Janet Damita Jo Jackson (n. 16 mai 1966) este o cântăreaţă, textieră, actriţă, dansatoare şi compozitoare americană. Născută în oraşul Gary, Indiana din Statele Unite ale Americii, artista este cel mai tânăr copil al familiei Jackson. Solista şi-a început cariera la o vârstă fragedă, interpretând diverse roluri în câteva seriale televizate. La cererea tatălui său, interpreta a înregistrat şi două albume de studio, însă acestea au cunoscut un succes mediocru.

Odată cu promovarea materialului Control, în anul 1986, Jackson a devenit cunoscută la nivel mondial. Discul reprezintă eliberarea artistei de sub tutela tatălui său şi declararea independenţei. Următorul album, Rhythm Nation 1814, i-a sporit popularitatea graţie mesajelor sociale puternice. Prin piesele de pe cele două discuri, ea a reuşit să creeze o punte de legătură între muzica R&B şi rap, devenind una dintre cele mai apreciate cântăreţe ale acelei perioade. Succesul s-a datorat şi compozitorilor săi, Jimmy Jam şi Terry Lewis, care au devenit ulterior cunoscuţi mulţumită colaborării cu aceasta.

De interes:  Ziua extremelor: în Banat, după caniculă, vine furtuna

Cel de-al cincilea album de studio, intitulat janet. a fost lansat sub egida casei de discuri Virgin Records, cu care interpreta a colaborat până în anul 2006. Contractul încheiat cu această companie a transformat-o pe Jackson în una dintre cele mai bine plătite interprete ale vremii.[8] janet. a fost urmat de compilaţia Design of a Decade 1986/1996 şi de albumele The Velet Rope şi All for You, toate înregistrând clasări şi vânzări notabile. În tot acest interval, solista a fost distribuită şi într-o serie de producţii cinematografice, primind recenzii pozitive.

Anul 2004 a reprezentat declinul profesional al lui Jackson, începând cu incidentul petrecut la finala Super Bowl XXXVIII, unde în timpul unei interpretări cu Justin Timberlake, lui Jackson i-a fost expus sânul drept de către partenerul de duet. În urma incidentului, popularitatea cântăreţei a scăzut, materialele lansate ulterior, Damita Jo (2004), 20 Y.O. (2006) şi Discipline (2008), înregistrând vânzări mediocre.

Albumele lui Jackson s-au comercializat în peste 140 de milioane de exemplare la nivel mondial, Billboard cotând-o ca unul dintre cei mai bine vânduţi cântăreţi din istoria muzicii contemporane. Longevitatea interpretei în industria muzicală, precum şi stilul său de interpretare sau coregrafiile sale au inspirat un număr mare de tineri interpreţi. Solista este singurul membru al familiei Jackson, cu excepţia fratelui său Michael Jackson, care a cunoscut succes la nivel internaţional. În 2014, Fuse a clasat-o pe Janet Jackson pe locul al treilea în topul celor mai premiaţi muzicieni ai tuturor timpurilor.

De interes:  Timiș, supraveghere specială din cauza gripei aviare

Sursa: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.