FOARTE TARI despre somn – BANAT

Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii).

În timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră.

Somnul este esential pentru fiecare persoana. Este un mecanism de refacere al organismului, fara de care omul nu ar putea trai.

Iata o lista cu cele mai importante lucruri despre somn, pe care inca nu le stiati:

A visa este normal. Persoanele care nu au vise se confrunta cu tulburari de personalitate.

Pozitia in care dormi poate determina personalitatea ta:
a) – pozitie fetala (41%) – acesti oamenii par distanti, dar sunt calzi si cu inima deschisa.
b) – pozitia dreapta (15% )- foarte activi din punct de vedere social.
c) – cu mainile impreunate (13%) – sunt foarte suspiciosi
d) – soldat (8%) – foarte rezervati
e) – cadere libera (7%) – sunt niste persoane care se pricep sa se distreze, sunt buni organizatori de petreceri.
f) – stea de mare (5%) – foarte buni ascultatori

De interes:  Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie. Klaus Iohannis a promulgat legea

Unul din patru cupluri casatorite dorm in paturi separate.

Soldatii englezi au fost primii care au dezvoltat o metoda de a sta treaz mai bine de 36 de ore. Cand erau obositi foloseau niste lentile speciale care imitau razele de soare, iar astfel le pierea somnul.

Animalele care dorm cel mai putin sunt girafele – 1,9 ore pe zi (in reprize de 5-10 minute), cerbul, specia Roe – 3,09 ore pe zi si elefantul asiatic -3,1 ore pe zi.

Animalele care dorm cel mai mult – Koala – 22 de ore pe zi, liliacul maro – 19,9 ore pe zi si rozatoarele pangolinii – 18 ore pe zi.
Cand delfinii dorm, doar jumatate din creierul lor „doarme”, cealalta parte sta treaza pentru a-l ajuta sa respire.

Se moare mai repede din lipsa de somn, decat din lipsa de hrana. In 14 zile mori din cauza lipsei hranei, insa in doar 10 zile de nesomn poti muri.

De interes:  Focar de coronavirus la Spitalul CFR din Timișoara

Persoanele nevazatoare pot vedea imagini in visele lor, chiar daca au fost orbi din nastere.

In numai 5 minute de la trezire 50% din persoane au uitat ce au visat, in 10 minute, 90% din persoane uita.

Unul din 10 adolescenti inca mai face pipi in pat 🙂

Ce se intampla in timpul somnului? Creierul se reincarca, celulele nervoase se refac, iar corpul elimina hormoni importanti.

Este nevoie de mai multe ore de somn in functie de varsta persoanelor: asadar, bebelusii trebuie sa doarma 16 ore, copiii cu varste curpinse intre 3-12 ani trebuie sa doarma 10 ore, cei cu varste cuprinse intre 13-18 ani trebuie sa doarma tot 10 ore, cei cu varste intre 19-55 de ani trebuie sa doarma 8 ore, iar cei peste 65 de ani, 6 ore.

Barbatii viseaza alti barbati in proportie de 70%, insa femeile viseaza femei si barbati in acelasi procent.

Putem sa visam doar persoane pe care le-am vazut deja, fie ca am fost sau nu constienti de prezenta lor in viata noastra.

De interes:  O nouă taxă pentru români, decisă la vârful Europei – Bani mai mulți pe centrala de apartament și pe carburanți

Parasomnia este o boala, o tulburare care insoteste somnul si care poate determina o persoana sa faca actiuni nenaturale in ciuda faptului ca este adormita. Infractiunile comise in timpul parasomniei includ condusul adormit, completarea filelor de cec fara acoperire, crime, molestarea copiilor si viol.

12% din oameni sunt capabili sa viseze doar in alb si negru. Procentajul era mult mai mare in trecut, insa de cand au aparut televizoarele color, mai multi oameni viseaza in culori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.