Jean-Michel André Jarre (n. 24 august 1948) este un compozitor si instrumentist (claviaturi, teremin s.a.) francez, considerat unul dintre pionierii muzicii electronice si a curentului New Age. Este cunoscut pentru concertele in aer liber cu spectatori in numar record, in care sunt folosite efecte laser si artificii, unde spectacolul vizual profita de peisajele si de arhitectura din imprejurimi. Se estimeaza ca Jarre a vandut 80 de milioane de albume si discuri single

Jean Michel Jarre este fiul compozitorului de muzica de film Maurice Jarre.

In anul 1968 Jarre a inceput sa infiinteze diverse formatii, printre care Mystères IV si The Dustbins. Incepand cu anul 1971 si pana in 1976, a produs piese pentru diversi muzicieni, piese care au fost lansate ca discuri single, iar Jean Michel Jarre a fost mentionat pe fiecare.

Debutul propriu-zis s-a produs in anul 1969 cu discul La Cage/Erosmachine. Acesta nu s-a bucurat de un succes comercial ridicat, muzica dovedindu-se arida pentru ascultatori.

In 1972 are loc lansarea albumului de debut, Deserted Palace, un album produs prin mijloace electronice in totalitate, toate piesele fiind compuse de Jarre. In anul urmator realizeaza coloana sonora a filmului Sure arse.

Succesul mondial s-a produs trei ani mai tarziu, in 1976, cu albumul Oxygene.

Piesa „Oxygene IV” a fost publicata ca single si a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de muzica electronica.

In 1978 a urmat discul Equinoxe. In 1981 a fost lansat Les Chants Magnétiques (in engleza, Magnetic Fields). Doi ani mai tarziu, Jarre a creat Musique pour Supermarché, intr-un singur exemplar. In anul urmator, a lansat discul Zoolook.

De interes:  Căprioară blocată în stufăriș, salvată de pompieri

In 1986 a aparut albumul Rendez-vous. In acel an Jarre a organizat un concert extraordinar in Houston pentru care era planuita participarea astronautului Ronald McNair. Se dorea ca acesta sa cante la saxofon in direct de pe nava spatiala Challenger; planurile au fost abandonate, dat fiind ca McNair a murit in explozia Challenger, din luna ianuarie. Concertul din Houston a intrat in Cartea Recordurilor, cu o audienta de peste 1,5 milioane de spectatori.

In 1988 a fost lansat discul Revolutions. In caleasi an, Jarre si invitatii sai (intre care si Hank Marvin) au inregistrat albumul live Destination Docklands in fata a 200 000 de spectatori, album cu selectii din discografia Jarre de pana in acel moment.

In 1990 Jarre si-a batut propriul record de audienta, cu un concert in La Défense. In acelasi an a fost lansat En Attendant Cousteau, album dedicat lui Jacques Cousteau. In 1993, a aparut discul Chronologie.

In anul 2000 Jean Michel Jarre lanseaza albumul Metamorphoses. Acesta este primul album vocal al artistului si in care, de asemenea, lucreaza cu o serie de voci feminine ca: Laurie Anderson, Natacha Atlas, Deirdre Dubois (Ekova) si Sharon Corr (The Corrs). Fiind fidel titlului acestui album, Jarre isi permite sa evolueze catre o noua forma de expresie, foarte personala.

la sfarsitul lui 2001, Jean Michel Jarre il ia alaturi pe scriitorul sau favorit de science-fiction, Arthur Clarke (2001 Space Odyssey) pentru a crea 2001 – Rendez Vous in Space. Inegalabila odisee muzicala si vizuala a fost pusa in scena in Okinawa, Japonia, impreuna cu starul asiatic Tetsuya Komuro “TK” pe data de 1 Ianuarie 2001 pentru a marca adevarata venire a Noului Mileniu.

De interes:  CHA CHA LITIX! Episodul 196. România bolnavă: farse la 112

In luna Iunie a aceluias an, Jarre sustine doua concerte exclusive la teatrul antic Herodus Atticus Odeon,din Acropole, Atena. Comisionat de Ministerul Grec al culturii, Jarre compune Akropolis,ca tema principala pentru o opera simfonica dedicata conservarii sitului istoric pe viitor.

Pe data de 7 septembrie 2002, Jean Michel Jarre alege nordul Regatului Danez pentru a celebra vantul si si energiile regenerabile, inca o data intr-un loc cu adevarat unic: un camp de mori eoliene aproape de orasul Aalborg. Evenimentul s-a bucurat de o audienta ce a numarat 50000 de oameni.

Anul 2004 aduce cu el lansarea albumului “AERO” (CD + DVD). “AERO” este unic si inovativ: albumul intreg este construit in sunet surround si 5.1. Asemenea albumului „the milestones of Mono” (1877) si „Stereo” (1958), ce au fost lansate inaintea acestuia,« AERO » reprezinta o experienta sonora unica 360°, marcand astfel o schimbare in modul in care ascultam muzica.

In Octombrie 2004, Jean Michel Jarre sustine un concert istoric in Beijing in „orasul Interzis” si Piata Tian’Anmen Square. O audienta de peste un miliard de suflete au urmarit show-ul difuzat la Televiziunea Chineza (ce contine 4 canale diferite CCTV), NHK Japan si Televiziunea Nationala Franceza.

In August 2005, Jean Michel Jarre a fost invitat de catre detinatorul Premiului Nobel Pentru Pace,Lech Walesa, pentru a celebra impreuna cea de-a 25-a Aniversare a “Solidarnosc” in portul orasului Gdansk din Poland si asta in fata a unei audiente platitoare de 170.000. Mai mult de 7 milioane de telespectatori au urmarit concertul live pe canalul national de televiziune.

De interes:  Avantajele serviciilor de transport aeroport

In Decembrie 2006, in parteneriat cu UNESCO, Jean Michel Jarre a sustinut un minunat concert in Merzouga – Maroc, in plin desert Sahara, pentru a promova programul UN “Water For Life”.

In Decembrie 2007 pentru a celebra cea de-a 30-a aniversare a albumului seminal, Oxygene, Jean Michel Jarre a ocupat pur si simplu Théatre Marigny din Paris sustinand nu mai putin de 10 concerte, de-a dreptul extraordinare si pline de intimitate. Cu ocazia aceasta, performanta lui a dat nastere unei adevarate capodopere, cu ajutorul a 3 muzicieni si a unei intregi serii de instrumente mitice; mai mult de 50 de sintetizatoare analoage au fost folosite cu ocazia acestui eveniment.

Anul 2008 l-a susprins pe Jean Michel promovand proiectul electro-acustic Oxygene prin Europa, sustinand concerte intr-unele din cele mai prestigioase locatii din Europa – London’s Royal Albert Hall, The Carré in Amsterdam, Kremlin Palace in Moscova, The Circus in Stockholm, Berlin, Prague, Warsaw…Concertele lui Jarre au fost sold-out iar audientele au fost total surprinse de aceasta experienta unica, personala.

Anii 2009 – 2010 il susprind pe Jarre in plin turneu mondial, primul din cariera sa. Este o invitatie adresata publicului de a de scufunda total in aceasta lume de muzica si viziuni unice. El promite prin aceasta unica si super noua productie o experienta plina de emotie si energie.

Prin fuziunea de sintetizatoare analogice, tehnologie digitala de ultima ora, constructii spectaculoase de lasere si coregrafie de lumini, Jarre a creat un show ce ce inglobeaza expresia unica a talentului sau de a crea evenimente cu adevarat spectaculare.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.