La mulți ani, Andrea Bocelli! – Banat FM

Andrea Bocelli, (n. 22 septembrie 1958) este un tenor italian de pop opera şi cântăreţ de operă. A înregistrat treisprezece albume de studio, atât cu muzică clasică cât şi pop, alte două compilaţii cu cele mai bune cântece şi opt albume de operă înregistrate (La bohème, Il trovatore, Werther, Pagliacci, Cavalleria rusticana, Carmen, Tosca şi Andrea Chénier), toate acestea fiind vândute în peste 75 de milioane de exemplare la nivel mondial. Născut o formă gravă de glaucom, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 ani după un accident în timpul unui joc de fotbal.

Recunoscut ca unul din cei mai populari muzicieni italieni şi cântăreţi de muzică clasică din lume, Bocelli a fost decorat în 2006 cu Ordinul Naţional de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofiţer, iar la data de 2 martie 2010 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuţiile sale în domeniul teatrului.

Bocelli s-a născut şi a crescut într-o familie de fermieri. La vârsta de 6 ani a început să ia lecţii de pian şi apoi de flaut şi saxofon. El şi-a petrecut toată copilăria însoţit de muzică. A început să ia lecţii de pian de la vârsta de şase ani, iar mai târziu a învăţat să cânte la flaut, saxofon, trompetă, trombon, harpă, chitară şi tobe. În 1970, la 12 ani, a orbit în urma unei lovituri la cap într-un meci de fotbal. În acelaşi an, a câştigat prima sa competiţie muzicală, Margherita d’Oro în Viareggio, cu „O sole mio”. După ce a absolvit şcoala secundară în anul 1980, a început să studieze Dreptul la Universitatea din Pisa. După ce a obţinut titlul de Doctor în Avocatură, a lucrat ca avocat la curtea de justiţie din Pisa. Pentru a se întreţine, Bocelli a cântat seara în baruri. De asemenea, în 1992, el a urmat o clasă de maeştri cu tenorul italian Franco Corelli.

De interes:  Se spală de Sânziene sau nu? Ce este interzis să faci pe 24 iunie

În 1992, starul rock italian Zucchero a înregistrat cu Bocelli un cântec de al sau, Miserere, de pe albumul cu acelaşi nume pentru a i-o trimite tenorului italian, maestrul Luciano Pavarotti. După ce l-a auzit pe Bocelli cântând, acesta i-a spus lui Zucchero: „Mulţumesc că ai îregistrat un cântec atât de frumos. Nu ai însă nevoie de mine pentru a-l cânta. Lasă-l pe Andrea să cânte cu tine. Deocamdată pentru acest cântec nu există unul mai bun”. În februarie 1994 Bocelli a participat la Festivalul de la San Remo la secţiunea Nou veniţi cu cântecul Il mare calmo della sera, câştigând. Albumul sau de debut, numit dupa cântec, a fost lansat imediat.

Drept câştigător al concursului de la Sanremo din 1994, Bocelli a fost invitat să cânte iarăşi, de data aceasta cântecul „Con te partiró” (Voi pleca cu tine). Acest cântec a apărut şi pe albumul său intitulat BOCELLI, care a fost produs de către Mauro Malavasi şi lansat în primăvara lui 1995. În 1996 Bocelli a fost invitat să cânte împreună cu soprana engleză Sarah Brightman pentru campionul mondial la box (IBF) Henry Maske. Sarah Brightman a continuat să cânte cu Bocelli, schimbând titlul cântecului „Con te partiró” în „Time to say goodbye” (E timpul să spunem adio); aceştia l-au reînregistrat împreună cu Orchestra Simfonică din Londra. O variantă a cântecului „Time to say goodbye” numită „Time to say Hello” este încă în lucru şi se pare că urmează să fie lansată în 2009.

De interes:  Situație critică în secțiile ATI. Bolnavii COVID se sufocă lângă paturile cu oxigen ocupate

Albumul său de debut internaţional din 1997, intitulat „Romanza”, lansat în primavără, i-a extins faima în întreaga lume. La 3 martie 1997 Bocelli a apărut în Hamburg, Germania împreună cu Sarah Brightman pentru a primi premiul ECHO pentru Cel Mai Bun Single al Anului. În august a luat parte la Festivalul Puccini din Torre del Lago în Italia. Toată vara a ţinut 223 de concerte în aer liber în Germania, dar şi concerte în sală, ca de exemplu la 31 august în Oberhausen.

La 14 septembie el a primit în München premiul ECHO Klassik pentru bestseller-ul anului pentru albumul său „Viaggio Italiano”. La 27 septembrie, întors în Bologna, a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

Bocelli şi-a făcut debutul în operă printr-un rol major, Rodolfo, din La Bohème la Teatrul Comunal din Caliagri. Pe 19 aprilie, Bocelli a intrat pe piaţa americană printr-un concert la J.F.K. Center for the Performing Arts în Washington D.C. În 1998, a fost ales de revista People ca fiind unul din cei 50 cei mai frumoşi de oameni din lume.

De interes:  Miron Mitrea: "România nu are ce căuta într-un război. Noi nu suntem în război cu Rusia și nu vrem"

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.