Avand 78,8 kilometri latime si 635 kilometri lungime, Lacul Baikal din Siberia, este cel mai mare lac cu apa dulce din lume. Chiar daca are o istorie care dateaza de 25 de milioane de ani, care totodata este si cea mai veche “urma” de istorie de pe Pamant, marimea si varsta sa, nu sunt singurele lucruri care fac acest lac special. Lacul Baikal gazduieste, de asemenea, mai mult de 3.700 de specii diferite, dintre care multe se gasesc doar in regiunea Baikal. De aceea, lacul Baikal este adesea considerat ,,Galapagosul Rusiei”.

Cu o biodiversitate atat de uimitoare, Lacul Baikal are si propria versiune a Monstrului din Loch Ness, creatura fiind cunoscuta sub numele de “Dragonul de apa”. Acesta este descris ca un sturion “gigant, cu un bot proeminent si cu placi blindate de-a lungul spatelui”. Istoria monstrului merge inapoi secole, cu sculpturi antice reprezentand creatura terifianta.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre acest lac antic, frumos si misterios al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lacul Baikal este un fenomen geologic

Lacul Baikal este situat in sudul Rusiei, in apropiere de granita cu Mongolia. Adancimea sa de 1.615 metri il face cel mai adanc lac din lume. Al doilea cel mai adanc, Lacul Tanganyika din estul Africii, are o adancime de 1.435 metri. Ba mai mult, lacul are 31.597 kilometri patrati, facandu-l comparabil ca volum cu intregul bazin amazonian.

Cum a devenit Lacul Baikal atat de masiv? Cu aproximativ 25 de milioane de ani in urma, lacul Baikal s-a format prin deplasarea scoartei terestre. Cu toate acestea, nu a fost Lacul Baikal asa cum il stim acum. Expertii cred ca a existat o serie de lacuri, asemanatoare marilor lacuri din Statele Unite, desi oamenii de stiinta nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, avand propriile lor teorii. Ei cred ca lacul s-a format la dimensiunile sale actuale prin scufundarea pamantului, prin eroziune, prin cutremure, prin cresterea apei din cauza topirii ghetarilor – sau printr-o combinatie dintre toate aceste fenomene ale naturii, potrivit ravasul.ro

Se extinde la o viteza de 2 centimetri in fiecare an, aceeasi viteza cu care Africa si America de Sud se abate. Cu aceasta viteza, unii oameni de stiinta cred ca Lacul Baikal este de fapt un ocean in devenire.

Dintre cele 27 de insule ale lacului Baikal, cea mai mare este Olkhon, care are 725 de kilometri patrati. Insula Olkhon are propriul lac, proprii munti si o populatie de 1.500 de rezidenti care in 2005 au fost conectati la energie electrica si internet prin tragerea unui cablu subacvatic.

Flora si Fauna

Unii numesc lacul Baikal ,,Galapagosul Rusiei” nu numai pentru ca are o serie impresionanta de aproape 4.000 de specii, ci si pentru ca 80% dintre aceste animale nu se gasesc nicaieri in alta parte. Unul dintre motivele pentru biodiversitatea unica a lacului Baikal este gama sa de orificii hidrotermale. Aceste evacuari hidrotermale se gasesc in mod obisnuit in oceane, dar lacul Baikal este singurul lac de apa dulce cunoscut pentru a le avea.

Cum functioneaza aceste orificii de evacuare hidrotermale? Ei bine, apa rece a lacului intra in crapaturile scoartei terestre prin orificii de aerisire. Cand apa ajunge la magma, se incalzeste, apoi se intoarce, iesind la suprafata calda si plina de minerale.

Aceste minerale bogate sunt motivul pentru care intalnim unele dintre cele mai neobisnuite specii in lacul Baikal: pestele Baikal omul, pestele de ulei Baikal si specia de foci Nerpa. Ca si lacul Baikal, focile Nerpa sunt in sine un fenomen natural. Este singura specie de foca exclusiv de apa dulce din lume, iar evolutia sa este misterioasa deoarece celelalte specii de foci se gasesc doar in ocean. Unii oameni de stiinta cred ca a ajuns printr-un rau preistoric din Arctica. Dincolo de foci si pesti, intalnim si alte animale comune in padurile si muntii din jurul lacului Baikal, printre care putem enumera: ursi, reni, rasi si mistreti.

Localnicii

Lacul Baikal este mai mult decat o minune naturala sau un refugiu in fauna salbatica, el este pentru aproximativ 100.000 de oamenii, casa. Populatia se intinde pe mai multe grupuri etnice: Buryatii (cei mai mari indigeni din Siberia), Ewenki si rusii. Principalele lor ocupatii sunt silvicultura, agricultura, pescuitul, vanatoarea si turismul.

Zona Baikal are aproximativ 30.000 de vizitatori pe an. Karen, care este un expert local si care se ocupa cu turismul, spune ca exista numeroase moduri prin care oamenii se pot bucura de aceasta minunata zona, inca ascunsa. Aceasta declara ca “cel mai bun mod de a experimenta Lacul Baikal este sa stati cu o familie locala sau la o pensiune locala din apropierea lacului. Aici, puteti experimenta intai ospitalitatea Baikal, apoi, in timpul zilei, puteti face o tura cu barca pe lac, puteti face o excursie pe traseul Baikal, puteti vizita insulele mai mari si unele muzee si sate etnografice.”

Karen a mai spus ca o vacanta aici se termina cu o vizita in sauna gazdei, urmand ca mai apoi sa ne racorim in apele reci ale lacului Baikal.

De interes:  Arme de vânătoare pentru vânători pasionați

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.