii acesteia.
Utilizate pe scara larga in lume
Unii sceptici incearca sa conteste beneficiile osmozei inverse si gasesc cateva puncte negative, insa pana in prezent, nicio teorie despre pericolele folosirii unor astfel de filtre nu si-a gasit justificarea stiintifica. Este de remarcat faptul ca aceste instalatii sunt utilizate pe scara larga in Europa si SUA – in acele zone in care autoritatile sanitare au cele mai stricte cerinte pentru calitatea si siguranta apei potabile. Pana in prezent, nu au fost stabilite standarde oficiale in ceea ce priveste concentratia sarurilor, care trebuie neaparat sa fie continuta in apa de baut, deoarece o persoana primeste toate alimentele principale pentru organism din alimente. Nu exista date oficiale care sa confirme posibilitatea aparitiei consecintelor negative ca urmare a utilizarii prelungite a fluidului trecut printr-un filtru cu osmoza inversa. Oamenii din intreaga lume beau apa tratata cu aceasta tehnologie, fara nici cel mai mic semn de sanatate precara.