La Mulţi Ani, Mark Freuder Knopfler! – Banat FM

Mark Freuder Knopfler s-a nascut pe 12 august 1949 in Glasgow, Scoția si este vocalistul si chitaristul formatiei Dire Straits, pe care a fondat-o in 1977. Dupa lansarea ultimului album Dire Straits, in 1991, Knopfler continua sa inregistreze si sa lanseze materiale ca artist solo.

La varsta de 7 ani se muta in nord-estul Angliei impreuna cu familia. Urmeaza cusrurile Scolii de Gramatica din Norfok.

In copilarie devine fascinat de muzicuta unchiului sau si de ritmurile de pian boogie-woogie. In perioada adolescentei pune ochii pe o chitara Fender Stratocaster care era insa mult prea scumpa si va achizitiona un Hofner Super-Solid in valoare de 50 de lire, suma mare pentru acea vreme. Se initiaza in ale chitarei alaturi de grupuri de tineri pasionati asemeni lui ascultand muzica unor nume celebre precum Jimi Hendrix, James Burton, Django Reinhardt.

In scoala isi demonstreaza inclinatiile pentru cursul de engleza si incepand cu 1967 va studia jurnalismul timp de un an in cadrul Colegiului Tehnic Harlow. La finalizarea cursului se va angaja ca reporter la Yorkshire Evening Post in Leeds. Obisnuia sa scrie mult despre muzica si artistii din jurul Leeds-ului. In aceste imprejurari il va intalni pe chitaristul si cantaretul Steve Phillips (la fel se numea si superiorul – redactorul – lui Mark). Facandu-i o vizita in scopul editarii unui articol, Mark si Phillips vor gasi multe puncte comune din punct de vedere muzical si vor infiinta un duo – The Duolian String Pickers. Cei doi vor canta impreuna vreme de cinci ani.

De interes:  Copilărie distrusă: părinți acuzați că și-au abuzat sexual copila

Phillips il va indragi mult pe Knopfler si va fi un fel de mentor pentru acesta, care va fi initiat in diverse tehnici de ciupit corzile in ritm de blues si country. Pe seama lor Knopfler isi va crea ulterior propriul stil. Dupa cum va afirma mai tarziu „vocea” chitarii sale se datoreaza acestor abilitati deprinse de la Phillips.

Dupa absolvirea cursurilor, in ’73, Knopfler va decide sa plece la Londra in cautarea unei cariere pe scena rock-ului. Cautand prin presa advertoriala, tanarul Mark va ajunge sa cante alaturi de o formatie numita Brewer’s Droop. Pe parcurs va mai da si lectii de chiatara si isi va lua un job de

conferentiar universitar. Fratele sau David va opri in trecere prin Londra la un momentsi cei doi vor ajunge sa piarda noptile cantand impreuna, punand astfel bazele a ceea ce avea sa devina Dire Straits.

Cei doi vor infiinta trupa The Cafe Racers. Mai tarziu in 1977, Knopfler il va intalni, prin intermediul fratelui sau pe viitorul basist. Echipa va fi completata de tobosarul Pick Withers alaturi de care cantase in trupa Brewer’s Droop. La sugestia unui prieten de-al lui Pick trupa isi va schimba numele din Cafe Racers in Dire Straits. In acelasi an trupa va scoate primul album Down to the waterline. De aici incolo Mark Knopfler se va face cunoscut pe plan international ca principal chitarist si compozitor al trupei Dire Straits, unul din numele sonore ale istoriei muzicii rock. In ’86 va produce unul din albumele mentorului sau Steve Phillips.

De interes:  Starea de alertă în România, prelungită încă o lună

In 1995, dupa despartirea oficiala a trupei Dire Straits, artistul decide sa se concentreze pe muzica de film, insa continua sa lucreze si la proiectele solo.

In anul 1996 lanseaza primul album solo, Golden Heart, iar in 1997 inregistreaza coloana sonora pentru filmul Wag the Dog. Knopfler a mai lucrat si la muzica pentru filmele Metroland si Shot at Glory.

In anul 1997 se lanseaza un album de hituri Dire Straits, Sultan of Swing: The Very Best Of Dire Straits, acest lucru facandu-l pe Knopfler sa mai intarzie lansarea celui de-al doilea album solo cu trei ani. Astfel, abia in anul 2000 se lanseaza Sailing To Philadelphia, disc urmat in anul 2002 de The Ragpicker’s Dream.

In 2004 artistul inregistreaza un nou succes cu albumul Shangri-La. Pentru promovarea acestui album organizeaza un turneu mondial impresionant, ajungand pana si in India unde este foarte bine primit.

In anul 2006 apare albumul All The Roadrunning, un proiect realizat impreuna cu Emmylou Harris, cantareata de muzica country. Acest album ocupa primele pozitii in topuri din Europa si SUA.

De interes:  "Raport de zi", cu Ana Maria Păcuraru - analize la rece, dezvăluiri explozive, de luni, de la ora 15:00

Toamna anului 2007 ne aduce un nou material solo al lui Mark Knopfler, Kill To Get Crimson.

Stiati ca…

• Artistul ocupa locul 27 in top-ul „100 Greatest Guitarist of All Times”, top realizat de revista Rolling Stone?
• Exista o specie de dinozauri ce a fost denumita dupa numele artistului? Este vorba de Masiakasaurus Knopfler? Se pare ca paleontologii care au descoperit aceasta specie ascultau muzica lui Mark in timpul sapaturilor.
• Artistul canta la chitara cu mana dreapta, desi este stangaci?
• Mark Knopfler este deja faimos pentru faptul ca obisnuieste sa bea ceai in timp ce isi sustine concertele live? Chitaristul sau, Richard Bennet, a preluat si el acest obicei, iar in anul 2005 in timp ce sustineau un concert la Teatrul Queen Elizabeth au inlocuit ceaiul cu whiskey-ul, acest gest facand parte din incercarea de a naste un nou ritual, „ritualul ultimului concert din turneu”.
• In 1993 a fost numit Doctor of Music de catre Newcastle University, iar pe 11 iulie 2007 Mark Knopfler a fost numit Doctor of Music de catre Sunderland University?
• Artistul are o colectie impresionanta de peste 70 de chitari?
• Artistul canta la chitara fara pana? Acest stil de a canta la chitara este caracteristic pentru chitarile acustice, insa Mark Knopfler canta astfel la o chitara electrica.

Surse: www.bestmusic.ro; www.cinemarx.ro; wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.