Manifestare de 10 la Bozovici! Cea de-a X-a ediție a „Sărbătorii Muzeelor Săteşti“ a fost o reușită – BANAT

Manifestare de 10 la Bozovici! Cea de-a X-a ediție a „Sărbătorii Muzeelor Săteşti“ a fost o reușită

„Sărbătoarea Muzeelor Săteşti“ a adunat în comuna Bozovici colecţionari din şase judeţe din România, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Serbia. Tema întâlnirii, propusă de organizatori, a fost „Conservarea şi promovarea patrimoniului sătesc prin muzeele şi colecţiile săteşti. Intelectuali bănăţeni implicaţi direct în Unirea Banatului din 1919”. Participanţii la cea de-a X-a ediţie a manifestării au etalat câte 15 obiecte care răspund temei.
„Este o acţiune consistentă, prin care încercăm să punem în evidenţă atât partea de costum popular tradiţional din această zonă, cât şi existenţa unor documente care atestă faptul că aici, cultura şi viaţa tradiţională se păstrează. Zona este una foarte frumoasă, cu o tradiţie cu totul deosebită, pe care trebuie să o ajutăm să crească şi din punct de vedere turistic. Cred că prin astfel de acţiuni cultural-folclorice putem atrage tot mai multă lume”, a declarat managerul Centrului Judeţean de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Ioan Benga.
„Am organizat această manifestare, deoarece am considerat că satul tradiţional începe să-şi piardă din viaţă. De aceea, încercăm, prin puterile noastre, să readucem tineretul aici, în mijlocul a ceea ce a fost odată. Încercăm, de asemenea, să rememorăm aceste momente importante ale vieţii satului, pentru a păstra tradiţia, obiceiurile, tot ceea ce bătrânii noştri ne-au lăsat ca moştenire”, a afirmat, la rândul său, profesorul Gheorghe Rancu, organizator al manifestării.
Organizatori ai manifestării au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Episcopia Caransebeşului, Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale din Banatul Istoric Timişoara, Asociaţia Colecţiilor şi Muzeelor Săteşti Banat-Crişana, Asociaţia Culturală BanatCult ‒ Almăj, Muzeul Sătesc „Almăjul“ Şopotu Vechi, Primăria şi Consiliul Local Bozovici.

De interes:  Guvernul a decis ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie libere pentru salariaţii din sectorul public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.