Oraşe dispărute (V) – Cartagina – Banat FM

Ati intalnit zeci de orase, metropole, cetati sau centre ceremoniale si religioase. Toate au fost pierdute si regasite. Toate au fost centre sau capitale ale unor puternice imperii sau civilizatii disparute. Unele au disparut din cauze naturale – schimbari climaterice, cutremure, vulcani activi. Altele s-au datorat numai oamenilor – razboaie, lupte pentru suprematie, infruntari religioase si multe altele. Poate acolo in jungla sau in mijlocul deserturilor ne mai asteapta si alte surprize.

Cartagina

Situata în prezent in Tunisia, Cartagina a fost fondata de colonistii fenicieni si a devenit o mare putere în Marea Mediterana. Rivalitatea rezultata cu Siracuza si Roma a fost însotita de mai multe razboaie cu invazii si distrugeri reciproce, cea mai notabila invazie fiind cea din Italia condusa de catre Hannibal.

Cartagina a fost întemeiată de coloniști fenicieni veniți din Tir în secolul 9 sau 8 î.Hr. Pentru a se deosebi de vechea colonie Utica, ei au numit noua așezare „orașul nou” – în feniciană Kart-Hadașt. O tradiția antică fixează întemeierea orașului în anul 814 î.Hr. Cele mai vechi vestigii arheologice pot fi datate în prima jumătate a secolului VIII-lea î.e.n.

De interes:  Criza căldurii din Timișoara: Două licee au trecut în online din cauza frigului din clase

Legenda întemeierii orașului Cartagina ne relatează cum prințesa feniciană Elisa, cunoscută la romani sub numele de Didona, regina si sora lui Pygmalion al Tyr-ului, a fugit de fratele ei însetat de putere care îi ucisese soțul, și a ajuns cu corăbiile pe coasta nord-africană. Căpetenia Berberilor locului i-a făgăduit atât pământ cât va putea să înconjure cu o piele de vacă. Elisa a tăiat pielea în fâșii foarte subțiri și cu ajutorul acestora a putut marca o bucată mare de pământ. Linia marcată de aceste fâșii a mărginit Byrsa, cetățuia în jurul căreia s-a dezvoltat mai târziu orașul Cartagina. După întemeierea orașului, Eliza s-a jerfit zeilor pe un rug de foc pentru a garanta bunăstarea orașului. O versiune a acestei legende este redată de poetul Vergil în lucrarea Aeneis.

Orasul a fost distrus de romani în 146 î.Hr.. Romanii au mers din casa în casa, au distrus, violand si înrobind poporul înainte de a lasa Cartagina prada flacarilor. Cu toate acestea, romanii au refondat Cartagina, care a devenit una dintre cele mai mari si mai important orase din Imperiul Roman. A ramas un oras important pana cand a fost distrus pentru a doua oara în 698 d.Hr., în timpul cuceririi musulmane.

De interes:  La mulți ani, Geri Halliwell (Spice Girls)! – Banat FM

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.