De secole, culturile din intreaga lume s-au bazat pe medicina traditionala pe baza de plante pentru a-si satisface nevoile de asistenta medicala.
In ciuda progreselor medicale si tehnologice din epoca moderna, cererea globala de remedii pe baza de plante este in crestere. De fapt, se estimeaza ca aceasta industrie incaseaza anual aproximativ 60 de miliarde de dolari.
Unele remedii naturale pot fi mai accesibile si mai ieftine decat medicamentele conventionale, si multi oameni prefera sa le foloseasca deoarece se aliniaza cu ideologiile lor personale de sanatate. Totusi, va puteti intreba daca optiunile pe baza de plante sunt eficiente.
Precautii pentru utilizarea medicamentelor pe baza de plante
Daca va ganditi sa luati suplimente pe baza de plante, cel mai bine este sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii pentru a va asigura doza corecta, pentru a intelege potentialele efecte secundare, si pentru a fi atenti la reactiile cu alte medicamente.
Siguranta
Deoarece medicamentele pe baza de plante sunt derivate din surse naturale, oamenii presupun adesea ca sunt inerent sigure — dar acest lucru nu este neaparat adevarat, observa website-ul www.farmaciinaturiste.ro.
La fel ca medicamentele conventionale, suplimentele pe baza de plante pot provoca reactii adverse grave, sau pot interfera cu alte medicamente pe care le luati.
De exemplu, boabele de soc crude pot fi toxice, sunatoarea poate interactiona periculos cu antidepresivele, iar radacina de valeriana poate intari efectele sedativelor.
In plus, multe medicamente pe baza de plante nu au fost studiate suficient de riguros pentru a se verifica siguranta pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Astfel, daca sunteti gravida sau alaptati, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie inainte de a lua orice medicamente pe baza de plante pentru a va asigura de cele mai bune rezultate posibile pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra.
Asigurarea calitatii
Un alt factor important de luat in considerare este ca medicamentele pe baza de plante nu sunt la fel de strict reglementate precum alte medicamente.
In unele tari, producatorii de plante nu trebuie sa furnizeze dovezi ale eficacitatii sau a puritatii inainte de a-si comercializa produsele. Acestea fiind spuse, unele suplimente pot enumera ingredientele in mod necorespunzator sau chiar pot contine compusi care nu sunt indicati pe eticheta.
Concluzie
Multi oameni din intreaga lume se bazeaza pe medicamente pe baza de plante pentru a trata afectiunile de sanatate. Exista nenumarate soiuri, dar unele dintre cele mai populare includ gingko, ginseng, ghimbir, turmeric si musetel.
Desi aplicatiile lor tind sa fie foarte largi, multe dintre presupusele lor beneficii nu au dovezi stiintifice puternice.
Retineti ca, la fel ca medicamentele conventionale, remediile pe baza de plante pot interactiona negativ cu alte medicamente. Astfel, este recomandat sa consultati medicul de familie inainte de a adauga o noua planta sau supliment la rutina dumneavoastra alimentara.