servere-afaceri

Alegerea serverului potrivit este un lucru esențial pentru orice companie și este o decizie pentru următorii minim 5 ani. Din acest motiv este indicat să fii foarte atent atunci când alegi serverul potrivit. Îți voi prezenta cele mai importante aspecte la care să fii atent atunci când decizi să achiziționezi un server.

În primul rând trebuie să știi pentru ce vei folosi serverul. Majoritatea serverelor sunt folosite pentru mail, web, fișiere, baze de date, aplicații, servere de back up și servere pentru colaborare. De asemenea, serverul poate fi folosit pentru mai multe scopuri, cum sunt și sistemele de tip Small Business Server care permit utilizarea mai multor servicii pe același server. După ce ai decis la ce îți va folosi serverul trebuie să ții cont de ceea ce urmează.

Servere – procesoare

Procesoarele sunt foarte importante atunci când vorbim de servere. Când achiziționezi un server refurbished sau nou ai posibilitatea de a alege tipul procesoarelor și numărul acestora. Alegerea procesoarelor se face tot în funcție de destinația serverului. Dacă vorbim de servere web și baze de date atunci trebuie să alegi nuclee cu mai multe core-uri.

De interes:  Becurile LED, o alegere de top in materie de iluminat interior si exterior

Pe lângă aplicații, trebuie să știi numărul de utilizatori din prezent și din viitor care vor accesa serverul. Cel mai bine este să alegi o configurație care să îți poată permite un upgrade pe viitor al procesoarelor pentru a fi în pas cu evoluția. Poți începe, de exemplu, cu un procesor quad-core și să treci ulterior către 6 sau 8 core-uri, în funcție de nevoi.

Servere – Memorie RAM

Un alt aspect foarte important se referă la memoria RAM. Dacă procesoarele sunt mai rapide, atunci și opțiunile de RAM disponibile sunt mai multe. Dacă nu știi de ce cantitate de RAM ai nevoie, cel mai bine ar fi să alegi un server cu o configurație care să permită upgrade-ul RAM-ului pe viitor. De exemplu, dacă rulezi pe server baze de date SQL, limbaj PHP și mai multe aplicații concomitent atunci vei avea nevoie de resurse RAM mai mari.

Servere – Soluții de stocare

Soluțiile de stocare reprezintă și ele un aspect crucial când alegi un server. La fel ca la aspectele precedente și aici aplicațiile rulate pe server decid ce tip de soluție de stocare este optim pentru server. Ai de ales dintre HDD-urile clasice și SSD-urile moderne. De asemenea, ai de ales între configurații RAID care sunt optime pentru securitatea datelor și SAS pentru baze de date sau aplicații care au nevoie de un număr mai mare de IOPs. Trebuie să iei în calcul și sistemul de operare, iar aici ai de ales între sisteme proprietare cum ar fi Windows Server sau sisteme Open Source.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.