În ce situații se poate apela la o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt soluții eficiente pentru a ajuta dinții deteriorați. Acestea sunt puternice, de lungă durată, comode și de cele mai multe ori neobservabile pentru ceilalți.

Ce reprezintă coroanele dentare?

În cazul dinților grav afectați, o coroana dentara este soluția salvatoare. Aceasta este un tip de proteză biocompatibilă fixă, folosită pentru a restabili estetica și funcționalitatea aparatului dento-maxilar.

Când trebuie să apelezi la o coroană dentară?

Aceste lucrări protetice se efectuează într-o clinica stomatologica specializată și se recomandă persoanelor care doresc să corecteze anumite inconveniente estetice sau a defectelor ce împiedică o vorbira, mușcarea sau o masticația corespunzătoare.

De cele mai multe ori, o coroană dentară se pune atunci când:

  • Se dorește îmbunătățirea esteticii unuia sau a mai multor dinți;
  • Persoana deja are un implant dentar;
  • Dinții pacientului au carii care au distrus o mare parte din dinte.
  • Persoana a avut parte de tratamente de endodonție sau de ortodonție complexe;
  • Persoana suferă de traumatisme dentare severe, precum spargerea unuia sau a mai multor dinți.
De interes:  Care sunt nevoile alimentare ale cainelui tau?

Cât durează coroanele dentare?

În medie, o coroană dentară durează între 10 și 15 ani. Longevitatea lucrării depinde de gradul de uzură a coroanei și de modul în care respecți obiceiurile bune de igienă orală. De asemenea, durata de viață depinde de ritualurile tale orale personale – scrâșnitul dinților, roaderea unghiilor, deschiderea obiectelor dure cu dinții și altele.

Are nevoie coroana dentară de o îngrijire specială?

Deși un dinte cu coroană nu necesită o îngrijire specială, este bine de reținut faptul că montarea acesteia nu oferă protecție completă împotriva cariilor sau a bolilor gingivale. Prin urmare, este necesar să continui să respecți bunele practici îngrijire orală, inclusiv periajul cel puțin de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare, în special în zona în care gingiile și dintele intră în contact. De asemenea, include în ritualul zilnic apa de gură, pe care o poți folosi ori de câte ori simți nevoie.

Astfel, o dantură sănătoasă contribuie la îmbunătățirea vieții și a stării de bine. Calitatea superioară a materialelor din care este făcută coroana va oferi dintelui un aspect natural plăcut. O coroană dentară nu provoacă durere sau disconfort, și poate restaura un dinte chiar și atunci când este deteriorat în proporție de peste 50%.

De interes:  Activități de iarnă în Călimănești - Căciulata

Pe lângă faptul că oferă un aspect estetic plăcut și nu deranjează, coroanele dentare contribuie la sănătatea întregului organism. O dantură funcțională corespunzător asigură masticație corectă, fără de care sistemul digestiv ar avea, cu siguranță, de suferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.