O echipă de programatori din Arad a creat un joc video inspirat din istoria Europei. Lansarea jocului s-a produs în această vară, se numește “The Spirit of Europe – Origins” și este gratuit.
Proiectul este educațional și face parte din categoria Erasmus+, fiind realizat cu finanțare europeană. De altfel, scopul este de a ajuta procesul didactic în instituțiile de învățământ în care se predă istoria Europei ori valorile europene. În plus, este destinat și internauților care își propun să își îmbunătățească nivelul culturii generale.
VIDEO AICI:
Până în acest moment, peste 40 de instituții de învățământ au semnat parteneriate pentru implementarea jocului, potrivit programatorilor de la Predict CSD Consulting.
“Jocul prezintă povestea Europei, de-a lungul unor perioade istorice cheie: Grecia Antică, Imperiul Roman, Migraţia popoarelor, Epoca Vikingilor, Evul Mediu şi Renaşterea (…) Vizând dezvoltarea unui mediu simulat captivant, cunoscut în mod obişnuit că joc video, în care jucătorul călătoreşte prin istoria Europei, de la începuturile sale mitologice până în prezent, participând activ la evenimente cheie de-a lungul istoriei şi mitologiei care au modelat Europa de astăzi, această abordare conectează participanţii cu valori, pe lângă învăţarea istoriei şi mitologiei, culturii şi civilizaţiei Europei”, susţin creatorii.
Potrivit reprezentanților companiei, de la lansare peste 3.800 de utilizatori au accesat jocul, dintre care peste 1.500 s-au înregistrat pe platformă.
„Sunt două posibilități, fie îl descarci direct de pe platforme, de pe Steam, și îl joci, dacă dorești să treci prin parcursul educațional, pentru că este un parcurs educațional Erasmus Plus, cu finanțare europeană, atunci noi îi sfătuim pe cei interesați să își creeze un cont pe site-ul thespiritofeurope.eu, acolo au evaluare inițială, adică 20 de întrebări preluate în mod aleatoriu dintr-o baterie de 250, urmează să se joace, pot să se joace până la 20 de ore”, a spus Sorin Victor Roman, unul dintre dezvoltatori, pentru Știrile ProTV.
Astfel, utilizatorul primește diverse misiuni care îl duc în anumite epoci, tabere ori combatanți, iar el trebuie să urmeze cursul istoriei, având pacea ca principale valoare.
„Am început din Grecia Antică și se trece în decursul civilizației, nu neapărat al evoluției, prin Imperiul Roman, apoi după căderea Imperiului Roman în perioada migrațiilor, era vikingilor, și ulterior Evul Mediu timpuriu, Evul Mediu, și acțiunea se cam oprește la Marea Ciumă, un moment pe care noi l-am considerat foarte important”, a spus Florian Matei, un alt programator.
Istoria este prezentă adesea în jocuri
VIDEO AICI:
Jocurile cu tematică istorică sunt printre cele mai populare. Drept dovadă, două dintre cele mai populare jocuri ale ultimilor ani sunt Assassin’s Creed Valhalla și Call of Duty: World at War. Prin intermediul lor, utilizatorii au posibilitatea să se transpună în anumite perioade istorice și să intre în pielea combatanților la diverse conflicte.
De asemenea, producțiile cu tematică istorică sunt populare și la jocuri de noroc online. În acest domeniu se ating mai multe etape ale istoriei. Spre exemplu, când vine vorba despre istoria Egiptului printre cele mai populare jocuri sunt Book of Ra Deluxe, Book of Cleopatra și Grace of Cleopatra. Istoria Greciei Antice nu este nici ea ignorată, titluri de referință fiind Olympus Glory, Rise of Olympus și Gates of Olympus. Iar dezvoltatorii de jocuri nu ignoră nici istoria vikingilor, pentru care există numeroase jocuri, cum ar fi Vikigns, Vikings Runecraft, Viking Rising și Vikings Go Wild.
Desigur, și filmele istorice sunt foarte populare, printre cele mai cunoscute fiind Schindlers’s List, Inimă neînfricată, Dunkirk, Ultimul mohican, The Patriot ori Femeia Rege. Prin intermediul jocurilor și a filmelor, oamenii au astfel posibilitatea să afle mai multe detalii despre evenimente istorice din ultimele decenii.