Cele mai populare nume de familie din România. Harta interactivă pe regiuni

Numele de familie reprezintă o parte esențială din identitatea noastră și este o modalitate de a ne reprezenta la nivelul societății. În România, există o mulțime de nume de familie care provin din diferite culturi și tradiții, fie că acestea sunt autohtone sau străine.

Fie că vorbim de nume de familie care au apărut în timpul Evului Mediu, când oamenii erau recunoscuți după ocupațiile lor sau de nume care au apărut în perioada modernă, atunci când s-au dat legi care au impus adoptarea unor nume permanent pentru toți membrii familiei, numele de familie sunt o parte integrantă a culturii noastre.

Deși unele nume sunt mai cunoscute pentru o anumită regiune a țării, există și nume care sunt răspândite în toată România datorită simbolismului lor cultural și istoric. Printre cele mai populare nume de familie din România se numără cele care continuă să fie recunoscute datorită frecvenței lor de apariție în statisticile naționale. Acestea sunt nu numai nume de familie istorice, ci și nume înrădăcinate în cultura românească. 

De interes:  Femeia decedată într-o explozie la o penisune din județul Cluj este din Timiș

În România, există o mulțime de nume de familie care sunt formate prin sufixare, de obicei adăugându-se -escu sau -eanu la final. Acest tip de nume de familie poate fi întâlnit la mulți români, fie că provin din mediul rural sau urban. Exemplele includ nume precum Georgescu, Stănescu, Iliescu, Antonescu, Dobrescu, dar și Munteanu, Moldoveanu, Pluteanu, Enceanu.

Numele de familie care provin de la ocupații sunt și ele des întâlnite în România și sunt ușor de recunoscut prin cuvinte precum „cioban”, „morar”, „fierar”, „croitor” sau „lemnar”. Aceste nume de familie sunt legate de un anumit domeniu de activitate și astfel pot spune ceva despre istoria și cultura strămoșilor noștri.

 

Există în România o categorie de nume de familie care au originea în denumiri de păsări sau animale: Lupu, Ursu, Corbu, Porumbel, Vrabie sunt doar câteva exemple în acest sens. Aceste nume de familie sunt legate de simbolismul și puterea animalelor în cultura noastră și reflectă adesea caracteristici precum forță, vitejie sau viteză.

De interes:  Sfaturi pentru a alege cea mai buna canapea pentru casa ta

În ceea ce privește distribuția geografică a numelor de familie, putem observa că în anumite zone se întâlnesc nume cu un anumit specific. De exemplu, în Transilvania se pot găsi multe nume de proveniență austriacă, reflectând influența acestui teritoriu asupra istoriei și culturii românești. În Moldova, mulți oameni poartă nume cu formă de genitiv-dativ, precum Amariei, Adomniței etc, întărind astfel identitatea regională și specificitățile culturale ale acestei regiuni.

De altfel, o harta interactivă și-a propus să centralizeze numele de familie, din punctul de vedere al frecvenței cu care apar în regiunile istorice ale României. De departe, cel mai popular n ume de familie din România este Popescu, urmat de Ionescu. acestea apar în foarte multe dintre regiunile României. Un alt nume de familie care apare des pe harta menționată este Dumitru, urmat de Gheorghe și Popa.

Distribuția numelor de familie pe regiuni (înafară de cele deja populare)

Capitala și împrejurimi 

Cele mai populare nume de familie sunt: Radu, Stan, Constantin, Ioniță, Oprea, Burcea, Voicu, Dinu, Albulescu, Brezoianu, Cârciumaru, Șuteu, Caragea, Nedelcu, Buzică, Anghel, Mititelu, Iliescu, Olaru, Vlad, Trofin.  

De interes:  Bilanț coronavirus 23 ianuarie: 14.088 cazuri noi și 22 decese

Bucovina

Leonte, Popovici, Sainiuc, Drâmba, Lubanovici, Bodnărescu, Schipor, Irimiciuc, Hostiuc, Negriuc, Manole, Pânzaru, Leonte Tofan, Hreniuc, Duciuc, Cozmuleac, Toader, Danilet, Senciuc.

Moldova

Popa, Rotaru, Lungu, Ciobanu, Ungureanu, Țurcanu, Rusu, Ceban, Moldoveanu, Munteanu, Sârbu, Ciubotaru, Lemnaru, Popescu, Diaconescu, Gheonea, Grigoriță, Vasilescu, Dobrițoiu, Pamfil, Răducanu.

Dobrogea

Ivanov, Vlas, Murad, Omer, Bișinicu, Pavlov, Cărăbăț, Mohamed, Halep, Chiriac, Dala, Carafoli, Zortea, Tamuz, Iatan, Mazăre.

Muntenia

Moraru, Butnaru, Mocioi, Cojocaru, Dogaru, Olaru, Păduraru, Rotaru, Stegaru, Văcaru.

Oltenia

Dumitrescu, Olteanu, Călin, Kalin, Cârstea, Drăgan, Iancu, Ilinca, Ivanof, Mladin, Savu, Stan, Stoica, Trică, Voicu.

Transilvania

Ardelean, Bathory, Clujean, Chindriș, Dejeu, Covaci, Mogoș, Nicoară, Mărgineanu, Karoly, Gligor, Șuteu, Tămaș, Angelescu, Arghezi, Bacalbașa, Baciu, Rațiu, Abaza, Șerban, Crăciun, Lăcătuș, Cazacu, Bibescu, Haller, Țurcanu, Albu, Mădăraș, Petrașcu, Nicoară, Niculescu, Filimon 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.