Contrar perceptiei generale, agricultura este un sector foarte vast, care nu se rezuma doar la cultura plantelor si cresterea animalelor. Ce-i drept, acestea sunt ramurile principale, insa ele implica si o serie de activitati si domenii conexe, care se pot dovedi alte oportunitati de afaceri.

Daca te numeri printre cei care intentioneaza sa demareze o investitie in agricultura, dar nu stii de unde sa incepi, iti oferim cateva idei de afaceri cu care nu poti da gres.

Cultura de lavanda

Relativ noua in peisajul agricol din Romania, lavanda s-a dovedit printre cele mai rentabile culturi. Pentru ca este foarte cautata, mai ales pe pietele externe, poti obtine un profit bun, chiar daca nu dispui de o cultura intinsa. Cel mai simplu este sa valorifici productia sub forma de plante verzi, catre distileriile care produc uleiuri esentiale, insa sunt si alte variante. Astfel, poti usca lavanda pentru a o vinde producatorilor de ceaiuri, cosmetice sau detergenti sau o poti face mici buchete sau pungute aromate pe care sa le valorifici ca decoratiuni.

Ferma de prepelite

Ouale de prepelita, dar si carnea acestor pasari, sunt foarte cautate, datorita continutului lor scazut de grasimi. Prin urmare, afacerea este una profitabila si nu necesita o investitie foarte mare. Poti porni de la un simplu incubator si cateva oua, pentru ca, apoi, sa te extinzi intr-un spatiu mai mare, dupa ce incepi sa castigi. Ai nevoie de custi, care pot fi inlocuite si cu asternuturi din paie, si de un spatiu in care sa poti asigura conditii optime de lumina si temperatura.

O prepelita ajunge la maturitate la 40 de zile, dupa care incepe sa depuna oua. Intr-o luna, de la o singura pasare, poti obtine circa 30 de oua, dintre care poti valorifica o parte, iar cealalta parte o poti folosi pentru a-ti mari efectivul de inaripate.

 Cultura de grau sau porumb

Graul si porumbul sunt culturi traditionale, cu potential ridicat, in ultimii ani inregistrandu-se productii-record la acest capitol. Daca ai un teren agricol vast, infiintarea unei culturi de grau sau porumb este o ideea buna. Totusi, ca sa nu ai probleme cu buruienile, erbicidul Dicopur Top este solutia recomandata de orice fermier cu experienta.

Pe suprafete mici, astfel de culturi nu sunt profitabile decat pentru consum propriu, asa ca nu investi, daca nu ai la dispozitie un teren mare si mijloacele necesare pentru lucrarile agricole necesare.  

Ciupercarie

Este genul de afacere care devine tot mai rentabila, de la an la an, datorita cererii, in crestere, de pe piata. Oamenii nu mai au incredere in ciupercile de padure, vandute pe marginea drumului sau pe tarabe, asa ca le prefera pe cele cultivate in spatii speciale.

Daca ai la dispozitie o hala sau un beci, problema principala este ca si rezolvata. Nu mai e nevoie decat sa amenajezi cateva rafturi pe care se amplaseaza compost insamantat cu miceliu de ciuperci, procurat de la unitati specializate. Materialul trebuie lasat in spatiul inchis si racoros pana in momentul in care poti recolta ciupercile. Acestea rasar in mai multe valuri, care necesita 3-4 recoltari la interval de 2-3 zile.

Cultura de ardei iuti

Este afacerea ideala daca nu ai la dispozitie decat o suprafata mica de teren, eventual in propria gradina. Tot ce trebuie este sa-ti procuri seminte de calitate. Cele mai cautate soiuri sunt Jalapeno si Habanero, insa, pe piata, poti gasi si alte oferte profitabile. Sunt plante cu o productivitate mare, care rodesc de mai multe ori pe an, iar intretinerea culturii nu necesita eforturi deosebite.

Oricat de simplu ti s-ar parea, nu demara o astfel de investitie inainte de a te documenta minutios si de a studia atent piata, ca sa nu dai faliment, inca din primul an.

De interes:  Un singur loc pentru toate accesoriile GSM necesare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.