Fiecare pahar de vin are o poveste a sa, pe care merită să o afli în nota personală. Fiind în sine o experiență multisenzorială, aromele băuturii bahice pot fi potențiate cu ajutorul unor mici trucuri, pe care ești pe cale să le cunoști din rândurile ce urmează.
Hai să aflăm împreună care sunt cele mai bune ponturi care te vor ajuta să transformi experiența degustării unui pahar cu vin într-un episod unic.
Temperatura la care se bea un vin
Înainte de toate, sticla cu vin trebuie pregătită pentru a fi savurată la adevărata sa valoare. În acest punct, temperatura pe care o are licoarea este foarte importantă, pentru că poate reduce sau, dimpotrivă, poate amplifica notele pe care le vei cunoaște cu papilele gustative.
Știai că, de fapt, noțiunea de „la temperatura camerei” este greșit înțeleasă în zilele noastre? Ea provine din cele mai vechi timpuri, când vinurile erau depozitate în beciurile castelelor din Franța, acolo unde temperatura ambientală nu depășea 12 grade Celsius. Nicidecum nu se referă la cele 21, 22 sau 23 de grade cu care astăzi ne desfătăm în apartamentele noastre.
Mirosul și gustul sunt, așadar, extrem de importante, așa că reține:
- Vinul roșu se servește la o temperatură de maximum 19 grade Celsius și nu mai jos de 12 grade Celsius
- Vinul alb se savurează rece, în schimb, după ce a fost ținut la temperaturi cuprinse între 6 și 13 grade Celsius
- Vinul spumant este mai bun dacă este băut între 5 și 10 grade Celsius
În cazul în care ai uitat prea mult vinul roșu la frigider, câteva minute în afara acestuia vor aduce băutura la temperatura ideală.
Tipul paharului din care se bea vinul
Somelierii susțin că paharul din care vei alege să bei vinul îi poate influența calitățile, deci și aromele. Pentru a-ți fi mai ușor să reții, am structurat tipurile de pahare destinate fiecărui vin în parte, după culoarea acestuia:
- Vinul alb se servește în pahare rotunjite mici, circumferința părții superioare mai mici. Acestea vor păstra aromele florale pe care vinul alb le are, va menține o temperatură optimă a băuturii și va scoate în evidență toate aromele pe care vinul le are.
- Vinul roșu se bea din pahare mari, rotunjite, cu deschidere mare în partea superioară, pentru că acest lucru va permite identificarea aromelor, contactul vinului cu aerul, deci evidențierea aromelor, dar și îmblânzirea gustului.
- Vinul rose se savurează din pahare care amintesc de forma lalelelor, adică cele mai înguste în partea superioară.
- Vinul spumant are un gust deplin dacă este turnat într-un pahar înalt și îngust, care va păstra carbonatarea și va scoate în evidență aromele parfumate ale băuturii.
Cum se degustă vinul?
Ritualul este unul cât se poate de antrenant, pentru că simultan ne vom activa simțurile și mintea. Dacă vrei să ai parte de o experiență inedită, urmează pașii de mai jos:
- Toarnă în paharul potrivit o cantitate de vin cuprinsă între 150 și 180 de mililitri
- Observă atent culoarea licorii timp de cinci secunde
- Miroase atent băutura pentru a identifica toate aromele. Aici poți identifica mai multe buchete, printre care:
- Arome de fructe, ierburi sau flori
- Arome de brânză sau nuci
- Arome de condimente, tutun, vanilie sau cedru
- Gustă vinul, iar după prima înghițitură, ține băutura puțin în gură. În acest punct vei putea identifica note dulci, amărui sau acrișoare, în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține băutura.
- Evaluează licoare în funcție de senzația completă pe care ți-a lăsat-o. A fost un vin echilibrat, pe gustul tau?
Păstrează-l în condiții optime
Odată deschisă sticla, dacă nu ți-ai propus să o termini pe toată în aceeași seară, e foarte important modul de păstreare, dacă vrei să te bucuri și peste câteva zile de aceleași arome unice. Ține minte că:
- Vinurile alb și roseurile pot fi savurate la maximum o săptămână după ce au fost deschise, cu condiția să le păstrezi la frigider
- Vinul roșu poate fi băut în maximum a cincea zi de când a fost deschis, la rece și departe de lumină, cu un dop de plută.
Servirea unui pahar cu vin se poate transforma, astfel, într-o experiență aparte, dacă aplici sfaturile de mai sus. Comandă un vin de la Carrefour și pune în practică tot ce ți-am dezvăluit în acest articol alături de prieteni sau de familie.