Acizii graşi trans sunt grăsimi de origine vegetală, care în urma unei reacției chimice, schimbă structura moleculei. Acestea conţin izomerii trans de acizi graşi şi se găsesc în alternative ieftine de unt, margarină și grăsimi de panificație.

Industria alimentară utilizează cantități mari de grăsimi și are nevoie de unele care sunt păstrate mult timp și se topesc la o anumită temperatură. Pentru a obține astfel de grăsimi, uleiurile vegetale ieftine sunt hidrogenate – saturate cu hidrogen la temperaturi ridicate. Ca urmare, aproximativ 30% din molecule îşi schimbă configurația și să se transformă în izomeri trans.

Structura acestor molecule nu este naturală, astfel încât acestea nu pot participa pe deplin la metabolism. Dar, se acumulează în organism și previn absorbția acizilor graşi esențiali. Excesul de grăsimi trans slăbeşte sistemul imunitar, reduce dramatic rezistenţa la stres, poate duce la depunerea de colesterol pe pereţii vaselor de sânge, ateroscleroză şi chiar cauzează cancer.

Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană, toate statele membre le Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabile de zeci de mii de decese anual.

De interes:  TCL revine la IFA 2022 cu o prezentare produse impresionante și o conferință de presă globală

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – responsabile pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebral, a diabetului, cancerului și Alzheimer- afecțiuni ce ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Acest tip de acizi poate fi găsit în margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.

Toate statele blocului comunitar sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.

Regulamentul Comisiei Europene obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni, iar după 1 aprilie 2021 produsele alimentare care nu respectă normele europene nu vor mai putea fi introduse pe piață.

În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să o impună.

De interes:  Angajata unei bănci din Timișoara este acuzată că a furat 2,5 milioane de euro din conturile clienților

În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.