Notarul public, un specialist al dreptului de care avem frecvent nevoie

  Percepția publică la adresa notarilor este încă extrem de eronată: lumea consideră că pentru că pun o ștampilă trebuie să le plătești o mulțime de bani.

  Totuși, dacă ne gândim un pic de câte ori în viața noastră ajungem la un notar public, se dovedește că majoritatea dintre noi cel puțin o dată în viață cumpără un apartament sau o altă proprietate imobiliară, solicită un certificat de moștenitor, legalizează un document.

  Cum alegi un notar public bun?

  Mai ales când sunt în căutarea unui birou notarial București, oamenii preferă să se orienteze mai degrabă după prețul pe care îl au de plătit, nu după experiența notarului cu care vor colabora.

  Deși este o ocupație complet privată, aceea de notar, este în egală măsură și o profesie de încredere publică. Acolo unde aplică ștampila un astfel de specialist al dreptului, el certifică nu numai că persoana a semnat un înscris, ci în egală măsură garantează și o situație de fapt, precum și efectul viitor al acțiunii efectuate asupra terților.

  Din acest punct de vedere, notarii sunt mai apropiați de instanța de judecată decât de un consilier juridic sau de un avocat.

  În primă fază, la birou, notarul este un antreprenor ce își conduce o activitate privată. Dar, în momentul în care lucrează cu clienții, acționează ca persoană de încredere publică care garantează că totul este în ordine, în conformitate cu legislația în vigoare.

  Iată de ce e tristă atitudinea acelor clienți care îi tratează pe notari foarte mecanic, din cauză că ei cred adesea că acești profesioniști ai dreptului sunt simple mașini de aplicare a unor ștampile pentru bani mulți.

  Nu există dezvoltare în nicio profesie fără schimbări.

  Ai de făcut o tranzacție imobiliară? Alege-ți cu grijă notarul!

  Oamenii și viața lor se află în spatele actelor notariale. Dacă cineva ar veni la apartamentul tău peste 10 ani și ți-ar spune că actul de proprietate este invalid și că ocupi ilegal acel spațiu, atunci te-ai întreba dacă această cumpărare de imobil a fost o idee bună.

  Există foarte mulți notari minunați, dar trebuie să cauți un pic până dai de unul dintre aceștia. Merită să îți cunoști drepturile și la ce să te aștepți de la un notar public.

  Activitatea de notariat public este o profesie de încredere publică, specialistul ce o face  veghează asupra corectitudinii actelor semnate.

  Cu toate acestea, securitatea tranzacțiilor (ca să ne referim la ele) nu înseamnă întotdeauna în mod direct protejarea intereselor tale! Nu confunda acești termeni.

  Adevărul este că notarul veghează mai presus de toate pentru ca actul încheiat să fie în limitele legii aplicabile. De aceea, merită să cauți un notar public, care stabilește cel mai bun obiectiv și echilibru pentru ambele părți ce doresc ca să încheie o tranzacție.

  Ca toți aceia care oferă servicii publicului, prețul poate reflecta experiența unui notar. Dar fii foarte atent! Nu întotdeauna cel mai ieftin notar este cel mai bun, dar nici cel mai scump nu înseamnă întotdeauna că este cel mai bun profesionist!

  Merită să ceri recomandări din partea persoanelor care au încheiat recent tranzacții imobiliare. Așa poți merge la sigur.

  Un notar care nu are timp sau nu dorește să ți-l dedice înainte de o tranzacție pentru a-ți explica toate ambiguitățile nu este o alegere bună. Nu crede că este atât de ocupat încât nu e cazul ca să-l deranjezi. Trebuie să o faci dacă ai îndoieli și ai dreptul să primești explicații complete, ușor de înțeles din partea lui.

  Dacă ești obligat din diferite motive ca să faci tranzacții cu un notar public pe care nu îl cunoști și în care nu ai deplină încredere, deoarece este alegerea părții celeilalte, consultă înainte un avocat sau chiar un alt notar cu experiență.

  Nu-ți fie frică să ceri ajutorul altor profesioniști privind situația ta. Chiar și medicii se consultă între ei uneori. Așa se comportă profesioniștii. Nu le este frică să întrebe.

  Un notar bun este cel care, datorită cunoștințelor sale, anticipează diversele tipuri de amenințări ce pot surveni la adresa ambelor părți legate de tranzacție și le explică clar, astfel încât clienții să fie conștienți pe deplin ce semnează și care sunt consecințele posibile.

  Un notar bun este cel care, în caz de probleme spinoase juridice, caută soluții sigure pentru ambele părți, nu doar pentru una dintre ele.

  Un astfel de notar priceput este Loredana Bîrzu. Nu ezita ca să o contactezi!

  De interes:  Grav accident la Șag cu un taximetrist reșițean

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.